Foştii miniştri Chiuariu şi Nagy, condamnaţi la închisoare cu suspendare în dosarul Poşta Română

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-au condamnat definitiv pe fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu în dosarul Poşta Română la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, iar fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy a primit 4 ani cu suspendare.
Economica.net - vin, 24 ian. 2014, 15:42
Foştii miniştri Chiuariu şi Nagy, condamnaţi la închisoare cu suspendare în dosarul Poşta Română

În cazul lui Tudor Chiuariu instanţa a dispus un termen de 6 ani sub supraveghere, în timp ce Zsolt Nagy are un termen de 8 ani sub supraveghere.

În acelaşi dosar, fostul director general al Poştei Române, Dan Mihai Toader, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, iar Andrei Marinescu, fost director al Direcţiei Strategii din Poşta Română, a primit 3 ani şi 6 luni cu suspendare.

În plus, Emanoil Lepădatu, fost director economic al Poştei Române, a fost achitat, în vreme ce în cazul lui Ioan Folfă, administrator al firmei Topcadex 99 SRL, s-a dispus încetarea procesului penal.

Completul de cinci judecători de la instanţa supremă a admis în parte atât recursul DNA, cât şi recursul inculpaţilor, reducând semnificativ pedepsele aplicate acestora de către un alt complet de la instanţa supremă. Astfel, în noiembrie 2012 Tudor Chiuariu fusese achitat, iar Zsolt Nagy primise o condamnare de 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare în vreme ce pedepsele celorlalţi inculpaţi erau mult mai mari: Mihai Toader – 6 ani, Andrei Marinescu – 5,6 ani, Emanioil Lepădatu – 5 ani, Ioan Folfă – 1 an cu suspendare.

Potrivit DNA, în perioada 2005 – 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului român în proprietatea privată a companiei Imopost Developments SA, demers în care au fost implicaţi cei doi miniştri, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a favoriza societatea, prin schimbarea situaţiei juridice a imobilului.

Tudor Chiuariu a fost acuzat de procurori că în calitate de ministru al Justiţiei, prin încălcarea obligaţiilor prevăzute de actele normative, a avizat proiectul HG nr.377/2007, consfinţind definitiv trecerea imobilului în domeniul privat al statului, prin aceasta obţinându-se un avantaj patrimonial în favoarea SC Imopost Developments SA, constând în dreptul de proprietate asupra unui imobilul din calea Victoriei nr. 133-135, ceea ce a cauzat statului român un prejudiciu în valoare de 4,9 milioane euro.

Tudor Chiuariu a dat aviz favorabil proiectului de HG 377/2007, prin care era modificat statutul juridic al imobilului, deşi angajaţii de la Direcţia de avizare acte normative din cadrul MJ nu fuseseră de acord cu acel aviz.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...