Fost demnitar comunist, vizat de ancheta privind fraudele bancare de 85 milioane de euro

Sava Tipa, care ar fi fost ministru în regimul Ceauşescu, este vizat de ancheta privind fraudele bancare de 85 de milioane de euro, după ce una dintre firmele sale ar fi întocmit documentaţia ce a stat la baza uneia dintre activităţile cercetate, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Economica.net - joi, 13 dec. 2012, 20:39
Fost demnitar comunist, vizat de ancheta privind fraudele bancare de 85 milioane de euro

Potrivit surselor citate, Tipa are peste 70 de ani şi ar fi condus, înainte de 1989, un minister.

Aceleaşi surse au declarat că, după 1990, acesta nu a mai ocupat funcţii publice şi s-a ocupat de afaceri.

În prezent, potrivit surselor citate, Sava Tipa conduce o firmă de consultanţă financiară, care ar fi întocmit documentaţia ce a stat la baza uneia dintre activităţile vizate de anchetă.

Tipa se află, joi seară, la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT) – Structura Centrală, unde urmează să dea declaraţii despre potenţiala sa implicare sa în fraudele cercetate, au mai spus aceleaşi surse.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, el este asociat la firma Euroconsult SRL, care se ocupă cu activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, fiind în prezent în insolvenţă.

Sava Tipa, în vârstă de 72 de ani, a fost cercetat, în 1999, pentru înşelăciune, după ce, în calitate de director general al unei alte societăţi comerciale, a înşelat o firmă bucureşteană şi una băcăuană cu un total de peste 12 miliarde de lei, folosind bilete la ordin fără acoperire, după cum a precizat, la momentul respectiv, Poliţia Română.

Potrivit DNA, în aprilie 2011, tot el a fost trimis în judecată în dosarul Termoelectrica, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. În acelaşi dosar, deschis pentru fraudarea mai multor companii cu peste 23 milioane de euro, au fost deferite justiţiei alte opt persoane, printre care Elena Lavinia Roată, asociată cu Sava Tipa la Euroconsult.

Procurorii DIICOT au început joi seară, în Capitală, audierile din dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, după ce la sediul instituţiei au fost aduse documente, calculatoare şi imprimante ridicate la percheziţiile făcute în Bucureşti şi în judeţele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea.

Pentru audieri, la DIICOT – Structura Centrală a fost adus, printre alţii, omul de afaceri Marius Locic, care a declarat presei, la intrare, că este absolut nevinovat, are o relaţie foarte bună cu băncile şi creditarea şi că, în opinia sa, cel mai probabil, a deranjat anumite persoane prin deschiderea unor pieţe.

În acest dosar, în care aproape 60 de persoane sunt suspectate de comiterea unor fraude bancare cu un prejudiciu de 85 de milioane de euro, mai sunt vizaţi Lucian Cojocaru, fost director BRD şi în prezent vicepreşedinte Volksbank, şefi ai sucursalelor BRD Unirii şi Dorobanţi, responsabili ATE Bank, precum şi fraţii Creştin, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, în această afacere ar fi implicaţi şi patru notari, unul dintre aceştia fiind soţia lui Damian Drăghici, Paula Rosenberg. Damian Drăghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.

De asemenea, în anchetă este vizată şi soţia lui Marius Locic, au mai declarat aceleaşi surse.

La DIICOT, au ajuns, joi, şi Dana Băjescu, directorul Grupului BRD Dorobanţi din Bucureşti, notarul Paula Rosenberg şi Vasile Creştin.

Surse judiciare au precizat că a fost adus şi Adrian Martiş, director executiv la BRD Unirii.

Potrivit unui comunicat remis MEDIFAX, Dumitru Creştin nu este implicat în cazul privind fraudele bancare şi nu este plecat din ţară, precizarea venind după ce s-a vehiculat informaţia potrivit căreia acesta ar fi plecat în Dubai.

Al treilea frate Creştin se numeşte Ion.

Anchetatorii au făcut, joi, 48 de percheziţii în Bucureşti şi trei judeţe, fiind vizată o grupare coordonată de persoane influente din mediul de afaceri din Capitală care ar fi luat ilegal credite de la două bănci pentru 35 de firme cu sprijinul a şapte directori ai băncilor, prejudiciul fiind de 85 milioane de euro.

Percheziţiile au fost dispuse de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală la 48 de adrese din municipiul Bucureşti şi judeţele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea, acţiunea vizând destructurarea unui grup infracţional organizat constituit din 58 de persoane suspectate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

La finalul percheziţiilor, 90 de persoane vor fi duse pentru audieri la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, a precizat DIICOT.

„În fapt se reţine că, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Procurorii susţin că membrii grupului infracţional ar fi fost sprijiniţi de şapte directori generali sau directori comerciali ai unităţilor bancare, acuzaţi că ar fi coordonat procedurile de selecţie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc şi ar fi aprobat creditele deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale. Totodată, gruparea ar fi fost sprijinită şi de şase funcţionari de la unităţile bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare.

Membrii grupării ar fi beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decât cele reale, în vederea ipotecării acestora cu ocazia încheierii contractelor de creditare, potrivit procurorilor DIICOT.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi şi patru notari publici care ar fi încheiat şi autentificat contractele de garanţie ipotecară.

„Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de către patru învinuite, având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare – cumpărare încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele fiind utilizate de către membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare”, au precizat procurorii DIICOT.

BRD a anunţat, joi, că activitatea băncii nu este afectată de percheziţiile DIICOT la două dintre unităţile sale, în cadrul unor investigaţii cu privire la obţinerea ilegală de credite de la mai multe bănci, precizând totodată că BRD cooperează cu autorităţile de mai multe luni asupra anchetelor în curs.

Te-ar mai putea interesa și
România va participa la programul comun al statelor UE de chiziționare de obuze pentru Ucraina
România va participa la programul comun al statelor UE de chiziționare de obuze pentru Ucraina
Un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, au convenit luni să cumpere în comun muniţii de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să le......
Ministerul Finanțelor a împrumutat 400 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a împrumutat 400 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat, luni, 400 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat ...
Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Emirates Nuclear Energy Corporation, pentru a colabora la dezvoltarea programului de energie nucleară
Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Emirates Nuclear Energy Corporation, pentru a colabora la dezvoltarea programului ...
Companiile Nuclearelectrica și Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) anunță semnarea unui emorandum de înțelegere ...
APIA a început să elibereze adeverințe pentru solicitanții de ajutoare de stat în sectorul creșterii animalelor
APIA a început să elibereze adeverințe pentru solicitanții de ajutoare de stat în sectorul creșterii animalelor
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început eliberarea de adeverinţe pentru solicitanţii ...