Forbes: 33 de cluburi sportive din lume valorează peste un miliard de dolari fiecare

Treizeci şi trei de cluburi valorează peste un miliard de dolari fiecare, potrivit unei analize a revistei americane Forbes, cele mai importante grupări fiind din fotbal, Real Madrid (3,3 miliarde de dolari), Manchester United (3,17 miliarde de dolari) şi FC Barcelona (2,6 miliarde de dolari).
Economica.net - mar, 16 iul. 2013, 13:45
Forbes: 33 de cluburi sportive din lume valorează peste un miliard de dolari fiecare

Media valorii celor 50 de cluburi este de 1,23 miliarde de dolari, în creştere cu 16 la sută faţă de anul trecut. În acest an, 33 de cluburi valorează peste un miliard de dolari, faţă de 24 anul trecut. În urmă cu doi ani, niciun club nu valora mai mult de două miliarde de dolari, în prezent fiind cinci care au depăşit acest prag.

În clasamentul Forbes se află 30 de echipe de fotbal american, şapte de fotbal (Real Madrid, FC Barcelona, Manchester United, Arsenal Londra, Bayern Munchen – locul 12, 1,309 miliarde de dolari -, AC Milan – locul 37, 945 de milioane de dolari – şi Chelsea Londra – locul 40, 901 milioane de dolari), şapte din Major League Baseball, trei din National Basketball Association (New York Yankees – locul 23, 1,1 miliarde de dolari – Los Angeles Lakers – locul 31, 1 miliard de dolari – şi Chicago Bulls – locul 47, 800 de milioane de dolari), două din Formula 1 (Ferrari – locul 21, 1,15 miliarde de dolari – şi McLaren – locul 47, 800 de milioane de dolari) şi una din National Hockey League (Toronto Maple Leafs, locul 31 cu 1 miliard de dolari).

Clasamentul Forbes este întocmit anual începând cu 1998. Topul este realizat în funcţie de evaluările făcute de redactorii revistei în NFL, NHL, NBA, MLB, fotbal, Nascar şi Formula 1.

Real Madrid este cel mai valoros club din lume, fiind evaluat la 3,3 miliarde de dolari, după ce a depăşit pe Manchester United, liderul de anul trecut.

Gruparea madrilenă a avut cele mai mari încasări în sezonul 2011/2012, 650 de milioane de dolari, acestea crescând cu peste 62 la sută în ultimii trei ani.

Real Madrid a semnat contracte de sponsorizare foarte avantajoase, urmând să primească 42 de milioane de dolari anual de la adidas şi 39 de milioane de dolari pe an de la compania aeriană Emirates, înţelegerea fiind valabilă pentru următoarele cinci sezoane.

Totodată, Real doreşte să renoveze Stadionul Santiago Bernabeu pentru 320 de milioane de dolari, ceea ce ar face ca veniturile să crească cu 60 de milioane de dolari anual până în 2018.

Clubul condus de Florentino Perez este deţinut de 93.000 de membri, care plătesc o taxă anuală de 195 de dolari. Real Madrid ocupă locul 2 la nivel mondial în ceea ce priveşte numărul de membri, el fiindepăşit de clubul de fotbal american, Green Bay Packers, care are 364.000 de acţionari.

Pe locul doi în clasamentul întocmit de Forbes se află campioana Angliei, Manchester United, care este evaluată de 3,17 miliarde de dolari. Acţiunile clubului au crescut cu 23 la sută din august 2012, iar anul trecut United a semnat un parteneriat cu producătorul american de autovehicule Chevrolet, care îi va aduce 559 de milioane de dolari în următorii şapte ani.

Totodată, baza de pregătire se va numi Aon, după ce firma de asigurări şi-a dat acordul să plătească 200 de milioane de dolari în următorii opt ani. În total, Manchester United are 32 de sponsori. În top 50 cele mai valoroase cluburi, familia Glazer deţine două cluburi, Manchester United şi Tampa Bay Buccaneers (fotbal american, locul 28, 1,03 miliarde de dolari).

Podiumul este completat de campioana Spaniei, FC Barcelona, care este evaluată la 2,6 miliarde de dolari, în timp ce veniturile anuale se ridică la 613 milioane de dolari. Gruparea catalană are cei mai mulţi fani pe facebook şi Twitter, în total 61 de milioane de oameni urmărind noutăţile despre club. FC Barcelona are mai mulţi fani pe reţelele de socializare decât cele mai bogate 30 de cluburi de fotbal american împreună.

Primul club din afara fotbalului care apare în top este New York Yankees (baseball), care ocupă locul 4, cu o evaluare de 2,3 miliarde de dolari. Clubul din Bronx a generat venituri de 330 de milioane de dolari în ultimul sezon din tichetele vândute. Totodată, drepturile de televizare încasate de New York Yankees vor creşte până în 2042 de la 85 de milioane de dolari la 350 de milioane de dolari anual.

Echipa de fotbal american Dallas Cowboys, ocupă locul cinci în clasament, cu 2,1 miliarde de dolari.

Primele zece poziţii din Top 50 realizat de Forbes sunt ocupate de următoarele grupări:

1. Real Madrid (fotbal) – 3,3 miliarde de dolari

2. Manchester United (fotbal) – 3,17 miliarde de dolari

3. FC Barcelona (fotbal) – 2,6 miliarde de dolari

4. New York Yankees (baseball) – 2,3 miliarde de dolari

5. Dallas Cowboys (fotbal american) – 2,1 miliarde de dolari

6. New England Patriots (fotbal american) – 1,635 de miliarde de dolari

7. Los Angeles Dodgers (baseball) – 1,615 miliarde de dolari

8. Washington Redskins (fotbal american) – 1,6 miliarde de dolari

9. New York Giants (fotbal american) – 1,468 de miliarde de dolari

10. Arsenal Londra (fotbal) – 1,326 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ofertele de muncă vacante şi salariile nete lunare oferite: recepţioner la Radisson Blu plătit cu 3.200 de lei, manager de birou – 4.000 de lei, inginer mecanic – de la 5.000 de lei
Ofertele de muncă vacante şi salariile nete lunare oferite: recepţioner la Radisson Blu plătit cu 3.200 de lei, manager ...
Printre posturile vacante în această perioadă se numără cel de recepţioner la Radisson Blu din Capitală, ofertat cu ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Agronom D.O.O. de către Agrofert A.S. și dl. Darko Aračić
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Agronom D.O.O. de către Agrofert A.S. și dl. Darko Aračić
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Agrofert a.s. din Cehia şi dl. Darko Aračić preiau în comun ...
Șeful FNGCIMM, Dumitru Nancu, a fost numit în funcția de vicepreședinte al Asociației Europene a Instituțiilor de Garantare
Șeful FNGCIMM, Dumitru Nancu, a fost numit în funcția de vicepreședinte al Asociației Europene a Instituțiilor de Garantare
Directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu, care deja deținea funcția de membru în Consiliul de Administrare al Asociației ...