Fost angajat al HSBC: Fişierele privind evaziunea fiscală conţin peste 106.000 de nume

Informaticianul Herve Falciani, fostul angajat al HSBC care a transcris fişierele privind practicile de evaziune fiscală ale băncii, efectuate prin intermediul filialei elveţiene, afirmă că există mai multe nume în plus faţă de cei 106.000 titulari de conturi publicaţi în presă, relatează agenţia EFE.
Economica.net - mar, 10 feb. 2015, 11:56
Fost angajat al HSBC: Fişierele privind evaziunea fiscală conţin peste 106.000 de nume

‘Este doar vârful icebergului’, a subliniat Falciani într-un interviu publicat marţi în ‘Le Parisien’. Acesta a explicat că ziariştii au avut acces doar la o parte dintre fişierele pe care el le-a ‘filtrat’ când a părăsit HSBC, în 2007.

Falciani a precizat că acolo sunt înregistrate ‘mai multe milioane de tranzacţii’ interbancare, cifre ce pot da o idee despre ‘ceea ce se află sub iceberg’, scrie Agerpres.

Conform consorţiului mass-media, care a publicat luni date din conţinutul fişierelor, au fost identificaţi 106.000 deţinători de conturi din circa 200 de ţări, la filiala elveţiană HSBC, conturi prin care s-au transferat în jur de 180,6 miliarde euro.

Întrebat dacă, în afară de HSBC, sunt implicate şi entităţi financiare franceze, Falciani a răspuns că ‘este imposibil ca marile bănci franceze să nu fie’, deoarece sunt bine poziţionate pe piaţă.

De asemenea, el a afirmat că noile dispoziţii internaţionale pentru schimbul automat de informaţii bancare nu vor pune capăt acestui fenomen de evaziune.

‘Reglementarea – a argumentat- se va concentra în special pe clienţi particulari, care declară un cont în nume propriu’, dar aceştia sunt ‘micii fraudatori’, în timp ce de la nivel înalt se recurge la societăţi paravan, ‘uneori create fraudulos’.

Falciani a pus accent pe protejarea persoanelor care, la fel ca şi el, dau alerta – el se află sub ameninţarea unui ordin internaţional de arestare lansat de Elveţia, pentru sustragerea de documente de la HSBC.

În opinia lui Falciani, intrigile financiare de evaziune fiscală constituie un fenomen căruia nu i se acordă adevărata importanţă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
FMI își înrăutățește estimarea privind evoluția economiei globale
FMI își înrăutățește estimarea privind evoluția economiei globale
Economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 4,4% în 2022, faţă de o expansiune de 4,9% previzionată în ...
Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor acordate Ungariei și Poloniei
Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor acordate Ungariei și Poloniei
Comisia Europeană ar putea propune îngheţarea fondurilor europene pentru Polonia şi Ungaria, pe motivul încălcării ...
Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Facturile la energie se vor scumpi cu 100-120% în aprilie, dacă nu vor fi luate măsuri
Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Facturile la energie se vor scumpi cu 100-120% în aprilie, dacă ...
Facturile românilor la energie vor creşte cu 100-120% în aprilie, faţă de anul trecut, dacă nu se iau măsuri, a afirmat, ...