1EUR = 4.8338 RON | Bucureşti 23 º

Finanţe şi bănci

Fondurile americane de obligaţiuni înregistrează cel mai slab an din istorie

Fondurile americane specializate în obligaţiuni înregistrează cel mai slab an din istorie, cu retrageri ale investitorilor totalizând 72 miliarde dolari de la începutul anului, mai mari decât precedentul record, stabilit în 1994, an numit "baia de sânge" din cauza vânzărilor masive.

13 dec, 2013 | Mediafax

Anul 2013 este primul din ultimul deceniu în care fondurile de obligaţiuni înregistrează retrageri nete.

Investitorii au retras 72 de miliarde de dolari dela începutul anului şi până la finele primei săptămâni din decembrie, arată datele TrimTabs, citate de CNN. Evoluţia negativă este mai puternică decât precedentul record, "baia de sânge" din 1994, când reragerile s-au situat la 63 miliarde de dolari. În 1994, randamentele obligaţiunilor Trezoreriei pe zece ani au crescut de la mai puţin de 6% la 8%, în contextul vânzărilor masive.

Creşterea dobânzilor a reprezentat şi anul acesta un catalist pentru renunţarea la plasamentele în obligaţiuni.

"Discuţia despre reducerea programului Rezervei Federale a SUA (Fed) de achiziţie de obligaţiuni, începută în mai, s-a dovedit a fi un punct de cotitură pentru pieţele financiare", a declarat directorul TrimTabs, David Santschi, referitor la indiciile oferite la momentul respectiv de preşedintele Fed, Ben Bernanke, privind o eventuală scădere a achiziţiilor lunare, în prezent de 85 de miliarde de dolari.

Fed a început la sfârşitul anului 2008 primul program de achiziţii de obligaţiuni, dintr-un total de trei până în prezent. Obiectivul programului era menţinerea la un nivel scăzut a dobânzilor la creditele pe termen lung, stimulând astfel pieţele de capital şi economia.

Încă din mai, când Bernanke a evocat posibilitatea reducerii actualului program, investitorii sunt îngrijoraţi cu privire la efectele unei astfel de măsuri.

Randamentul obligaţiunilor pe zece ani a urcat de la 1,6% în mai la aproape 3% în septembrie, lună în care analiştii au anticipat iniţial că Fed va lua decizia de a aloca fonduri mai reduse pentru cumpărarea de obligaţiuni. Investitorii au continuat să introducă bani în fondurile de obligaţiuni până în mai, iar retragerile au avut loc în ultimele şapte luni ale anului, notează CNN.

După ce Fed a ales în septembrie să menţină ritmul la 85 de miliarde de dolari pe lună, randamentele au scăzut până la circa 2,5% în octombrie, dar au revenit pe creştere odată cu intensificarea speculaţiilor că măsura va fi luată în următoarea perioadă.

Randamentul obligaţiunilor americane pe 10 ani se situează în prezent la circa 2,88%.

"Reacţia la perspectiva reducerii programului a fost destul de violentă în rândul investitorilor de retail, chiar dacă Fed nu a operat încă modificări. Ce se va întâmpla când Fed chiar va lua decizia?", întreabă şeful TrimTabs.

Unii investitori se aşteaptă ca Fed să anunţe planuri pentru scăderea fondurilor folosite pentru achiziţii de obligaţiuni chiar de la şedinţa de săptămâna următoare, în contextul îmbunătăţirii situaţiei economice, mai ales a pieţei muncii.

Cei mai mulţi anticipează, însă, că Fed va aştepta cu un astfel de anunţ până la începutul anului următor, când actualul preşedinte al băncii centrale americane va fi înlocuit de Janet Yellen.

Printre marile firme de investiţii în obligaţiuni lovite puternic de temerile din piaţa financiară se numără Pimco şi Vanguard. Pimco Total Return, în scădere cu 4% în 2013, a pierdut aproape 37 de miliarde de dolari de la începutul anului.

Declinul Pimco este cel mai mare din rândul fondurilor specializate în obligaţiuni, potrivit Morningstar.

Pe poziţia a doua în funcţie de pierderi se află Vanguard Inflation-Protected Securities, care a pierdut active de aproape 14 miliarde de dolari.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO