Efect Covid-19: Fondul Sănătăţii a primit subvenţii de 6,65 de miliarde de lei în primele 11 luni, cele mai mari din ultimii şapte ani – analiză

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a primit subvenţii de 6,65 de miliarde de lei în perioada ianuarie - noiembrie, cele mai mari din acelaşi interval al ultimilor şapte ani, arată o analiză făcută de Economica.net. Mai mult, subvenţiile ajung a două cea mai mare sursă de venit la Fondul Sănătăţii în primele 11 luni, după contribuţiile de asigurări de sănătate, reiese din execuţiile Fondului, studiate de Economica.net. Informaţia vine în contextul în care din FNUASS se suportă, pe perioada pandemiei, serviciile medicale şi medicamentele acordate oamenilor infectaţi cu noul coronavirus, indiferent că sunt sau nu asiguraţi la sănătate. 
Cristina Şomănescu - Dum, 27 dec. 2020, 19:22
Efect Covid-19: Fondul Sănătăţii a primit subvenţii de 6,65 de miliarde de lei în primele 11 luni, cele mai mari din ultimii şapte ani - analiză

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile sociale de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS, din taxa clawback plătită de producătorii de medicamente, şi doar în mică măsură din contribuţiile plătite de angajatori. Din banii stânşi la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate din ţară, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. De asemenea, din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului medico-sanitar şi auxiliar, în baza Legii salarizării unice.

Economica.net a analizat execuţiile FNUASS din primele 11 luni ale anului şi iată care sunt cele mai importante concluzii:

Subvenţiile virate la Fond depăşesc 6,65 de miliarde de lei şi sunt de aproape patru ori mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2019. De asemenea, în primele 11 luni s-au virat la FNUASS cele mai mari subvenţii din aceeaşi perioadă (ianuarie – noiembrie) a ultimilor şapte ani, arată analiza Economica.net.

În acest context, deşi continuă să aibă deficit, creşterea sa e nesemnificativă faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019. Concret, Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS) a avut deficit de 2,52 de miliarde de lei în primele 11 luni din 2020, cu circa 1% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, reiese din analiza Economica.net.

Contribuţiile de asigurări de sănătate, subvenţiile şi taxa clawback sunt – în această succesiune – cele mai mari surse de bani la Fondul Sănătăţii în primele 11 luni din 2020, arată statistica Economica.net. Veniturile din CASS şi din taxa clawback sunt însă mai mici decât în perioada identică a anului 2019, arată calculele Economica.net.

Iată, pe larg, cum arată execuţia Fondului Sănătăţii la final de an:

Plăţile totale făcute din Fondul Sănătăţii se ridică la 41,6 miliarde de lei şi sunt cu 11,42% mai mari decât în perioada identică din 2019.

Defalcat, plăţile făcute din FNUASS pentru produsele farmaceutice, materialele sanitare şi dispozitive medicale acordate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate au ajuns în primele 11 luni la 12,33 de miliarde de lei şi sunt cu 3,11% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2019, arată statistica făcută de Economica.net.

Plăţile din Fond pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare cu paturi în primele 11 luni se ridică la 10,45 de miliarde de lei şi sunt cu 6,3% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2019, arată statistica Economica.net.

Finanţarea creşterilor salariale ale personalului încadrat în unităţi sanitare publice, aflate în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, se suportă din bugetul FNUASS. Transferurile din bugetul FNUASS către unităţile sanitare pentru acoperirea creşterilor salariale se ridică la 9,87 de miliarde de lei în primele 11 luni din acest an şi sunt cu 12,88% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2019, reiese din analiza Economica.net.

FNUASS a avut încasări totale de peste 39 de miliarde de lei în primele 11 luni din 2020, cu 12,17% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2019, reiese dintr-o statistică Economica.net.

Subvenţiile virate la FNUASS în primele 11 luni au ajuns la 6,65 de miliarde de lei şi sunt de aproape patru ori mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2019, arată analiza făcută de Economica.net.
Mai mult, analiza Economica.net relevă faptul că în primele 11 luni din acest an s-au virat cele mai mari subvenţii la Fondul Sănătăţii din aceeaşi perioadă a ultimilor şapte ani.

Taxa clawback a adus la FNUASS 3,47 miliarde de lei în primele 11 luni din 2020, cu 2,38% mai puţin decât în perioada identică a anului 2019.
Clawback este o taxă pe cifra de afaceri, introdusă în anul 2009 şi aplicată producătorilor de medicamente. Taxa clawback se aplică unitar producătorilor de medicamente generice şi celor de medicamente inovative. Creşterea taxei clawback şi algoritmul prin care se stabileşte nivelul ei au condus la dispariţia unor medicamente ieftine din farmacii, pentru că au ajuns să fie neprofitabile financiar pentru producători, şi la creşterea gradului de dependenţă a României faţă de importurile de medicamente, de regulă mai scumpe decât medicamentele ieftine care nu se mai vând în ţară.

Contribuţiile de asigurări de sănătate virate la Fondul Sănătăţii în primele 11 luni din 2020 se ridică la 28,9 miliarde de lei şi sunt cu numai 1,69% mai mici decât în perioada identică a anului 2019, reiese din analiza Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor occidentale
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor ...
Peste 5000 de angajaţi ai producătorului rus de camioane Kamaz au fost trimişi în şomaj parţial din cauza penuriei de componente, apărută în urma sancţiunilor occidentale impuse Moscovei......
Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe: Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru a putea susține operațiunea specială din Ucraina
Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe: Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru a putea susține operațiunea ...
Rusia are nevoie de resurse financiare uriaşe pentru operaţiunea sa militară din Ucraina, a declarat vineri ministrul ...
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Statele Unite au anunţat vineri noi sancţiuni financiare în urma celor mai recente teste cu rachete nord-coreene, vizând ...
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a aprobat vineri Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor ...