Ford aşteaptă profit în Europa în 2015, iar GM vrea să elimine pierderile un an mai târziu

Ford Motor aştptă să obţină profit anual în Europa în 2015, în timp ce General Motors (GM) anticipează să elimine pierderile un an mai târziu, relatează Bloomberg.
Economica.net - mie, 11 sept. 2013, 16:06
Ford aşteaptă profit în Europa în 2015, iar GM vrea să elimine pierderile un an mai târziu

„Am atins nivelul minim. Nu există semne majore de revenire, dar se pare că avem o evoluţie liniară”, a declarat la Frankfurt Stephen Odell, şeful operaţiunilor din Europa ale Ford.

Întrebat de un reporter când va reveni compania la profit în Europa, Odell a menţionat anul 2015.

Ford şi GM, cei mai mari producători auto americani, lucrează să scape de pierderile din Europa, unde piaţa este în declin de şase ani.

În primul semestru, vânzările de vehicule în Europa au scăzut cu 6,7%, la 6,44 milioane unităţi, potrivit datelor asociaţiei ACEA.

Odell a mai spus că Ford va lansa în Europa cel puţin 25 de noi modele, în următorii cinci ani, cu 10 mai multe decât anunţase compania în octombrie anul trecut.

În trimestrul al doilea, vânzările Ford pe această piaţă au urcat cu 7%, la 7,6 miliarde de dolari, conferind companiei o cotă de 8,1%, peste cea de 7,6% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În primul semestru, Ford a înregistrat în Europa pierderi de 810 milioane de dolari. Grupul a redus însă estimarea de pierderi în regiune de la 2 miliarde de dolari la 1,8 miliarde de dolari, pentru 2013. Anul trecut, grupul a înregistrat pe piaţa europeană pierderi de 1,75 miliarde de dolari.

Ford a închis o fabrică de asamblare în Anglia şi urmează să închidă o uzină din Genk, Belgia, până în 2014. În urma măsurilor, capacitatea de producţie a Ford va scădea cu circa 350.000 de vehicule, respectiv cu 18%, a spus Odell în iulie.

General Motors intenţionează să elimine pierderile în Europa până în 2016, a declarat Karl-Thomas Neumann, şeful diviziei Opel a grupului, la salonul auto de la Frankfurt.

„Pentru a ne redresa, trebuie să ne dezvoltăm gama de top. Trebuie să vindem mai multe maşini şi să primim mai mulţi bani pe ele”, a arătat Neumann.

El consideră că piaţa europeană a atins nivelul minim, existând semne pozitive.

„Vârsta maşinilor este în medie de 14 ani. Vedem primele semne de lumină la capătul tunelului. Sperăm că piaţa va începe să crească uşor”, a spus Neumann.

GM a anunţat în iulie scăderea cotei de piaţă a companiei în regiune la 8,5%, de la 8,8% cu un an în urmă.

Operaţiunile GM în Europa, care includ în mare parte brandurile Opel şi Vauxhall, au pierdut peste 18 miliarde de dolari din 1999.

Neumann a fost director la Volkswagen şi a preluat conducerea diviziei europene a GM în luna martie.

Planurile GM de rentabilizare a activităţilor europene includ închiderea fabricii de asamblare de la Bochum, Germania, până la sfârşitul anului viitor, reducerea numărului de locuri de muncă în sectorul productiv şi îngheţarea salariilor.

Ford produce la uzina din Craiova autovehiculul B-Max şi motoare EcoBoost.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Eolica Dobrogea One S.A., care deține un parc eolian în județul Constanța, de către premier Energy PLC
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Eolica Dobrogea One S.A., care deține un parc eolian în județul Constanța, ...
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Premier Energy PLC, Cipru, prin Premier Renewable Invest Co S.R.L., intenționează să preia Eolica Dobrogea One S.A., informează......
Trafic record pe Aeroportul Heathrow din Londra. 39,8 milioane de pasageri în primele șase luni din an
Trafic record pe Aeroportul Heathrow din Londra. 39,8 milioane de pasageri în primele șase luni din an
Aeroportul londonez Heathrow a înregistrat un record de trafic în primele şase luni ale anului, cu 39,8 milioane de pasageri ...
Marile puteri, și mai atente la mișcările politice din SUA. Cum ar putea arăta economia Chinei dacă Trump obține un nou mandat?
Marile puteri, și mai atente la mișcările politice din SUA. Cum ar putea arăta economia Chinei dacă Trump obține un ...
Partenerii externi ai SUA sunt și mai atenți acum la mișcările de pe scena politică americană, mai ales pentru că ...
Proiectul centralei cu SMR de la Doicești continuă: RoPower Nuclear și Fluor Corporation semnează contractul FEED 2 pentru dezvoltarea proiectului
Proiectul centralei cu SMR de la Doicești continuă: RoPower Nuclear și Fluor Corporation semnează contractul FEED 2 pentru ...
SN Nuclearelectrica SA și RoPower Nuclear, compania de proiect dedicată reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești, ...