FORT cere Guvernului şi Parlamentului prelungirea perioadei de plafonare a tarifelor RCA

Federaţia Operatorilor Români de Transport - FORT solicită implicarea Parlamentului şi a Guvernului pentru prelungirea termenului aferent plafonării tarifelor la RCA şi pentru apariţia noii legi RCA, astfel încât să se împiedice revenirea preţurilor la nivelurile dinainte de plafonare, se arată într-un comunicat al federaţiei transmis, vineri, AGERPRES.
Economica.net - vin, 03 mart. 2017, 10:25
FORT cere Guvernului şi Parlamentului prelungirea perioadei de plafonare a tarifelor RCA

‘Federaţia Operatorilor Români de Transport – FORT avertizează Guvernul Romaniei asupra faptului că zvonurile lansate în mass-media pe subiectul revenirii la tarife nesimţite ale poliţelor RCA începând cu data de 1 mai, pe fondul expirării termenului de 6 luni de plafonare a tarifelor, nu trebuie să se transforme în realitate. (…) Orice revenire la situaţia dramatică din 2016, cauzată de ‘jaful’ asigurătorilor, va genera din nou proteste în toată ţara şi tocmai de aceea implicarea Parlamentului şi a Guvernului, atât pentru prelungirea termenului aferent plafonării, cat şi pentru apariţia noii legi RCA, este imperios necesară şi are caracter de prioritate în interesul economic general al Romaniei’, se menţionează în document.

Totodată, transportatorii reamintesc faptul că a fost solicitată, în nenumărate rânduri, capitalizarea EximAsig pentru a putea intra pe piaţa RCA, echilibrând astfel balanţa în ‘faţa multinaţionalelor hulpave care au jecmănit capitalul autohton timp de 18 luni, până la momentul plafonării tarifelor’, se subliniază în comunicat.

De asemenea, patronatele din transporturi au făcut demersuri în ultima perioadă atât la nivelul Parlamentului cât şi la nivelul Guvernului pentru ca până la data de 1 mai, aspectele legislative ce ţin de asigurarea obligatorie auto, să fie urgent reglementate, introducând la baza calculelor RCA tariful de referinţă ca principiu de bază.

‘Însă, până la acest moment se pare că nu există interes pentru rezolvarea acestei probleme ce riscă să pună din nou pe butuci industria transporturilor, creând probleme atât persoanelor fizice cât şi bugetului de stat’, se precizează în documentul citat.

Totodată, FORT anunţă că este pregătită în orice moment să reia protestele alături de patronatele partenere în cazul în care tarifele vor creşte, iar autorităţile statului nu vor interveni.

‘Considerăm totodată că la zvonistica lansată în presă de către asigurători trebuie să existe un răspuns ferm din partea Parlamentului şi Guvernului, tocmai ca aceste ‘ştiri’ legate de potenţiala creştere a valorii poliţelor RCA să nu ajungă realitate’, se mai arată în comunicatul citat.

Preşedintele Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare – Reasigurare (PRBAR), Viorel Vasile, a declarat, joi, că preţurile RCA ar putea creşte din luna mai la nivelul de dinainte de plafonare, iar singura soluţie pentru evitarea unei majorări ar fi apariţia de noi competitori pe piaţa asigurărilor.

‘Până în luna mai, nu se va întâmpla nimic. Preţurile vor rămâne la fel. Întrebarea este ce se întâmplă după luna mai. De aceea, noi am susţinut mereu că singurul mod în care se poate regla piaţa este concurenţa şi apariţia unor noi competitori în piaţă. Preţurile din 2014 până în 2016 au crescut cu vreo 80%, în medie. În 2016, la presiunea străzii, am plafonat tarifele şi ne aşteptăm ca în mai 2017, când se termină plafonarea, deşi noi nu am făcut nimic, pentru că nu s-a făcut nimic, preţurile să nu ajungă la nivelul la care erau în noiembrie, când am făcut plafonarea. E fals’, a spus Vasile.

În opinia acestuia, asigurătorii nu au niciun motiv să nu crească preţurile şi să nu se ducă acolo unde erau înainte.

Piaţa asigurărilor din România a fost dominată, în 2016, de criza asigurărilor auto obligatorii, declanşată de transportatori din cauza creşterii exponenţiale a tarifelor, criză care a dus la emiterea unei Ordonanţe de Guvern care prevede plafonarea preţurilor RCA pe o perioadă de şase luni. Noile tarife au intrat în vigoare începând cu data de 18 noiembrie 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Polonia va fi „ţinta numărul unu” pentru Belarus, în cazul declanşării unui conflict militar
Polonia va fi „ţinta numărul unu” pentru Belarus, în cazul declanşării unui conflict militar
Belarus va considera Polonia primul său obiectiv militar în cazul în care va fi atacat, iar Minskul va răspunde cu lovituri asupra infrastructurii de război şi a posturilor de comandă ale......
ING Bank România a crescut dobânzile la conturile de economii și depozite, acestea ajungând până la 6% pe an
ING Bank România a crescut dobânzile la conturile de economii și depozite, acestea ajungând până la 6% pe an
ING Bank a crescut dobânzile pentru produsele de economisire destinate clienților persoane fizice. Astfel, conturile de ...
Rusia încearcă să dezbine Europa. Operaţiuni de manipulare a opiniei publice în Germania, Franţa, Turcia şi Polonia – studiu
Rusia încearcă să dezbine Europa. Operaţiuni de manipulare a opiniei publice în Germania, Franţa, Turcia şi Polonia ...
Aparatul de influenţă informaţională al Rusiei rămâne în stare de funcţionare pentru exploatarea viitoarelor divergenţe ...
ONRC: Numărul firmelor radiate a crescut cu peste 9% în primele cinci luni din 2022
ONRC: Numărul firmelor radiate a crescut cu peste 9% în primele cinci luni din 2022
Numărul firmelor radiate la nivel naţional a crescut cu 9,25% în primele cinci luni din 2022, comparativ cu perioada similară ...