Formularul digital, obligatoriu din 20 decembrie pentru oamenii care intră în România – oficializat prin OUG 129; amenzi între 2.000 şi 3.000 de lei pentru cei care încalcă legislaţia

Începând cu 20 decembrie, oamenii care sosesc în România vor avea obligaţia să completeze un formular digital în termen de 24 de ore de la intrarea în ţară. În forma finală a ordonanţei, guvernul a instituit amenzi mai mici decât a propus iniţial în proiectul de act normativ. Încălcarea obligaţiei de a completa acest formular se va sancţiona cu amendă de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, prevede OUG 129/2021, oficializată prin publicarea în Monitorul Oficial. Spre comparaţie, în proiectul de act normativ din 14 decembrie executivul propusese amenzi de 5.000 de lei pentru oamenii care nu completează formularul la intrarea în ţara noastră.
Cristina Şomănescu - joi, 16 dec. 2021, 10:27
Formularul digital, obligatoriu din 20 decembrie pentru oamenii care intră în România - oficializat prin OUG 129; amenzi între 2.000 şi 3.000 de lei pentru cei care încalcă legislaţia

Economica.net a anunţat pe 14 decembrie planul guvernului de a implementa, prin ordonanţă de urgenţă, formularul digital de intrare în România.

Formularul digital a fost oficializat prin publicarea OUG 129/2021 în Monitorul Oficial din 15 decembrie. Ordonanţa a fost aprobată cu câteva schimbări faţă de forma iniţială propusă de guvern.

Economica.net vă spune ce prevede actul normativ:

Oamenii au obligația de a completa formularul digital de intrare în România cu 24 de ore înainte de intrarea pe pe teritoriul României.

Pentru completarea acestui formular se va folosi sistemul informatic integrat formular digital de intrare în România, denumit SII-FDIR.

Sistemul informatic integrat formular digital de intrare în România va fi format din:

– aplicaţia web pentru descărcarea şi completarea formularului, care va putea fi accesată de pe portalul plf.gov.ro începând cu 20 decembrie;
Aplicaţia permite completarea, în format digital, cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea în ţara noastră, a formularului prin accesarea portalului plf.gov.ro.
– serviciul de validare a formularului digital prin citirea CNP-ului/ a numărului documentului de călătorie cu ajutorul aplicaţiei antemenţionate. Această atribuţie revine Poliţiei de Frontieră.

– servicii de securitate cibernetică.

Printre datele cu caracter personal şi informaţiile despre călătorie, solicitate oamenilor care vin în ţara noastră, în SII – FDIR, se numără:

numele şi prenumele;
data naşterii;
numărul de telefon;
adresa de e-mail;
adresa (sau, după caz, adresele) de destinaţie de pe teritoriul României;
ţara şi localitatea de plecare;
data de plecare spre România;
tipul de mijloc de transport;
numărul cursei/numărul de înmatriculare al mijlocului de transport, după caz;
numărul locului/cabinei, după caz;
dacă persoana este sau nu este în tranzit pe teritoriul României.
Datele antemenţionate vor fi solicitate şi pentru membrii familiei.

Formularul se completează individual, în format digital, de către fiecare persoană care intră pe teritoriul României. OUG 129/2021 prevede câteva excepţii:
În cazul în care membrii unei familii călătoresc împreună, formularul poate fi completat de un singur membru adult pentru toți membrii familiei.
Pentru minorii care intră pe teritoriul României, obligaţia de a completa formularul digital revine părinţilor, tutorelui sau reprezentatului legal, după caz.
Persoanelor care se prezintă în punctele de trecere a frontierei fără să dețină un formular le revine obligaţia de a-l completa în maximum 24 de ore de la intrarea în țară.

Datele cu caracter personal comunicate de pasageri în formular sunt stocate pe o perioadă de 15 zile de la data completării formularului. După cele 15 zile, datele sunt şterse ireversibil.

Prelucrarea datelor personale furnizate de populaţie prin intermediul formularului digital se va face în acord cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date, precum şi a altor prevederi naţionale incidente, în domeniul prelucrării datelor cu caracter personal.

Amenzile aprobate de guvern pentru cei care nu completează formularul digital, mai mici decât propusese iniţial în proiectul de OUG, din 14 decembrie, despre care Economica.net a scris, pe larg, aici:

Încălcarea obligaţiei de a completa formularul digital cu 24 de ore înainte de intrarea în ţară constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei, prevede OUG nr. 129/2021, publicată în Monitorul Oficial din 15 decembrie.
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se realizează, pe baza datelor și informațiilor furnizate de SII-FDIR, de către personalul din cadrul direcțiilor de sănătate publică județene sau a municipiului București, împuternicit să efectueze activități de inspecție sanitară de stat, se mai arată în OUG 129 consultată de Economica.net.

Spre comparaţie, în proiectul de OUG anunţat de Economica.net la 14 decembrie, amenda propusă de executiv pentru încălcarea obligaţiei de a completa formularul digital cu 24 de ore înainte de intrarea în ţară era de 5.000 de lei.

Economica.net vă prezintă în continuare ce conţine şi cum arată formularul digital, oficializat orin OUG 129:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Statele Unite și Japonia au convenit să acționeze coordonat pentru a contracara tendințele agresive ale Chinei și Rusiei
Statele Unite și Japonia au convenit să acționeze coordonat pentru a contracara tendințele agresive ale Chinei și Rusiei
Preşedintele american Joe Biden şi premierul japonez Fumio Kishida s-au angajat vineri, în cadrul unei discuţii prin ...
Prețurile carburanților continuă să crească accelerat. 14 bani pe litru în plus în ultima săptămână
Prețurile carburanților continuă să crească accelerat. 14 bani pe litru în plus în ultima săptămână
Creșterea prețurilor la carburanți, vizibilă de la începutul anului, continuă. Prețurile au crescut cu 13-14 bani ...
Vasile Petrariu, șeful sindicatului STB: Primarul nu a stat la negocieri cu noi nici măcar un minut. A venit doar ca să dea bine la presă
Vasile Petrariu, șeful sindicatului STB: Primarul nu a stat la negocieri cu noi nici măcar un minut. A venit doar ca să ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, nu a stat cu noi la discuţii nici măcar un minut şi se vede clar că nu a ...