Fonduri SEE de peste 12,5 milioane de euro pentru producerea hidroenergiei şi energiei geotermale

Peste 12,5 milioane de euro vor putea fi accesate de unităţi administrativ-teritoriale şi companii pentru proiecte de producere a hidroenergiei şi a energiei geortermale, în cadrul programului Rondine, finanţat prin SEE de Norvegia şi Islanda şi gestionat de Administraţia Fondului pentru Mediu.
Economica.net - mar, 26 nov. 2013, 14:36
Fonduri SEE de peste 12,5 milioane de euro pentru producerea hidroenergiei şi energiei geotermale

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a lansat marţi Programul „RO06 Energie Regenerabilă” – Rondine, finanţat în cadrul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009-2014.

În cadrul evenimentului de lansare, au luat cuvântul ministrul Industriei şi Comerţului din Islanda Ragnheiour Arnadottir, ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, Tove Westberg, preşedintele AFM Adrian Gearâp şi coordonatorul programului, Paul Şerbănescu, alături de alţi oficiali români, islandezi şi norvegieni.

Ministrul islandez a spus, printre altele, că 99 la sută din casele din ţara sa sunt încălzite prin energie geotermală. Ea a mai arătat că şi România are un potenţial geotermal ce ar putea fi utilizat pentru reducerea costurilor pentru încălzire, dar şi pentru protejarea mediului.

La rândul ei, ambasadorul Norvegiei a arătat că mai mult de 90 la sută din necesarul de electricitate al ţării sale este asigurat de hidroenergie, iar într-un an cu precipitaţii normale hidroenergia generată reprezintă aproape 99 la sută din întreaga producţie de energie. Pe de altă parte, în Norvegia se află 50 la sută din potenţialul hidroenergetic al Europei, iar ţara are o tradiţie în producţia de hidroenergie, prima hidrocentrală din Europa fiind construită la Senja, în nordul Norvegiei, în 1882.

Valoarea grantului alocat programului Rondine este de 8.387.406 euro, din care 15 la sută este contribuţia naţională asigurată de AFM, urmând ca grantul să fie suplimentat cu 4.270.000 euro de ţările donatoare.

Din această sumă, vor fi finanţate, în mod egal, două componente: componenta dedicată energiei hidroelectrice şi componenta dedicată energiei geotermale, a explicat coordonatorul proiectului, Paul Şerbănescu, din partea AFM.

Pe cea dintâi pot aplica operatori economici privaţi şi de stat, iar pe componenta geotermală, atât operatori economici, cât şi unităţi administrativ-teritoriale.

Aceştia pot propune proiecte ce au în vedere investiţii iniţiale în microhidrocentrale sau retehnologizarea unora deja existente şi respectiv investiţii iniţiale sau retehnologizarea centralelor de producere a energiei termice ce utilizează energia geotermală. Vor fi eligibile numai acele proiecte destinate unor locatii unde reţeaua de distribuţie a agentului termic există, inclusiv racordurile la utilizatori, necesitând doar conectarea la sursa geotermală.

Autorităţile administraţiei publice pot primi până la 100 la sută finanţare pentru cheltuielile eligibile ale proiectelor lor, în timp ce companiile trebuie să-şi cofinanţeze proiectele, primind până la 40 la sută din cheltuielile eligibile, pentru Bucureşti – Ilfov, şi până la 50 la sută pentru restul regiunilor. Cofinanţarea nu se va putea face dintr-o altă sursă de fonduri nerambursabile.

Se va putea aplica pentru o finanţare începând de la 170.000 de euro până la întreaga valoare a grantului pe componenta respectivă.

Apelul pentru proiecte va fi lansat în a doua jumătate a lunii decembrie pentru ambele componente, cei interesaţi având la dispoziţie trei luni pentru a aplica.

O altă componentă a programului o reprezintă relaţiile între România şi ţările donatoare, astfel că vor putea fi accesate fonduri şi pentru găsirea unui partener în Islanda sau Norvegia. De altfel, proiectele celor care au un partener într-una din cele două ţări vor fi punctate în plus în cadrul procedurii de selecţie.

La finalul celor trei luni, o comisia va desemna proiectele câştigătoare, pe bază de punctaj.

Prin implementarea programului Rondine, se estimează că va fi produsă o cantitate de energie electrică de 4.000 MWh/an şi o cantitate de energie termică de 4.400 MWh/an, reducându-se totodată emisiile de CO2 cu 2.957 tone/an.

Laura Mitran, [email protected]

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...