Ford nu va mai produce Mondeo. Marca mizează pe electrificare și SUV-uri

Divizia europeană a gigantului american Ford a anunțat astăzi că modelul Mondeo nu va mai avea un înlocuitor, ultimele vehicule urmând să fie livrate la finalul lui martie 2022.
Robert Stan - joi, 25 mart. 2021, 16:15
Ford nu va mai produce Mondeo. Marca mizează pe electrificare și SUV-uri

Într-un anunț privind noi investiții în uzina sa din Valencia, Ford Europe a strecurat și informația că modelul Mondeo produs în această unitate de producție nu va mai avea un înlocuitor. Surprinzător însă, monovolumele Galaxy și S-MAX, asamblate la aceeași uzină, vor continua să fie oferite clienților, dar cu sisteme hibride de propulsie.

„Astăzi facem un nou pas în călătoria Ford către electrificare. Oferim o punte către un viitor complet electric al vehiculelor noastre de pasageri și ne demonstrăm angajamentul continuu față de operațiunile de producție din Valencia unde am investit aproximativ trei miliarde de dolari din 2011 până acum”, a declarat Kieran Cahill, vicepreședinte al Ford Europe.

Compania va muta la sfârșitul lui 2022 producția motorului hibrid Duratec de 2.5 litri aflat în dotarea modelelor Kuga, Galaxy și S-MAX de la uzina mexicană din Chihuahua la cea iberică din Valencia. Tot în Spania vor fi produse în continuare motoarele EcoBoost de 2.0 litri și 2.3 litri pentru care cererea rămâne puternică.

Compania americană va investi și 5,2 milioane de euro pentru a sprijini creșterea capacității de asamblare a bateriilor la Valencia. Această sumă se adaugă investiției inițiale de 24 milioane de euro anunțată în ianuarie 2020.

Clienții europeni nu mai caută modele ca Ford Mondeo

Oficialii Ford au anunțat și că studiile lor arată că preferințele consumatorilor europeni continuă să se schimbe. Anul trecut 39% din vânzările de autovehicule Ford au fost modele SUV și crossover – în creștere cu opt puncte procentuale față de 2019. Mai mult, clienții arată o încredere tot mai mare tehnologiilor de electrificare, peste 50% dintre cumpărătorii modelului Kuga preferând varianta PHEV (Plug-In Hybrid Vehicle).

„Ca urmare a acestei schimbări tot mai mari în preferințele clienților, Ford va opri asamblarea modelul Mondeo la sfârșitul lunii martie a anului viitor. Celelalte vehicule mari și multifuncționale – Galaxy și S-MAX – vor rămâne în producție”. au menționat oficialii Ford Europe.

Este interesant de observat că în viziunea Ford, în timp ce berlina de clasă medie Mondeo nu mai corespunde cu direcția pe care s-a înscris piața europeană, monovolumele Galaxy și S-MAX rămân în continuare în ofertă. E drept că acestea au primit ușoare tușe de design care le pot poziționa în zona crossover și că au sisteme hibride de propulsie.

Lansat în 1993 Mondeo a fost primul vehicul al mărcii care a fost considerat o mașină „globală”. De la prezentarea sa în Europa, unde a înlocuit modelul Sierra, vânzările Mondeo au urcat până în prezent la aproximativ cinci milioane.

Pe lângă scoaterea lui Mondeo din produție și investițiile în activitățile din Spania, oficialii Ford au notat și că, după lansarea din acest an a modelului Mustang Mach-E, piața europeană va primi, în 2023, „primul vehicul de volum (n.n. – Ford) complet electric”.

Citește și:

– Gigantul Ford, nevoit să oprească temporar producția la mai multe uzine, inclusiv cea din Koln
– Puma, primul hibrid românesc, a ajuns cel mai bine vândut Ford din România. INTERVIU Cristian Prichea, Ford România

Te-ar mai putea interesa și
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul discuțiilor despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit......
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...