Fost şef al Trezoreriei SUA: Criza a fost o „furtună” cum se întâlneşte odată la 100 de ani

Criza financiară declanşată în 2008 a fost o "furtună" cum se întâlneşte doar odată la 100 de ani, iar nimeni dintre cei implicaţi nu a mai văzut aşa ceva, a declarat fostul şef al Trezoreriei SUA Hank Paulson, la cinci ani de la falimentul băncii Lehman Brothers.
Economica.net - lun, 16 sept. 2013, 04:08
Fost şef al Trezoreriei SUA: Criza a fost o

Colapsul Lehman Brothers în septembrie 2008 reprezintă momentul de început al crizei, care s-a extins rapid din SUA la nivel global şi a determinat cea mai puternică recesine de după Al Doilea Război Mondial.

Paulson, fost preşedinte şi director al băncii Goldman Sachs, a condus Trezoreria SUA în timpul crizei şi a contribuit la lansarea programului de 700 de miliarde de dolari gândit de SUA pentru a împiedica prăbuşirea sectorului financiar.

„Am interacţionat în timpul crizei cu mulţi directori ai firmelor importante. Unii dintre aceştia erau mai capabili decât alţii. Cred că erau cu toţii bine intenţionaţi şi se confruntau cu o criză cum nu mai întâlniseră în toată viaţa lor. Era o furtună cum are loc doar odată la 100 de ani. Excesele erau acumulate de mulţi ani. Majoritatea dintre ei s-au descurcat bine sub presiune şi au făcut tot ce au putut pentru a coopera”, a spus Paulson, într-un interviu acordat CNBC.

Paulson a colaborat în perioada respectivă şi cu şeful Rezervei Federale, Ben Bernnake, aflat încă în funcţie. Alegerea lui Bernanke este una dintre cele mai bune decizii luate de preşedintele american George W. Bush, a spus el.

În privinţa economiei americane, fostul şef al Trezoreriei a declarat că evoluţia este incredibil de bună, având în vedere reducerea masivă a îndatorării din ultimii ani.

„Cred în programul de stimulare economică introdus de Ben Bernanke. Este remarcabil faptul că economia americană a crescut cu rate de 2% începând din 2009, chiar dacă avansul PIB este lent”, a afirmat el.

Paulson a recunoscut însă că investitorii trebuie să pregătească pentru încheierea perioadei de dobânzi scăzute.

Fed a anunţat, anterior, că dobânda de politică monetară va rămâne la un nivel apropiat de zero în viitorul previzibil. Conducerea băncii centrale americane se va reuni săptămâna următoare, iar investitorii aşteaptă să vadă dacă Fed va decide să înceapă reducerea unui program de achiziţii lunare de obligaţiuni în valoare de 85 de miliarde de dolari, prin intermediul căruia introduce lichidităţi masive în sectorul financiar cu scopul sprijinirii economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Coronavirus: Bulgaria ar putea închide centrele comerciale după un nou record de contagieri cu COVID-19
Coronavirus: Bulgaria ar putea închide centrele comerciale după un nou record de contagieri cu COVID-19
Bulgaria a înregistrat în ultimele 24 de ore 160 de decese şi 9.996 de cazuri de COVID-19, un record zilnic de cazuri ...
Cât câștigați la factura de energie electrică după noile reduceri anunțate de Guvern
Cât câștigați la factura de energie electrică după noile reduceri anunțate de Guvern
Premierul Ciucă a anunțat o nouă schemă de sprijin pentru consumatorii casnici care ar urma să se aplice de la 1 februarie, ...
Producătorii de metale din Europa cer măsuri pentru combaterea creşterii costurilor cu energia
Producătorii de metale din Europa cer măsuri pentru combaterea creşterii costurilor cu energia
Un grup important de producători de metale din Europa a cerut politicienilor de pe continent să adopte un pachet de măsuri, ...