Fondul Proprietatea vrea să se listeze la bursa din Londra în decembrie

Fondul Proprietatea din România are ca obiectiv o listare secundară la bursa din Londra în decembrie şi speră să obţină aprobarea acţionarilor pentru o altă răscumpărare de acţiuni, a afirmat, vineri, Greg Konieczny, vicepreşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group şi manager al Fondului Proprietatea, într-un interviu acordat Reuters.
Economica.net - vin, 31 oct. 2014, 16:56
Fondul Proprietatea vrea să se listeze la bursa din Londra în decembrie

Pregătirile pentru listare sunt în desfăşurare de ceva timp şi în aprilie Konieczny a anunţat că speră la o listare în septembrie sau octombrie. Totuşi, încă nu s-a primit aprobarea autorităţilor de reglementare financiară de la Bucureşti (Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF).

Vineri, Fondul Proprietatea avea o capitalizare bursieră de 11,6 miliarde de lei (3,29 miliarde de dolari) la bursa de la Bucureşti.

„Totul depinde de data la care va aproba ASF această listare. Sper că vor reuşi să o facă până la mijlocul lui noiembrie. Credem că cel mai probabil moment pentru listare va fi la începutul lui decembrie”, a afirmat Greg Konieczny, adăugând că Fondul Proprietatea va avea nevoie din nou de aprobarea acţionarilor dacă lansarea va fi întârziată în 2015.

Templeton a solicitat guvernelor de la Bucureşti să reformeze companiile de stat, ineficiente şi învechite. Konieczny şi-a exprimat optimismul că firma de stat Hidroelectrica, la care Fondul Proprietatea deţine o participaţie de 20%, va ieşi din insolvenţă în 2015 şi va veni pe piaţă.

„Există şanse bune ca până la sfârşitul anului să avem o ofertă publică iniţială (IPO)”, a declarat Konieczny, adăugând că astfel compania energetică ar putea obţine între 400 şi 500 milioane de euro.

De asemenea, managerul Fondului Proprietatea intenţionează să propună un program de răscumpărare de acţiuni la întâlnirea din noiembrie. Discount-ul dintre valoarea netă a activelor Fondului Proprietatea şi preţul acţiunilor a scăzut la aproximativ 25%, de la 55,7% în 2011, în urma unor răscumpărări de acţiuni. Acţionarii Fondului Proprietatea ar dori ca discount-ul să fie sub 15%.

Întrebat ce nivel are ca obiectiv, Konieczny a refuzat să comenteze, dar a subliniat că cel mai ridicat discount în rândul principalelor 15 fonduri listate la Londra se ridică la aproximativ 13%.

„Nu înseamnă că acesta este obiectivul nostru, dar spunem că actualul discount este excesiv”, a afirmat Greg Konieczny.

Vineri, acţiunile Fondului Proprietatea se tranzacţionau în creştere cu 0,1%, la 0,9355 lei. De la începutul anului, titlurile au crescut cu aproape 20%, faţă de un avans de 8% al indicelui bursei de la Bucureşti.

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea („Fondul”) a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croaţia în Programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii acestei ţări vor putea intra fără viză pe teritoriul american pentru o şedere de până la 90 de zile, a......
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
Avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriş spune că, pentru implementarea PNRR, trebuie modificată legislaţia, ...
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) are la momentul acesta un disponibil de 620 de milioane de lei pentru a plăti ...
FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții pentru următoarele 12 luni
FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții ...
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a făcut publice rezultatele cercetării Business Sentiment Index (BSI), organizată ...