Fondurile europene la zi: Ca să ajungă la ţinta de 5,2 mld. euro pentru 2017, Guvernul trebuie să „tragă” de 2,5 ori mai mult decât până acum

România a primit fonduri europene nerambursabile de 3,48 miliarde de euro în primele zece luni ale anului. Ca să reuşească să îşi îndeplinească ţinta asumată de autorităţi, ar trebui ca în noiembrie şi decembrie să reuşească să atragă 1,73 miliarde, adică jumătate din cât a "tras" în zece luni, potrivit calculelor ECONOMICA.NET.
Mihai Nicuţ - lun, 27 nov. 2017, 22:01
Fondurile europene la zi: Ca să ajungă la ţinta de 5,2 mld. euro pentru 2017, Guvernul trebuie să

Ţinta anunţată în primăvară de ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, şi re-asumată la începutul toamnei de premierul Mihai Tudose, este de 5,2 miliarde de euro, absorbţie pentru acest an. Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, în primele zece luni ale anului, România a atras, în primele zece luni ale acestui an, 3,48 miliarde de euro.

Aşadar, ca să îşi atingă ţinta, Guvernul ar trebui să primească de la UE 1,73 miliarde de euro în două luni, adică, în medie, circa 865 de milioane de euro pe lună. În medie, de două ori şi jumătate mai mult decât a făcut-o în primele zece luni. Pare greu de realizat, dar nu imposibil.

Situaţia absorbţiei fondurilor europene din exerciţiul financiar 2014-2020 a fost complicată în acest an. Abia după jumătatea anului, autorităţile de management prin care se fac rambursările de la bugetul UE au fost acreditate, şi România a putut să primească banii pentru proiecte.

Din acest motiv, la jumătatea anului, România primise doar 3,58 milioane de euro fonduri structurale şi de coeziune aferente exerciţiului financiar 2014-2020. Ulterior deblocării, ritmul absorbţiei a crescut, aşa că, teoretic, este posibil ca ţinta de 5,2 miliarde (redusă totuşi de la 10 miliarde, cât spera Ministerul Finanţelor la începutul anului) să fie atinsă.

Din cele 3,48 miliarde atrase în total în primele zece luni, 1,75 miliarde de euro au venit în contul subvenţiilor pentru agricultură, de la Fondul European pentru Garantare Agricolă. 887 de milioane de euro au însemnat sume venite de la Fondurile de Dezvoltare Rurală şi Pescuit, iar în contul fondurilor structurale, acolo unde România suferă cel mai tare (de acolo se finanţează construcţia de autostrăzi) au venit 601 milioane de euro.

Chiar dacă ţinta ambiţioasă de 5,2 miliarde de euro va fi atinsă, absorbţia tot nu se va ridica la nivelul anului 2016, cel mai bun din acest punct de vedere, de când România a aderat la Uniunea Europană. Anul trecut, absorbţia a fost de 7,38 miliarde de euro.

În total, în cei zece ani de când a aderat la Uniunea Europeană şi până la finalul lunii trecute, România a primit 44 de miliarde de euro, şi a cotizat cu 15 miliarde la bugetul Uniunii. Aşadar, ţara noastră este beneficiar net, cu 29 de miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan estimează că iarna 2022-2023 va fi mai bună decât precendenta din punct de vedere al termoficării
Nicuşor Dan estimează că iarna 2022-2023 va fi mai bună decât precendenta din punct de vedere al termoficării
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, estimează că iarna 2022 - 2023 va fi mai bună decât precedenta din punct de vedere al termoficării, mizând în acest sens pe înlocuirea a 30 de......
Polonia a pus punct acordului de aprovizionare cu gaze ruseşti după disputa privind plata în ruble
Polonia a pus punct acordului de aprovizionare cu gaze ruseşti după disputa privind plata în ruble
Autorităţile de la Varşovia au anunţat luni că au reziliat acordul cu Rusia vizând furnizarea de gaze naturale prin ...
Antreprenorii anticipează noi scumpiri ale produselor şi serviciilor – sondaj
Antreprenorii anticipează noi scumpiri ale produselor şi serviciilor – sondaj
Antreprenorii anticipează noi scumpiri ale produselor şi serviciilor, majoritatea estimând creşteri de preţuri cuprinse ...
Zelenski cere „sancţiuni ‘maxime” la Davos împotriva Rusiei şi mai multe arme pentru ţara sa
Zelenski cere „sancţiuni ‘maxime” la Davos împotriva Rusiei şi mai multe arme pentru ţara sa
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut luni la Davos mai multe arme pentru ţara sa, 'sancţiuni 'maxime' împotriva ...