Fondul Proprietatea va face periodic şi alte oferte de răscumpărare a acţiunilor proprii. La ce preţuri

Fondul Proprietatea (FP) va face, periodic, şi alte oferte publice de răscumpărare a acţiunilor proprii, dacă aceea care va debuta marţi va fi „puternic suprasubscrisă“, potrivit declaraţiilor lui Greg Konieczny, managerul FP.
Adrian N. Ionescu - Dum, 13 oct. 2013, 21:09
Fondul Proprietatea va face periodic şi alte oferte de răscumpărare a acţiunilor proprii. La ce preţuri

„Oferta de răscumpărare de acţiuni ale Fondului Proprietatea (FP) este un instrument des folosit de administratorii de fonduri atunci când preţul de piaţă este mult sub valoarea unitară a activului net (VUAN, activ net / acţiune“, a declarat, vineri, Greg Konieczny, managerul FP.

Preţul de răscumpărare al propriilor acţiuni trebuie să fie apropiat, dar mai mic decât valoarea unitară a activului net şi superior preţului curent din piaţă, a mai spus oficialul FP.

Greg Konieczny a dat mai multe exemple de oferte de răscumpărare făcute de mari fonduri de investiţii închise listate (v. prezentare), dintre care se remarcă BlackRock Emerging Europe, care face cam o dată la şase luni o ofwertă de răscumpărare aa 7,55 din acţiunile sale.

Compania americană Franklin Templeton, administratorul Fondul Proprietatea (FP), a anunţat că îşi va răscumpăra cele 600 de milioane de acţiuni, conform programului, la preţul de 1 leu / titlu, potrivit unui raport trimis la bursă , joi după amiaza.

Oferta de cumpărare va avea loc între 15 octombrie şi 4 noiembrie, iar în caz de suprasubscriere, metoda de alocare va fi pro rata (proporţională). Intermediarii sunt BCR şi Woofd & Company.

Oferta FP are ca scop accelerarea programul de răscumpărare de acţiuni Fondul Proprietatea, şi vizează un pachet reprezentând 4,35% din titluri.

Mulţi brokeri şi analişti explică operaţiunea de răscumpărare cu dorinţa Franklin Templeton  de a-şi prelungi, luna viitoare, mandatul, făcând pe plac celor mai puternici acţionari, fondurile de investiţii străine care controlează majoritatea acţiunilor FP.

Mulţi investitorii instituţionali străini, ca şi români sunt interesaţi mai degrabă de obţinerea de profituri cât cât mai mari şi cât mai rapide, chiar şi cu preţul desfiinţării fondului.

Fondurile de investiţii străine, dintre cxare se remarcă cele ale Elliott Associates, au impus administratorului FP o strategie care prevede vânzarea accelerată a principalelor sale active, printre care se  numără pachete semnficative de acţiuni la Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica şi Hidroelectrica.

Presa de specialitate a denumit imediat operaţiunea „vânzarea pe bucăţi a FP“.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat joi şeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas,......
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie ...