Fonduri SEE de peste 12,5 milioane de euro pentru producerea hidroenergiei şi energiei geotermale

Peste 12,5 milioane de euro vor putea fi accesate de unităţi administrativ-teritoriale şi companii pentru proiecte de producere a hidroenergiei şi a energiei geortermale, în cadrul programului Rondine, finanţat prin SEE de Norvegia şi Islanda şi gestionat de Administraţia Fondului pentru Mediu.
Economica.net - mar, 26 nov. 2013, 14:36
Fonduri SEE de peste 12,5 milioane de euro pentru producerea hidroenergiei şi energiei geotermale

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a lansat marţi Programul „RO06 Energie Regenerabilă” – Rondine, finanţat în cadrul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009-2014.

În cadrul evenimentului de lansare, au luat cuvântul ministrul Industriei şi Comerţului din Islanda Ragnheiour Arnadottir, ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, Tove Westberg, preşedintele AFM Adrian Gearâp şi coordonatorul programului, Paul Şerbănescu, alături de alţi oficiali români, islandezi şi norvegieni.

Ministrul islandez a spus, printre altele, că 99 la sută din casele din ţara sa sunt încălzite prin energie geotermală. Ea a mai arătat că şi România are un potenţial geotermal ce ar putea fi utilizat pentru reducerea costurilor pentru încălzire, dar şi pentru protejarea mediului.

La rândul ei, ambasadorul Norvegiei a arătat că mai mult de 90 la sută din necesarul de electricitate al ţării sale este asigurat de hidroenergie, iar într-un an cu precipitaţii normale hidroenergia generată reprezintă aproape 99 la sută din întreaga producţie de energie. Pe de altă parte, în Norvegia se află 50 la sută din potenţialul hidroenergetic al Europei, iar ţara are o tradiţie în producţia de hidroenergie, prima hidrocentrală din Europa fiind construită la Senja, în nordul Norvegiei, în 1882.

Valoarea grantului alocat programului Rondine este de 8.387.406 euro, din care 15 la sută este contribuţia naţională asigurată de AFM, urmând ca grantul să fie suplimentat cu 4.270.000 euro de ţările donatoare.

Din această sumă, vor fi finanţate, în mod egal, două componente: componenta dedicată energiei hidroelectrice şi componenta dedicată energiei geotermale, a explicat coordonatorul proiectului, Paul Şerbănescu, din partea AFM.

Pe cea dintâi pot aplica operatori economici privaţi şi de stat, iar pe componenta geotermală, atât operatori economici, cât şi unităţi administrativ-teritoriale.

Aceştia pot propune proiecte ce au în vedere investiţii iniţiale în microhidrocentrale sau retehnologizarea unora deja existente şi respectiv investiţii iniţiale sau retehnologizarea centralelor de producere a energiei termice ce utilizează energia geotermală. Vor fi eligibile numai acele proiecte destinate unor locatii unde reţeaua de distribuţie a agentului termic există, inclusiv racordurile la utilizatori, necesitând doar conectarea la sursa geotermală.

Autorităţile administraţiei publice pot primi până la 100 la sută finanţare pentru cheltuielile eligibile ale proiectelor lor, în timp ce companiile trebuie să-şi cofinanţeze proiectele, primind până la 40 la sută din cheltuielile eligibile, pentru Bucureşti – Ilfov, şi până la 50 la sută pentru restul regiunilor. Cofinanţarea nu se va putea face dintr-o altă sursă de fonduri nerambursabile.

Se va putea aplica pentru o finanţare începând de la 170.000 de euro până la întreaga valoare a grantului pe componenta respectivă.

Apelul pentru proiecte va fi lansat în a doua jumătate a lunii decembrie pentru ambele componente, cei interesaţi având la dispoziţie trei luni pentru a aplica.

O altă componentă a programului o reprezintă relaţiile între România şi ţările donatoare, astfel că vor putea fi accesate fonduri şi pentru găsirea unui partener în Islanda sau Norvegia. De altfel, proiectele celor care au un partener într-una din cele două ţări vor fi punctate în plus în cadrul procedurii de selecţie.

La finalul celor trei luni, o comisia va desemna proiectele câştigătoare, pe bază de punctaj.

Prin implementarea programului Rondine, se estimează că va fi produsă o cantitate de energie electrică de 4.000 MWh/an şi o cantitate de energie termică de 4.400 MWh/an, reducându-se totodată emisiile de CO2 cu 2.957 tone/an.

Laura Mitran, [email protected]

Te-ar mai putea interesa și
Noi probleme pentru Boris Johnson. Doi miniștri au plecat din Guvern
Noi probleme pentru Boris Johnson. Doi miniștri au plecat din Guvern
Ministrul britanic al Sănătăţii, Sajid Javid, şi-a anunţat marţi demisia, explicând că şi-a pierdut încrederea în premierul Boris Johnson după o serie de scandaluri care au afectat......
ANPC a verificat patru hoteluri importante din București. A plouat cu amenzi, iar 53 de camere au fost închise până la remedierea problemelor
ANPC a verificat patru hoteluri importante din București. A plouat cu amenzi, iar 53 de camere au fost închise până la ...
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au amendat cu 95.000 de lei hotelurile bucureştene Ambasador, Novotel şi Continental ...
România este al doilea exportator de grâu din UE după Franța, în sezonul 2021/2022
România este al doilea exportator de grâu din UE după Franța, în sezonul 2021/2022
Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene în sezonul 2021/22, care s-a închinat la data de 30 iunie, au urcat cu ...
Anchetă RomâniaTV! Clotilde Armand a dat contracte de aproape 7 milioane de euro într-un an şi jumătate firmei Maxi Design Construct, anchetată în „Afacerea Panseluţa” încheiată pe vremea lui Chiliman
Anchetă RomâniaTV! Clotilde Armand a dat contracte de aproape 7 milioane de euro într-un an şi jumătate firmei Maxi ...
În ultimul an şi jumătate de când a devenit primar la Sectorul 1, Clotilde Armand şi-a făcut un obicei din a se "război" ...