1EUR = 4.7260 RON | Bucureşti 32 º

News

Fondul Proprietatea vrea să extindă cu o săptămână, la o lună, oferta de răscumpărare a acţiunilor

Administratorul Fondului Proprietatea (FP), compania Franklin Templeton, vrea să extindă de la trei la patru săptămâni, până pe 14 noiembrie, oferta de cumpărare a 4,35% din acţiunile Fondului, operaţiune prin care este accelerat programul de răscumpărare.

11 oct, 2013 | Mediafax

"Franklin Templeton (...) în calitate de administrator unic şi societate de administrare a investiţiilor Fondului, doreşte să informeze acţionarii că astăzi (vineri - n.r.) a depus spre aprobare la Autoritatea de Supraveghere Financiară un amendament la documentul de ofertă publică aprobat prin Decizia nr. 476/10.10.2013. Primul aspect al amendamentului extinde perioada de subscriere de la 15 la 23 zile lucrătoare, respectiv până la data de 14 noiembrie 2013, pentru a acorda un timp suplimentar în vederea îndeplinirii condiţiilor ofertei. Al doilea aspect al amendamentului adaugă detalii referitoare la politica de alocare pro-rata şi tratamentul acţiunilor care nu se referă la un număr întreg. Cu excepţia acestor modificări, toate celelalte prevederi şi condiţii ale ofertei rămân nemodificate. Acest amendament este condiţionat de aprobarea ASF, iar administratorul Fondului va informa acționarii de îndată ce va fi primită", se arată într-un raport transmis, vineri, Bursei de administratorului Fondului.

Oferta de cumpărare a fost aprobată joi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), iar subscrierile încep marţi, 15 octombrie.

Fondul vrea să răscumpere 4,35% din propriile acţiuni, pachet pentru care este dispus să plătească 600 milioane lei (134,8 milioane euro). La această ofertă pot subscrie toţi acţionarii, iar la final administratorul FP va stabili câte acţiuni vor fi cumpărate de la fiecare investitor în funcţie de un indice care va rezulta din împărţirea numărului de acţiuni din ofertă la numărul de titluri pentru care au fost plasate ordine de vânzare.

Astfel, dacă oferta va fi suprasubscrisă investitorii ar putea să vândă în această operaţiune doar o parte din acţiunile pentru care au pus ordine.

Fondul va cumpăra acţiunile la un preţ de 1 leu/titlu, egal cu valoarea nominală şi cu 28,53% peste cea mai recentă cotaţie a acţiunilor la bursă, de 0,778 lei.

Oferta face parte din programul de răscumpărare lansat în luna aprilie de Fondul Proprietatea şi care vizează preluarea a maxim 8% din propriile acţiuni. Prin acest program Fondul a preluat deja 2,34% din acţiuni, pentru care a plătit 213,1 milioane lei (48,3 milioane euro). În prezent, Fondul deţine 4,08% din propriile acţiuni, pachet dobândit prin programele de răscumpărare derulate în 2011 şi în acest an.

La finalul ofertei de cumpărare, FP va deţine 8,43% din propriile acţiuni. Titlurile răscumpărate urmează să fie anulate, iar capitalul social să fie redus cu valoarea respectivă.

După aprobarea dată de ASF pentru oferta de cumpărare, acţiunile Fondului Proprietatea au crescut joi cu 8%, până în apropierea pragului de 0,8 lei. Spre finalul şedinţei, acţiunile au rămas pe plus cu 5% şi au încheiat ziua la 0,777 lei.

Pragul de 0,8 lei/acţiune a fost depăşit în prima jumătate de oră a şedinţei de vineri, când preţul a urcat cu aproape 4,2% şi a atins un nou record istoric, de 0,8095 lei. La finalul zilei, titlurile Fondului Proprietatea au fost cotate la 0,778 lei, cu numai 0,13% peste nivelul de joi.

Unii investitori au profitat de creşterea înregistrată de acţiunile Fondului şi au început să vândă. Ei nu au mai aşteptat să subscrie în oferta de cumpărare care va începe marţi şi ale căreia rezultate vor fi anunţate abia peste trei săptămâni.

Raportat la ultimul preţ de vineri, capitalizarea bursieră a Fondului Proprietatea este de aproape 10,72 miliarde lei (2,4 miliarde euro).

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO