Fondurile de pensii ING sunt obligate să vândă acţiuni de 2,2 mil. lei ale S.C. Bursa de Valori Bucureşti S.A.

Autoritatea de Supravehere Financiară (ASF) a emis o decizie care obligă trei fonduri de pensii administrate de entităţi ale Grupului ING să vândă 0,967 % din acţiunile companiei Bursa de Valori Bucureşti S.A. (BVB), care administrează piaţa cu acelaşi nume. Pachetul de acţiuni BVB valorează aproape 2,2 milioane de lei, la preţul actual de la Bursă. Mişu Negriţoiu, actualul preşedinte al ASF, a fost şeful sucursalei ING Bank la Bucureşti timp de mai bine de 20 de ani.
Adrian N. Ionescu - mar, 15 iul. 2014, 11:19
Fondurile de pensii ING sunt obligate să vândă acţiuni de 2,2 mil. lei ale S.C. Bursa de Valori Bucureşti S.A.

Fondul de Pensii Administrat Privat ING, Fondul de Pensii Facultative ING Optim, Fondul de Pensii Facultative ING Activ şi fondul de investiţii ING International Romanian Equity dețin cumulat 5,967% din capitalul social al S.C. Bursa de Valori București S.A. (BVB), depăşind pragul legal de 5%.

După investigaţii laborioase, ASF a descoperit că fondurile citate, în legătură cu multe alte entităţi ale grupului olandez ING Groep N.V., acţionează concertat în cazul acţiunilor BVB. Altfel spus, în principal, iau aceleaşi decizii de vot, în reprezantarea intereselor lor în adunările acţionarilor BVB.

Astfel că deţinerea ce depășeşte pragul de 5% din drepturile de vot ale societății trebuie vândută în termen de trei luni, deoarece „încalcă prevederile art. 129 alin. (1) din Legea nr. 297/2004 privind piața de capital, cu modificările și completările ulterioare”, a constatat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Pachetul de acţiuni BVB pe care trebuie să-l vândă fondurile ING valorează aproape 2,2 milioane de lei, la preţul actual de la Bursă.

Fondurile de pensii ING sunt cele mai active pe piaţa administrată de BVB. Entităţile ING au devenit recent al doilea cel mai mare acţionar privat al Electrica (EL), în urma ofertei publice iniţiale (IPO) de vânzarte de acţiuni, prin care compania şi-a dublat capitalul social.

Fondul de pensii private ING (obligatorii, pilonul II) avea în acţiuni peste un miliard de lei la 31 mai, adică 17,5% din activele sale totale. Fondul este cel mai mare  din România din această categorie, potrivit celor mai recente date ale ASF.

La rândul lor fondurile de pensii facultative ING ACTIV şi ING OPTIM aveau în acţiuni peste 28% şi respectiv aproape 18% din activele lor, adică peste 88 de milioane de lei.

Citiţi şi

Unde sunt ţinute pensiile românilor şi câţi bani mai avem în conturile private

Topul fondurilor de pensii. Cine a câştigat cel mai mult şi unde au fost plasaţi banii

Te-ar mai putea interesa și
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul său pop-up store....
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o ...
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...