Fondurile de pensii private obligatorii au generat un câştig net de 3 mld. lei pentru participanţi

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au primit în administrare contribuţii în valoare totală de 12,49 miliarde lei şi au generat un câştig net pentru participanţi de aproape 3 miliarde de lei în cei şase ani de la startul sistemului, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România /APAPR/.
Economica.net - mie, 21 mai 2014, 15:05
Fondurile de pensii private obligatorii au generat un câştig net de 3 mld. lei pentru participanţi

Lansat pe data de 20 mai 2008, atunci când a primit în administrare primii lei de la contributori, Pilonul II de pensii private obligatorii a traversat cu bine anii de criză economico-financiară. În cei 6 ani de la lansare, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la un număr total de participanţi de 6,15 milioane, cu 2 milioane mai mult decât cei 4,15 milioane de la start. În prezent, circa 3,7 milioane dintre aceştia primesc contribuţii în mod regulat, lună de lună, în conturile lor individuale. De la startul sistemului şi până astăzi, sistemul s-a consolidat printr-o serie de fuziuni, care au redus numărul fondurilor de la 18 la 8.

În aceşti 6 ani, fondurile de Pilon II au primit în administrare de la participanţi, prin intermediul Casei Naţionale de Pensii Publice şi a Casei de Pensii Sectoriale a MApN contribuţii în valoare totală de 12,49 miliarde lei, iar prin investirea acestor resurse financiare fondurile de pensii private obligatorii au ajuns în prezent la active nete de 15,46 miliarde lei (3,5 miliarde euro).

Din perspectiva performanţei investiţionale, Pilonul II a înregistrat un randament mediu anual de 11,2% (conform standardelor internaţionale), în contextul profilulului redus de risc al plasamentelor şi în condiţii adverse din economia şi pieţele financiare globale.

În prezent, fondurile de pensii private obligatorii investesc aproximativ 95% din toţi aceşti bani în România, investiţiile în străinătate fiind de numai 5%. Două treimi din portofolii reprezintă titluri de stat, circa 16% sunt acţiuni listate, iar restul alte obligaţiuni, depozite bancare, fonduri mutuale şi altele.

Fondurile de Pilon II deţin titluri de stat ale României în valoare de peste 10 miliarde lei, reprezentând circa 10% din valoarea emisiunilor în circulaţie.

Din activele nete de 15,46 miliarde lei, peste două miliarde lei sunt în prezent investiţi direct în 35 de companii româneşti listate pe Bursa de Valori de la Bucureşti (BVB), fondurile de pensii de Pilon II asigurând circa 10% din lichiditatea medie zilnică a tranzacţiilor bursiere. De altfel, în ultimul an, fondurile de Pilon II şi-au dublat expunerea pe acţiuni listate, majorându-şi astfel substanţial rolul în economia reală.

La sfârşitul anului 2013 (cele mai recente date publicate conform legislaţiei), cele mai importante cinci deţineri ale fondurilor de Pilon II erau la Fondul Proprietatea (294,6 milioane lei), Petrom (265,6 milioane lei), Romgaz (258,7 milioane lei), Banca Transilvania (200,5 milioane lei) şi Transgaz (129,8 milioane lei).

În cazul marilor companii de stat privatizate parţial pe Bursă în ultima perioadă, fondurile de pensii private obligatorii au cumpărat deţineri importante. De exemplu, fondurile de Pilon II deţineau la finele anului 2013 circa 13% din oferta publică Romgaz, peste 15% din ofertele Nuclearelectrica şi Transelectrica, precum şi aproape 24% din ofertele Transgaz (deţinere raportată la numărul total de acţiuni vândut de stat prin ofertele publice realizate la BVB).

‘Performantele excepţionale ale fondurilor de pensii private în beneficiul românilor sunt cea mai bună carte de vizită a industriei noastre. Ele sunt rezultatul efortului nostru constant de a investi prudent şi eficient, de a creşte firava economisire a populaţiei – mai ales pe termen lung – şi de a ne aduce contribuţia la dezvoltarea economiei. Suntem mândri de aceşti primi 6 ani, care sperăm să aducă şi o creştere a încrederii publicului şi politicienilor în sistemul de pensii private, acesta dovedind astfel că funcţionează fără sincope. Cu atât mai mult, continuarea reformei prin creşterea contribuţiei virate Pilonului II este esenţială, pentru ca anii viitori ritmul acumulării să accelereze’, a declarat, într-un comunicat, Marius Popescu, preşedintele APAPR.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...