Fondul suveran al Norvegiei – pierderi de 114 miliarde de dolari, din cauza turbulenţelor de pe pieţele bursiere

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare fond de acest fel din lume, a înregistrat pierderi de 1.170 de miliarde de coroane norvegiene (114 miliarde de dolari) în primul trimestru din 2020, din cauza turbulenţelor de pe pieţele bursiere, pe fondul pandemiei de coronavirus (Covid-19), transmite Reuters citat de Agerpres.
Economica.net - joi, 02 apr. 2020, 10:55
Fondul suveran al Norvegiei - pierderi de 114 miliarde de dolari, din cauza turbulenţelor de pe pieţele bursiere

Totuşi, pierderile Fondului, gestionat de Banca Centrală a Norvegiei, sunt mai mici decât cele raportate în perioada 1 ianuarie – 26 martie 2020, de 1.330 miliarde de coroane norvegiene (124 miliarde de dolari).

În primul trimestru din 2020, Fondul a înregistrat un randament al investiţiilor de minus 14,6%, faţă de minus 16,2% raportate în perioada 1 ianuarie – 26 martie 2020.

Recent, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a informat că în anul 2019 a avut un randament al investiţiilor de 19,9%, ceea ce i-a permis să realizeze câştiguri record de 1.690 miliarde de coroane norvegiene (180,49 miliarde de dolari).

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a anunţat săptămâna trecută că investeşte aproximativ 65,3% din active, în timp ce ţinta pe termen lung este de 70%.

Luni, Ministerul de Finanţe din Norvegia a informat că, în contextul efectelor pandemiei asupra economiei, ar putea fi majorat procentul cheltuielilor din fond, între 3,9% şi 4,7% în 2020, faţă de planul original ce prevedea cheltuieli de doar 2,5% din fond.

Luna trecută, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a anunţat numirea administratorului unui fond speculativ din Londra în funcţia de director general.

Din septembrie, Fondul va fi condus de Nicolai Tangen, directorul general al AKO Capital, înfiinţat în 2005, care gestionează active de 16,4 miliarde de dolari.

Nicolai Tangen, născut în Norvegia, îi va succeda lui Yngve Slyngstad, care şi-a anunţat demisia anul trecut.

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei este cel mai mare fond de acest fel din lume în condiţiile în care deţine active de 930 de miliarde de dolari. Fondul investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în acţiuni, obligaţiuni şi proprietăţi imobiliare din străinătate.

Pe plan global, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei deţine acţiuni în peste 9.000 de companii, cele mai mari participaţii fiind în Microsoft, Apple, Nestle, Alphabet şi Amazon.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a majorat tarifele la import pentru o gamă largă de bunuri de larg consum, inclusiv vin, bere, dulciuri, biscuiţi şi şampon, produse în ţările care susţin sancţiunile impuse Moscovei,......
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezenţa virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) ...
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O companie românească de utilități folosește analiză complexă de date pentru reducerea pierderilor de apă. ApaVital ...
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru județe
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, două atenţionări Cod portocaliu şi Cod galben de ...