Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia, condamnat la 4 ani închisoare cu executare

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia a fost condamnat miercuri de Curtea de Apel Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, faptă săvârşită pe vremea când era director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea.
Economica.net - mie, 07 oct. 2015, 13:23
Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia, condamnat la 4 ani închisoare cu executare

În plus, instanţa i-a interzis lui Stelian Fuia exercitarea unor drepturi pe o perioadă de patru ani, după executarea condamnării, şi anume dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Judecătorii au mai dispus confiscarea de la Stelian Fuia a sumei de 60.987 lei.

În acelaşi dosar, Daniel State, cumnatul lui Stelian Fuia, a fost condamnat la 3 ani închisoare cu executare pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, aceeaşi pedeapsă primind Dragoş Alin Paraschivoiu, director la o societate specializată în agricultură, şi Constantin Oprişan, executor judecătoresc.

Pe latură civilă, magistraţii au admis acţiunea formulată de ANAF şi au dispus repunerea părţilor în situaţia anterioară săvârşirii infracţiunii, prin restituirea în natură şi reintrarea statului în posesia imobilelor ce au făcut obiectul executării silite la data de 19 decembrie 2005: bloc locuinţe – construcţia C9, cu suprafaţa construită la sol 250,67 mp; pavilion cercetare, construcţia C11, cu suprafaţă construită la sol 625,02 mp, cu respectarea drepturilor terţilor ce au dobândit drepturi în baza hotărârilor judecătoreşti.

De asemenea, a fost menţinut sechestrul asigurator pus pe bunurile celor patru inculpaţi, aceştia având fiecare de plătit 8.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Potrivit DNA, Stelian Fuia, în calitate de director la Staţiunea Fundulea (în perioada 1 martie 2005 – 15 decembrie 2007), în înţelegere cu Daniel State, Dragoş Paraschivoiu şi Constantin Oprişan, a omis îndeplinirea unui act de serviciu, respectiv nu a efectuat demersuri pentru prezentarea documentelor din care rezulta că proprietar al unor bunuri era statul român, în cadrul unei proceduri de executare silită derulate în perioada mai – decembrie 2005, fapt ce a condus la scoaterea ilegală, prin procedură de licitaţie, a respectivelor imobile din patrimoniul statului.

Licitaţia a fost organizată de executorul judecătoresc Constantin Oprişan la 19 decembrie 2005.

În acest mod, s-au obţinut foloase necuvenite constând în îndestularea creditorului SC Procera Agrochemicals, reprezentată de Daniel State, cu suma de aproximativ 175.000 lei, precum şi în împroprietărirea frauduloasă a lui Dragoş Paraschivoiu.

Prejudiciul adus statului român şi nerecuperat este de peste 1,6 milioane lei, echivalent a aproape 360.000 euro.

Procurorii mai susţin că fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, iniţial, Staţiunea de cercetare Fundulea o avusese faţă de Staţiunea Didactică Belciugatele.

După încuviinţarea executării silite, cu acordul Staţiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanţă, de către SC Procera Agrochemicals.

Avantajele patrimoniale obţinute în acest mod de firmă s-au reflectat în mod direct în patrimoniul lui Daniel State şi al soţiei acestuia (cumnat şi soră ai lui Fuia Stelian), asociaţi la SC Procera Agrochemicals, care au cunoscut şi au acceptat prejudicierea statului.

De asemenea, la aceste activităţi a participat, în calitate de complice, şi Dragoş Paraschivoiu, care a acceptat să intre formal în proprietatea bunurilor înstrăinate fraudulos, prin licitaţie, plătind pentru aceste bunuri suma de 231.000 lei.

‘Această sumă însă i-a fost virată în cont, la 21 decembrie 2005, de către Stelian Fuia. La 23 decembrie 2005 suma de 230.700 lei a fost virată de Dragoş Paraschivoiu în contul executorului judecătoresc Oprişan, în vederea distribuirii acesteia către creditori. Prin activităţile desfăşurate în cadrul procedurii de executare silită, inculpatul Oprişan a contribuit la scoaterea ilegală, din patrimoniul statului, a bunurilor imobile supuse executării silite, deşi cunoştea situaţia juridică reală a acestora şi faptul că prin vânzare se obţineau foloase necuvenite atât pentru adjudecatar, cât şi pentru creditorii Staţiunii Fundulea’, mai susţin procurorii.

DNA mai menţionează că Stelian Fuia, în calitate de director general al SCDPAM Fundulea, deşi cunoştea că împotriva instituţiei s-a declanşat, ca urmare a sentinţei civile, o procedură de executare silită a unor bunuri din domeniul public, pe care instituţia le deţinea în calitate de concesionar, nu a formulat contestaţie la executare şi nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...