Forbes: Este mai necesar acum ca niciodată ca Statele Unite să coopereze cu China

Când președintele american Nixon a vizitat China în 1972, a ajutat cele două țări să dezvolte un parteneriat ce a durat zeci de ani, care a adus, de asemenea, mari oportunități companiilor americane. Acesta este motivul pentru care secretarul de stat al administrației Nixon, Henry Kissinger, l-a îndemnat pe Biden să normalizeze relațiile dintre China și Statele Unite, subliniază Ken Silverstein într-un editorial în Forbes Magazine.
Economica.net - mie, 25 nov. 2020, 10:50
Forbes: Este mai necesar acum ca niciodată ca Statele Unite să coopereze cu China

Conform lui, actuala administrație SUA a impus tarife destinate să aducă atingere intereselor economice ale Chinei, dar acest lucru a avut efectul opus: Moody’s Analytics și Bloomberg Economics au declarat, ambele, că acest lucru a cauzat daune Statelor Unite.

Deși Statele Unite și China sunt concurenți economici, ele sunt și parteneri și au multe interese comune, inclusiv găsirea de soluții la schimbările climatice, extinderea utilizării energiei regenerabile și dezvoltarea relațiilor comerciale. China a anunțat că va depune eforturi pentru a atinge vârful emisiilor de dioxid de carbon până în 2030 și va depune eforturi pentru a atinge neutralitatea carbonului până în 2060.

În plus, China a semnat recent un acord de liber schimb cu 14 țări din regiunea Asia-Pacific, acoperind 2,2 miliarde de persoane, reprezentând 30% din PIB-ul global.

Kissinger a declarat recent la Bloomberg New Energy Forum că China este un „vechi prieten” și că politica ostilă adoptată de Statele Unite poate provoca daune ireversibile.

Economiile Chinei și ale Statelor Unite sunt strâns interconectate, iar practica SUA de a folosi China ca „țap ispășitor” a afectat interesele SUA. Vicepreședintele Britanic Jane Group a declarat că industria tehnologiilor ecologice din China încearcă să atragă investitori. China speră să devină partener al Statelor Unite, iar capitaliștii speculativi din America sunt, de asemenea, dornici să coopereze cu Asia.

Eric Fang, președintele Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă din Washington, a declarat că China este astăzi o economie modernă, cu o forță de muncă foarte educată. Acest progres conduce la dezvoltarea continuă a orașelor inteligente care se bazează pe energie curată și a atras companii precum Apple, Microsoft, Philips, Samsung, Siemens și Tesla, care doresc să își vândă produsele consumatorilor chinezi din clasa mijlocie.

„Statele Unite ar trebui să sprijine eforturile ecologice ale Chinei, ceea ce este bun pentru întreaga lume”, a spus Fang Hong. Zonele în care China și Statele Unite pot coopera sunt nelimitate, de la energia eoliană și energia solară până la baterii și vehiculele electrice.

Disputele comerciale nu au niciun efect, deoarece fiecare acțiune va avea o forță reacționară corespunzătoare. În ianuarie 2018, guvernul SUA a impus tarife pentru panourile solare chineze, despre care a afirmat că „urmărește salvarea producătorilor americani de panouri solare, care reprezintă doar 5% din piața globală de producție”. Dar industria a spus că aceste tarife au afectat dezvoltarea industriei solare și au provocat daune în materie de schimbări climatice.

Abigail Ross Hopper, director executiv al Asociației Americane a Energiei Solare, a declarat într-un interviu: „Concurăm la prețuri și, dacă se adaugă tarife, costurile vor fi transferate clienților. În cele din urmă, va avea un impact negativ asupra ocupării forței de muncă, a investițiilor și a altor aspecte.” Hopper a menționat, de asemenea, că a purtat multe dialoguri cu echipa Biden, care înțelege impactul tarifelor.

Izolaționismul este o idee eșuată, iar așa-numita politică „America pe primul loc” este cel mai recent exemplu de izolaționism. De la Ronald Reagan la Bush, Bill Clinton și Barack Obama, toată lumea înțelege acest lucru. Din acest motiv, Kissinger l-a încurajat pe Biden să nu abordeze politici de genul „America pe primul loc”. După cum a spus Nixon „este mai necesar acum ca niciodată”, Statele Unite pot coopera cu China în ceea ce privește schimbările climatice, tehnologia ecologică și liberul schimb.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Pasionații de infrastructură au postat vineri imagini cu utilaje aduse de UMB pe secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj - Deva (A1). Potrivit lor, o parte dintre acestea urmează să fie utilizate......
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, ...
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...