(Fondul Proprietatea): Piaţa românească de capital nu poate deveni emergentă fără listarea Hidroelectrica

Piaţa de capital românească nu poate deveni emergentă fără listarea Hidroelectrica, iar acest lucru nu poate fi realizat în prezent din cauza chestiunilor ce ţin de guvernanţa corporativă şi activele conexe, a declarat, pentru AGERPRES, Greg Konieczny, CEO şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea (FP).
Economica.net - Dum, 01 oct. 2017, 09:59
(Fondul Proprietatea): Piaţa românească de capital nu poate deveni emergentă fără listarea Hidroelectrica

„Răspunsul scurt, nu (poate fi listată acum n.r.). Pe de o parte, înainte de listarea Hidroelectrica trebuie să existe câteva etape preliminare care trebuie îndeplinite şi care nu au fost îndeplinite până acum. Vorbind de sus în jos, nu există un board de supraveghere care să ducă compania spre IPO (ofertă publică iniţială, n.r.), nu există un board executiv cu un mandat pe termen lung, ca să facă o strategie pe termen lung pentru companie şi asta face compania nevandabilă, în acest moment. În al doilea rând este chestiunea non-core assets (active conexe n.r.), Hidroelectrica având investiţii care au fost începute în urma cu 25-30 de ani, nu a fost finalizate până în prezent şi nu au nicio valoare comercială. Precedenta echipă managerială a pregătit decizii pentru a fi abandonate aceste investiţii, iar acum sunt în continuare discutate, fără a fi luată o decizie”, a spus Konieczny.

La rândul său, Johan Meyer, Co-CEO al Franklin Templeton Investments şi co-manager de Portofoliu la Fondul Proprietatea (FP), susţine că „este păcat că nu au fost realizate aceste investiţii, pentru că a existat suficient timp pentru a fi rezolvate aceste probleme, fiind deja foarte multă muncă pregătitoare în termeni de recomandări pentru activele conexe, iar procesul de selecţie a unui consiliul de supraveghere este destul de simplu, dar trebuie făcut”.

„Şi a fost deja făcut în urma cu un an, dar apoi noul guvern a venit şi a decis că a fost făcut în mod incorect”, a completat Konieczny.

Meyer mai spune că acesta ar fi un moment bun pentru a genera valoarea maximă acestei companii printr-o ofertă publică iniţială (IPO).

„Şi ceea ce este extrem de frustrant este că piaţa în România, în Europa şi la nivel mondial în termeni de cerere pentru active de infrastructură energetică este extrem de mare. Aşa că este un bun moment pentru a genera valoarea maximă acestei companii printr-un IPO. Din păcate, nu a fost în măsură să profite de pe urma acestei situaţii”, susţine co-managerul de Portofoliu al FP.

În legătură cu anunţul de vânzare a unei participaţii pe care FP o deţine la Hidroelectrica, el a precizat că s-a luat această decizie pentru că nu există niciun progres spre o listare.

„Tocmai pentru că nu am văzut niciun progres spre o listare. Noi avem o responsabilitate faţă de acţionarii noştri să generăm valoare şi, în consecinţă, dacă nu am văzut nicio evoluţie spre o posibilă listare şi generare de valoare prin această direcţie am decis să analizăm mai mult opţiuni strategice pentru participaţia la Hidroelectrica”, a precizat Meyer.

Greg Konieczny a completat spunând că procesul de vânzare a unei părţi din participaţia deţinută la Hidroelectrica poate merge în paralel cu un IPO.

„Acest proces poate merge paralel cu procedurile pentru IPO, dacă vor începe să avanseze. Nu este ceva ieşit din comun pentru ca acest tip de tranzacţii să se deruleze în paralel. În punctul nostru de vedere, la final vom vedea dacă un IPO va duce acţionarilor noştri un preţ mai mare pentru Hidroelectrica sau o vânzare către cumpărători privaţi. Putem ajunge să rămânem cu toată participaţia la Hidroelectrica. Depinde de ofertele pe care le primim de la investitori”, a arătat Konieczny.

Cei doi manageri de portofoliu sunt de părere că în viitor va exista o listare a companiei pe Bursă, dar după ce se vor rezolva chestiunile ce ţin de guvernanţa corporativă şi activele conexe.

Fondul Proprietatea analizează vânzarea participaţiei sale la Hidroelectrica, la care deţine în prezent 19,94%, se arată într-un anunţ publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

‘Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala Bucureşti, în calitate de Administrator de Investiţii al Fondul Proprietatea, doreşte să informeze acţionarii că, în conformitate cu angajamentul său continuu de a creşte valoarea pentru acţionari şi de a creşte lichiditatea activelor din portofoliul Fondului, Fondul analizează strategic opţiunile sale privind participaţia pe care o deţine în SPEEH Hidroelectrica. Fondul deţine în prezent 19,94% din capitalul social subscris al societăţii (reprezentând 32,01% din VAN-ul Fondului la 30 iunie 2017)’, se arată în document.

Conform sursei citate, analiza este în faza preliminară şi nu există calendar definit în ceea ce priveşte luarea unei decizii.

‘Anunţuri ulterioare vor fi făcute la momentul la care va fi necesar. Cu toate acestea, trebuie menţionat că Citigroup Global Markets Limited şi UBS Limited au fost desemnaţi în calitate de consultanţi financiari în legătura cu tranzacţia preconizată’, menţionează sursa citată.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...