FORT suspendă acţiunile de protest; activitatea autogărilor nu va fi întreruptă

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) suspendă acţiunile de protest la nivel naţional anunţate pentru marţi, subliniind că serviciile de transport judeţean şi interjudeţean nu se întrerup.
Economica.net - lun, 11 feb. 2013, 21:00
FORT suspendă acţiunile de protest; activitatea autogărilor nu va fi întreruptă

„În urma angajamentelor ferme cu privire la promovarea în regim de urgenţă a ordonanţei pentru modificarea şi completarea OG 27 (Legea transporturilor) şi ţinând cont de faptul că Ministerul Transporturilor a reluat procedura de atribuire a curselor interjudeţene, conform celor stabilite cu Federaţia Operatorilor Români de Transport, mâine, FORT suspendă protestele anunţate la nivel naţional. Activitatea autogărilor nu va fi întreruptă în niciun judeţ din ţară”, potrivit unui comunicat al FORT, remis luni seară AGERPRES.

FORT afirmă că protestele vor fi reluate numai în cazul în care promisiunile ce vizează promovarea ordonanţei solicitate încă din luna august 2012 chiar de premierul Victor Ponta nu vor fi asumate în mod oficial de cele două ministere de resort, respectiv Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Transporturilor.

„Promovarea în regim de urgenţă a acestei ordonanţe în forma deja discutată în comisiile de Dialog Social va debloca atribuirea traseelor judeţene ce nu se supun obligaţiei de serviciu public, va înlătura pericolul infringementului pentru neaplicarea Regulamentului Comisiei Europene 1370/2007 şi va elimina o parte din transportul ilicit de mărfuri şi pasageri ce afectează grav de ani de zile siguranţa rutieră, bugetul de stat şi concurenţa loială”, se menţionează în comunicatul FORT.

Transportatorii de pasageri, membri ai FORT, au anunţat luni că, începând de marţi, vor opri, pentru o perioadă nedeterminată, activitatea desfăşurată la nivelul întregii ţări, inclusiv în autogări.

‘Măsura de protest este determinată de ezitarea autorităţilor centrale şi locale în ceea ce priveşte aplicarea legislaţiei europene din transportul de pasageri, pirateria din domeniu desfăşurată cu autovehicule de până la 8+1 locuri, dar şi de faptul că Guvernul nu a dat un răspuns oficial faţă de niciuna dintre soluţiile transmise de FORT şi de Confederaţia Naţională Rutieră (CNR). Insistăm ca Guvernul României să promoveze în regim de urgenţă Ordonanţa privind modificarea OG nr. 27/2011, ce a fost dezbătută în toamna anului trecut în comisiile de dialog social din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii’, afirma, luni, CNR.

Ulterior, tot prin intermediul unui comunicat de presă, Ministerul Transporturilor a dat asigurări că va întreprinde toate demersurile necesare şi legale pentru ca proiectul de act normativ ce vizează modificările Ordonanţei de Guvern privind transporturile rutiere să poată fi promovat în următoarea şedinţă de Guvern.

„Menţionăm că proiectul de act normativ de modificare a OG nr. 27/2011 privind transporturile rutiere s-a aflat pe ordinea de zi a plenului Comisiei de Dialog Social din data de 19 noiembrie 2012, iar partenerii sociali şi-au exprimat un punct de vedere favorabil promovării acestuia. În momentul de faţă, proiectul de act normativ se află pe circuitul extern de avizare”, se precizează în comunicatul MT.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul din Ucraina şi a explodat pe......
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...