Fondul Proprietatea face ofertă publică ca să-şi răscumpere peste 4% din propriile acţiuni

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) creşteau cu 0,4% la deschiderea bursei, după ce administratorul său, Franklin Templeton, a depus, la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), documentația  unei oferte publice de cumpărare a cel mult 600 de milioane din acţiunile proprii, adică a peste 4,3% din totalul capitalului FP.
Adrian N. Ionescu - mie, 25 sept. 2013, 07:08
Fondul Proprietatea face ofertă publică ca să-şi răscumpere peste 4% din propriile acţiuni

Pachetul de 600 de milioane din acţiunile Fondului Proprietatea (FP), pe care acesta le va răscumpăra, valorează aproape 434 milioane de lei, la preţul de închidere a sesiunii de ieri de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala Bucureşti, administrator unic şi societate de administrare a investiţiilor Fondului Proprietatea (FP), a depus astăzi, spre aprobare, la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) documentația pentru inițierea unei oferte publice de cumpărare în scopul derulării celui de al doilea program de răscumpărare aprobat de acţionari, potrivit unui raport trimis la BVB în această dimineaţă.

Franklin Templeton a ales Banca Comercială Română şi casa de brokeraj cehă WOOD & Company Financial Services  drept intermediari ai ofertei, dar nu va face publice mai multe detalii decât după aprobarea ofetei de către ASF.

FP aşteaptă răspunsul ASF „ în termen de 10 zile lucrătoare potrivit reglementărilor în vigoare”.
„În funcție de răspunsul la această ofertă, alte oferte ar putea fi luate în considerare și în viitor”, se mai spune în raportultrimis la BVB.

Preţul

Conform reglementărilor în vigoare, preţul de ofertă publică de răscumpărare trebuie să fie cel mai mare dintre preţul maxim înregistrat în ultimele 12 luni de tranzacţionare şi preţul mediu ponderat (cu volumul acţiunilor) ale tranzacţiilor din ultimele 12 luni.

Preţul acţiunilor FP a crescut cu peste 39% pe tot parcursul ultimelor 12 luni, până la 0,728 lei  / tiutlu, maximul înregistrat ieri, tocmai ca efect al derulării celei de a doua campanii de răscumpărare constantă de acţiuni. Aceasta a fost oprită luni şi va fi înlocuită cu oferta publică.

Astfel, administratorii FP doresc să ajungă mai repede la atingerea ţintei de răscumpărare a  pachetului de 8% din acţiunile fondului. Deocamdată au atras aproape 30% din volumul ţintit.

Răscumpărarea acţiunilor se face în scopul reducerii ofertei de acţiuni de pe piaţă şi al creşterii, pe această cale a preţului acţiunilor. Acţiunile răscumpărate se anulează.

FP a dat peste  213 milioane de lei pe acţiunile deja cumpărate în a doua campanie (peste 2,3%).

Dacă FP va răscumpăra pachetul de 4,35%, vizat în oferta de cumpărare, va ajunge să deţină în total 7,82% din propriile acţiuni.

În prezent, Fondul deţine 3,47% din propriile acţiuni, pachet dobândit în prima campanie de răscumpărare derulat în 2011 şi în cea din acest an.

După eventualul succes la ofertei publice, ar mai rămâne acţiuni de cumpărat contând pentru aproape 1,4% din totalul titlurilor FP.

 

Acţionarii

Fondul Proprietatea (FP) este controlat de mai multe fonduri de investiţii de risc străine, cunoscute pentru politica de realizarea rapidă de profituri speculative, dintre care cele mai amri pachete le au fondurile companiei americane Elliott Asociates şi Divizia de investiţii a Royal Bank of Scotland.

City of London a anunţat în luna august că şi-a redus participaţia la Fond la 4,87%, de la 9,43% în precedenta raportare, din luna septembrie a anului trecut.

Creşterea preţului corespunde în mod special intereselor investitorilor speculativi, dar şi intereselor acţionarilor persoane fizice române, care au fost despăgubite cu acţiuni FP la valoarea nominală a acestora, de 1 leu / titlu.

Printre cele mai proeminente nume ale acţionarilor despăgubiţi pentru proprietăţile confiscate înainte de 1989 se numără Georgia Palade van Dusen, moştenitoarea marelui industriaş antebelic Nicolae Malaxa, sau John N. Chrissoveloni, moştenitorul proprietarilor uneia dintre marile bănci ale României.

Acţionarii instituţionali străini (mai ales fonduri de investiţii) deţin 58,4% din totalul capitalului social subscris şi vărsat al FP, acţionari instituţionali români au 8,6%, persoanele fizice nerezidente (străinii) au 5,9%, iar persoanele fizice române 23 %.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...