Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia, condamnat definitiv la 3 ani închisoare cu executare

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia a fost condamnat definitiv miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, faptă săvârşită pe vremea când era director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 29 iun. 2016, 17:36
Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia, condamnat definitiv la 3 ani închisoare cu executare

Magistraţii instanţei supreme au redus cu un an pedeapsa aplicată lui Fuia prin decizia din octombrie 2015 a Curţii de Apel Bucureşti.

De asemenea, ÎCCJ a dispus suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de trei ani de închisoare aplicată inculpaţilor Daniel State, cumnat al lui Fuia, Dragoş Alin Paraschivoiu, director la o societate specializată în agricultură, şi Constantin Oprişan, executor judecătoresc, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.

Cei trei primiseră câte trei ani cu executare prin decizia Curţii de Apel Bucureşti.

ÎCCJ a înlăturat măsura confiscării de la cei patru inculpaţi a sumelor de câte 60.987,50 lei şi a ridicat sechestrul instituit pe bunurile imobile aflate în proprietatea precum şi asupra sumelor de bani existente în conturile bancare ale acestora deschise la unităţile bancare din România.

Potrivit DNA, Stelian Fuia, în calitate de director la Staţiunea Fundulea (în perioada 1 martie 2005 – 15 decembrie 2007), în înţelegere cu Daniel State, Dragoş Paraschivoiu şi Constantin Oprişan, a omis îndeplinirea unui act de serviciu, respectiv nu a efectuat demersuri pentru prezentarea documentelor din care rezulta că proprietar al unor bunuri era statul român, în cadrul unei proceduri de executare silită derulate în perioada mai – decembrie 2005, fapt ce a condus la scoaterea ilegală, prin procedură de licitaţie, a respectivelor imobile din patrimoniul statului.

Licitaţia a fost organizată de executorul judecătoresc Constantin Oprişan la 19 decembrie 2005.

În acest mod, s-au obţinut foloase necuvenite constând în îndestularea creditorului SC Procera Agrochemicals, reprezentată de Daniel State, cu suma de aproximativ 175.000 lei, precum şi în împroprietărirea frauduloasă a lui Dragoş Paraschivoiu.

Prejudiciul adus statului român şi nerecuperat este de peste 1,6 milioane lei, echivalent a aproape 360.000 euro.

Procurorii mai susţin că fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, iniţial, Staţiunea de cercetare Fundulea o avusese faţă de Staţiunea Didactică Belciugatele.

După încuviinţarea executării silite, cu acordul Staţiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanţă, de către SC Procera Agrochemicals.

Avantajele patrimoniale obţinute în acest mod de firmă s-au reflectat în mod direct în patrimoniul lui Daniel State şi al soţiei acestuia (cumnat şi soră ai lui Fuia Stelian), asociaţi la SC Procera Agrochemicals, care au cunoscut şi au acceptat prejudicierea statului.

De asemenea, la aceste activităţi a participat, în calitate de complice, şi Dragoş Paraschivoiu, care a acceptat să intre formal în proprietatea bunurilor înstrăinate fraudulos, prin licitaţie, plătind pentru aceste bunuri suma de 231.000 lei.

‘Această sumă însă i-a fost virată în cont, la 21 decembrie 2005, de către Stelian Fuia. La 23 decembrie 2005 suma de 230.700 lei a fost virată de Dragoş Paraschivoiu în contul executorului judecătoresc Oprişan, în vederea distribuirii acesteia către creditori. Prin activităţile desfăşurate în cadrul procedurii de executare silită, inculpatul Oprişan a contribuit la scoaterea ilegală, din patrimoniul statului, a bunurilor imobile supuse executării silite, deşi cunoştea situaţia juridică reală a acestora şi faptul că prin vânzare se obţineau foloase necuvenite atât pentru adjudecatar, cât şi pentru creditorii Staţiunii Fundulea’, mai susţin procurorii.

DNA mai menţionează că Stelian Fuia, în calitate de director general al SCDPAM Fundulea, deşi cunoştea că împotriva instituţiei s-a declanşat, ca urmare a sentinţei civile, o procedură de executare silită a unor bunuri din domeniul public, pe care instituţia le deţinea în calitate de concesionar, nu a formulat contestaţie la executare şi nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare S.A.
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare ...
O acţiune de protest prin oprirea trenurilor de marfă va fi organizată în cazul în care nu vor fi găsite soluţii legale ...