FORT cere Guvernului şi Parlamentului prelungirea perioadei de plafonare a tarifelor RCA

Federaţia Operatorilor Români de Transport - FORT solicită implicarea Parlamentului şi a Guvernului pentru prelungirea termenului aferent plafonării tarifelor la RCA şi pentru apariţia noii legi RCA, astfel încât să se împiedice revenirea preţurilor la nivelurile dinainte de plafonare, se arată într-un comunicat al federaţiei transmis, vineri, AGERPRES.
Economica.net - vin, 03 mart. 2017, 10:25
FORT cere Guvernului şi Parlamentului prelungirea perioadei de plafonare a tarifelor RCA

‘Federaţia Operatorilor Români de Transport – FORT avertizează Guvernul Romaniei asupra faptului că zvonurile lansate în mass-media pe subiectul revenirii la tarife nesimţite ale poliţelor RCA începând cu data de 1 mai, pe fondul expirării termenului de 6 luni de plafonare a tarifelor, nu trebuie să se transforme în realitate. (…) Orice revenire la situaţia dramatică din 2016, cauzată de ‘jaful’ asigurătorilor, va genera din nou proteste în toată ţara şi tocmai de aceea implicarea Parlamentului şi a Guvernului, atât pentru prelungirea termenului aferent plafonării, cat şi pentru apariţia noii legi RCA, este imperios necesară şi are caracter de prioritate în interesul economic general al Romaniei’, se menţionează în document.

Totodată, transportatorii reamintesc faptul că a fost solicitată, în nenumărate rânduri, capitalizarea EximAsig pentru a putea intra pe piaţa RCA, echilibrând astfel balanţa în ‘faţa multinaţionalelor hulpave care au jecmănit capitalul autohton timp de 18 luni, până la momentul plafonării tarifelor’, se subliniază în comunicat.

De asemenea, patronatele din transporturi au făcut demersuri în ultima perioadă atât la nivelul Parlamentului cât şi la nivelul Guvernului pentru ca până la data de 1 mai, aspectele legislative ce ţin de asigurarea obligatorie auto, să fie urgent reglementate, introducând la baza calculelor RCA tariful de referinţă ca principiu de bază.

‘Însă, până la acest moment se pare că nu există interes pentru rezolvarea acestei probleme ce riscă să pună din nou pe butuci industria transporturilor, creând probleme atât persoanelor fizice cât şi bugetului de stat’, se precizează în documentul citat.

Totodată, FORT anunţă că este pregătită în orice moment să reia protestele alături de patronatele partenere în cazul în care tarifele vor creşte, iar autorităţile statului nu vor interveni.

‘Considerăm totodată că la zvonistica lansată în presă de către asigurători trebuie să existe un răspuns ferm din partea Parlamentului şi Guvernului, tocmai ca aceste ‘ştiri’ legate de potenţiala creştere a valorii poliţelor RCA să nu ajungă realitate’, se mai arată în comunicatul citat.

Preşedintele Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare – Reasigurare (PRBAR), Viorel Vasile, a declarat, joi, că preţurile RCA ar putea creşte din luna mai la nivelul de dinainte de plafonare, iar singura soluţie pentru evitarea unei majorări ar fi apariţia de noi competitori pe piaţa asigurărilor.

‘Până în luna mai, nu se va întâmpla nimic. Preţurile vor rămâne la fel. Întrebarea este ce se întâmplă după luna mai. De aceea, noi am susţinut mereu că singurul mod în care se poate regla piaţa este concurenţa şi apariţia unor noi competitori în piaţă. Preţurile din 2014 până în 2016 au crescut cu vreo 80%, în medie. În 2016, la presiunea străzii, am plafonat tarifele şi ne aşteptăm ca în mai 2017, când se termină plafonarea, deşi noi nu am făcut nimic, pentru că nu s-a făcut nimic, preţurile să nu ajungă la nivelul la care erau în noiembrie, când am făcut plafonarea. E fals’, a spus Vasile.

În opinia acestuia, asigurătorii nu au niciun motiv să nu crească preţurile şi să nu se ducă acolo unde erau înainte.

Piaţa asigurărilor din România a fost dominată, în 2016, de criza asigurărilor auto obligatorii, declanşată de transportatori din cauza creşterii exponenţiale a tarifelor, criză care a dus la emiterea unei Ordonanţe de Guvern care prevede plafonarea preţurilor RCA pe o perioadă de şase luni. Noile tarife au intrat în vigoare începând cu data de 18 noiembrie 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...