Fondurile de pensii au avut anul trecut un randament de 11,33%, iar activele au depăşit 180 mil. euro

Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au înregistrat anul trecut un randament mediu de 11,33%, cel mai bun din ultimii trei ani, şi au ajuns la active nete totale de 811 milioane de lei (184 milioane de euro) în decembrie 2013, potrivit datelor asociaţiei de profil, APAPR.
Economica.net - mie, 08 ian. 2014, 10:42
Fondurile de pensii au avut anul trecut un randament de 11,33%, iar activele au depăşit 180 mil. euro

„Cele 10 fonduri de pensii private facultative au ajuns la sfârşitul anului 2013 la un număr total de circa 313.000 de participanţi, în beneficiul cărora administrau active nete în valoare totală de peste 811 milioane de lei (184 milioane de euro). În 2013, randamentul mediu obţinut de toate aceste fonduri de pensii private facultative a fost de 11,33%, cea mai bună valoare din ultimii trei ani”, se arată într-un comunicat al APAPR.

În cursul anului trecut, activele administrate de fondurile de pensii de Pilon III au crescut cu peste 35%, evoluţie peste aşteptările industriei, determinată în principal de rezultatele investiţionale foarte bune.

„Dacă în ianuarie 2013 APAPR estima active nete de 780 milioane de lei, statistica arată acum active nete de peste 811 milioane de lei în conturile participanţilor la sistem. Doar în 2013, participanţii la fondurile de pensii facultative au virat în sistem contribuţii în sumă de 150 milioane de lei, cu 21% mai mult decât în 2012 şi în acelaşi timp cel mai ridicat nivel anual de la startul sistemului, la mijlocul anului 2007. În timp ce numărul participanţilor a crescut în cursul anului trecut sub aşteptările industriei, volumul record de contribuţii denotă un început de revigorare a sistemului pensiilor facultative”, se spune în comunicat.

Din punct de vedere al performanţelor investiţionale, fondurile de pensii private facultative au realizat de la lansare, în mai 2007, şi până la finele anului 2013 un randament mediu anualizat de 8,28%.

La finele anului trecut, APAPR a propus Autorităţii de Supraveghere Financiară un pachet de măsuri pentru a revigora sistemul pensiilor facultative, iar dezbaterile pe marginea acestor soluţii vor continua pe parcursul anului în curs.

„Considerăm că volumul record de contribuţii plătite de clienţi este un vot de încredere dat sistemului de pensii private şi în acelaşi timp un semn de uşoară revigorare a sistemului, care a evoluat în ultimii ani sub aşteptările industriei, în termeni de active şi participanţi. De asemenea, randamentele foarte bune înregistrate de fonduri, precum şi deductibilitatea fiscală atractivă a pensiilor facultative, mai ales pentru angajatori, constituie o bază de creştere şi dezvoltare a sistemului în anii următori”, a declarat preşedintele APAPR, Marius Popescu.

Fondurile de pensii private facultative au început să funcţioneze efectiv în luna mai 2007.

Te-ar mai putea interesa și
UEFA va distribui 331 de milioane de euro echipelor participante la Campionarul European din 2024
UEFA va distribui 331 de milioane de euro echipelor participante la Campionarul European din 2024
UEFA va distribui în total 331 de milioane de euro selecţionatelor participante la Campionatul European din Germania - EURO 2024, a anunţat sâmbătă forul fotbalistic continental, citat de......
Iohannis: România va investi 2,5 miliarde de euro până în 2027 în diversificarea energetică a județelor dependente de industrii intensive în carbon
Iohannis: România va investi 2,5 miliarde de euro până în 2027 în diversificarea energetică a județelor dependente ...
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că, până în 2027, România va investi 2,5 miliarde de euro din Fondul ...
COP28: Kamala Harris anunță că SUA vor vărsa 3 miliarde de dolari în Fondul verde pentru climă
COP28: Kamala Harris anunță că SUA vor vărsa 3 miliarde de dolari în Fondul verde pentru climă
Vicepreşedintele american Kamala Harris a anunţat sâmbătă, la COP28 în Dubai, o contribuţie de 3 miliarde de dolari ...
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat intrarea celor trei state într-o confederație
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat intrarea celor trei state într-o confederație
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat vineri crearea unei confederaţii cu ambiţia de a realiza ...