1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 6 º

Extern

Fondul suveran al Norvegiei abandonează deţinerile din petrol, ca să protejeze economia de scăderea preţului ţiţeiului

Fondul suveran al Norvegiei, în valoare de 1.000 de miliarde de dolari, a anunţat că vrea să renunţe la acţiunile pe care le deţine la companiile petroliere pentru a evita să-şi expună economia internă, care e, printre altele, cel mai mare producător vest-european de petrol, unor scăderi masive ale preţului ţiţeiului.

16 noi, 2017 | ECONOMICA.net

Fondul vrea să scape de acţiuni deţinute la marii producători de petrol în valoare de nu mai puţin de 35 de miliarde de dolari, inclusiv la giganţii Royal Dutch Shell  şi Exxon Mobil.

Naţiunea va fi mai puţin vulnerabilă la o prăbuşire a preţului petrolului dacă nu mai avem investiţii în această industrie, a anunţat azi Fondul.

Ministrul Finanţelor a anunţat la rîndu-i că va analiza propunerea şi va lua o decizie până în toamna lui 2018. Indicele Stoxx Europe 600 Oil and Gas a coborât de pe plus pe minus, după o scădere cu 0.4%, provocată de anunţ.

“Strategia noastră este să diminuăm riscurile pentru bunăstarea statului nostru. Putem să facem asta mai bine dacă eliminăm riscul preţurilor din petrol”, a declarat Egil Matsen, guvernatorul adjunct al băncii centrale a Norvegiei, instituţie care participă la conducerea Fondului.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO