Fondul suveran al Norvegiei – pierderi de 114 miliarde de dolari, din cauza turbulenţelor de pe pieţele bursiere

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare fond de acest fel din lume, a înregistrat pierderi de 1.170 de miliarde de coroane norvegiene (114 miliarde de dolari) în primul trimestru din 2020, din cauza turbulenţelor de pe pieţele bursiere, pe fondul pandemiei de coronavirus (Covid-19), transmite Reuters citat de Agerpres.
Economica.net - joi, 02 apr. 2020, 10:55
Fondul suveran al Norvegiei - pierderi de 114 miliarde de dolari, din cauza turbulenţelor de pe pieţele bursiere

Totuşi, pierderile Fondului, gestionat de Banca Centrală a Norvegiei, sunt mai mici decât cele raportate în perioada 1 ianuarie – 26 martie 2020, de 1.330 miliarde de coroane norvegiene (124 miliarde de dolari).

În primul trimestru din 2020, Fondul a înregistrat un randament al investiţiilor de minus 14,6%, faţă de minus 16,2% raportate în perioada 1 ianuarie – 26 martie 2020.

Recent, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a informat că în anul 2019 a avut un randament al investiţiilor de 19,9%, ceea ce i-a permis să realizeze câştiguri record de 1.690 miliarde de coroane norvegiene (180,49 miliarde de dolari).

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a anunţat săptămâna trecută că investeşte aproximativ 65,3% din active, în timp ce ţinta pe termen lung este de 70%.

Luni, Ministerul de Finanţe din Norvegia a informat că, în contextul efectelor pandemiei asupra economiei, ar putea fi majorat procentul cheltuielilor din fond, între 3,9% şi 4,7% în 2020, faţă de planul original ce prevedea cheltuieli de doar 2,5% din fond.

Luna trecută, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a anunţat numirea administratorului unui fond speculativ din Londra în funcţia de director general.

Din septembrie, Fondul va fi condus de Nicolai Tangen, directorul general al AKO Capital, înfiinţat în 2005, care gestionează active de 16,4 miliarde de dolari.

Nicolai Tangen, născut în Norvegia, îi va succeda lui Yngve Slyngstad, care şi-a anunţat demisia anul trecut.

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei este cel mai mare fond de acest fel din lume în condiţiile în care deţine active de 930 de miliarde de dolari. Fondul investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în acţiuni, obligaţiuni şi proprietăţi imobiliare din străinătate.

Pe plan global, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei deţine acţiuni în peste 9.000 de companii, cele mai mari participaţii fiind în Microsoft, Apple, Nestle, Alphabet şi Amazon.

Te-ar mai putea interesa și
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului din Ucraina, într-un interviu în care a vorbit despre perspectivele......
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...