Ford va opri producţia şi în lunile martie si aprilie la uzina din Craiova

Ford România va întrerupe activitatea, pentru câteva zile, la secţia de operaţiuni vehicule, unde se produce autoturismul B-MAX, şi în lunile martie şi aprilie, ca urmare a cererii în continuare scăzute de pe piaţa europeană.
Economica.net - mie, 19 feb. 2014, 06:48
Ford va opri producţia şi în lunile martie si aprilie la uzina din Craiova

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ford România, Ana Maria Timiş, în luna martie, la această secţie, activitatea va fi oprită timp de cinci zile, iar în luna aprilie nu se va lucra timp de trei zile. În ceea ce priveşte secţia de producţie de motoare, unde se realizează motorul EcoBoost, conducerea Ford nu anticipează în acest moment zile fără producţie pentru perioada următoare.

‘Ford România continuă să îşi ajusteze volumul de producţie în funcţie de cererea de pe piaţă şi va opri activitatea în secţia de operaţiuni vehicule timp de cinci zile în luna martie, respectiv trei zile în luna aprilie. În ceea ce priveşte secţia de producţie motoare, nu anticipăm zile fără producţie în perioada următoare’, a declarat Ana Maria Timiş.

Fabrica Ford din Craiova a început din septembrie 2013 ca în fiecare lună să întrerupă temporar, pentru câteva zile, producţia de autoturisme B-Max, şi uneori şi pe cea de motoare, ca urmare a cererii scăzute de pe piaţa europeană. În această perioadă fără activitate, angajaţii sunt trimişi în şomaj tehnic, iar pe perioada şomajului tehnic primesc, conform contractului colectiv de muncă, 80% din salariu.

Reprezentanţii companiei susţin că flexibilitatea sistemului de producţie din fabrică le permite să reacţioneze în timp util la cererile pieţei, inclusiv prin majorări de producţie. ‘Datorită flexibilităţii sistemelor noastre, putem reacţiona în timp util la cererile din piaţă, inclusiv prin majorări de producţie’, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei.

Fiesta ar putea fi construit la Craiova, din 2017

Potrivit informaţiilor apărute în urmă cu două zile în cotidianul Bild, producţia firmei de automobile Ford pentru marca Fiesta ar putea fi mutată parţial în România, întrucât fabrica din oraşul german Köln ar urma să fie nevoită să economisească drastic, după ce filialele europene ale companiei au înregistrat pierderi de 1,2 miliarde de euro în 2013. Cotidianul citat a mai anunţat că un nou model de afaceri ar presupune mutarea unei părţi a acestei producţii la fabrica Ford din Craiova.

Mutarea producţiei în România ar fi motivată în principal de costuri, arată Bild. Spre deosebire de Köln, cheltuielile pentru salarii şi consumul de energie sunt semnificativ mai mici. Chiar şefii de la Ford susţin că ‘în Köln, cei care muncesc în tura de noapte, câştigă cu 500 de euro net mai mult decât colegii din turele de dimineaţă sau seară. Este vorba de 1.000 de posturi din tura de noapte – în vremuri de criză, aici este potenţialul de economisire’.

Bild mai aminteşte că, din cauza crizei vânzărilor, gigantul automobilistic care are 80 de fabrici în toată lumea, cu 165.000 de angajaţi, are de gând să reducă numai în Europa 6.000 de posturi din totalul de 47.000.

Ford a demarat producţia la fabrica din Craiova în 2012, odată cu lansarea modelului B-Max, care este primul produs al acestei fabrici şi prima maşină românească de 5 stele EuroNCAP. Tot în 2012, Ford a început să producă la Craiova şi motorul EcoBoost pe benzină, de 1,0 litri în trei cilindri cu caracteristicile turbo şi injecţie directă care a câştigat titlul de Motorul Internaţional al anului 2012. În 2013, Ford a lansat la Craiova şi producţia celui de-al doilea motor Ecoboost (pe benzină) de 1,5 litri, care a şi intrat în producţia de serie.

Ford a fost, în 2013, al treilea cel mai mare exportator al România, potrivit unei statistici prezentate în exclusivitate de ECONOMICA.NET. Producţia Ford a fost de circa 68.000 de maşini anul trecut, aproape toate fiind exportate. La un preţ mediu de circa 15.000 de euro, ar rezulta că Ford România a avut exporturi de circa un miliard de euro în 2013.

Compania nu a prezentat datele oficiale cu rezultatele lui 2013, pentru România.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia acuză Marea Britanie şi Statele Unite că incită la conflict în Marea Neagră
Rusia acuză Marea Britanie şi Statele Unite că incită la conflict în Marea Neagră
Rusia a acuzat Marea Britanie şi Statele Unite vineri de încercare de a incita la conflict în Marea Neagră şi a declarat că îşi va apăra graniţele folosind toate mijloacele posibile,......
Miles Nürnberger, creatorul Aston Martin DBX, va deveni director de design Dacia
Miles Nürnberger, creatorul Aston Martin DBX, va deveni director de design Dacia
Începând de la 1 septembrie 2021, Miles Nürnberger va ocupa funcția de director de design al mărcilor Dacia și Lada. ...
MS: Preţul medicamentelor esenţiale, media celor mai mici 3 preţuri din statele europene
MS: Preţul medicamentelor esenţiale, media celor mai mici 3 preţuri din statele europene
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a semnat joi ordinul prin care se modifică normele privind modul de calcul şi ...
Israelul reintroduce obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice închise
Israelul reintroduce obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice închise
Israelul a anunţat vineri că reintroduce obligativitatea purtării măştii în locurile publice închise, după o creştere ...