Fostul ministru Varujan Vosganian va fi cercetat într-un dosar disjuns din cel al Romgaz, dar după ridicarea imunităţii parlamentare

Fostul ministru Varujan Vosganian urmează să fie cercetat într-un dosar disjuns din cel al Romgaz, fiind suspectat de constituirea unui grup infracţional organizat şi de complicitate la delapidare, pentru aceasta procurorii DIICOT trebuind însă să solicite ridicarea imunităţii sale parlamentare, potrivit News.ro.
Economica.net - vin, 09 iun. 2017, 18:55
Fostul ministru Varujan Vosganian va fi cercetat într-un dosar disjuns din cel al Romgaz, dar după ridicarea imunităţii parlamentare

Potrivit rechizitoriului prin care au fost trimişi în judecată omul de afaceri Ioan Niculae şi fostul ministru Adriean Videanu în cazul Romgaz, în perioada cât a fost ministru al Economiei, actualul deputat ALDE Varujan Vosganian a semnat mai multe ordine de ministru prin care a urmărit favorizarea lui Ioan Niculae astfel încât compania acestuia, Interagro, să cumpere gaz ieftin, exclusiv din producţia internă, scrie News.ro.

După ce un secretar de stat a inserat o clauză în contract pe care Interagro nu o putea îndeplini, Vosganian i-a cerut imperativ să elimine această clauză din ordinul de ministru.

„Inculpatul Darius Dumitru Meşca a subliniat că ministrul Economiei Varujan Vosganian, personal şi imperativ, i-a solicitat în mod repetat să înlăture clauza sus-menţionată din Ordin, fără însă că acesta să dea curs acestei solicitări, nefiind de acord a se acorda reduceri comerciale către SC Interagro, în condiţiile în care aceasta înregistra datorii mari şi vechi către SNGN Romgaz SĂ. Totodată, a subliniat că a aflat chiar de la Ioan Niculae, care, ieşind din biroul lui Vosganian, a deschis uşa biroului în care îşi desfăşura activitatea de secretar de stat şi i-a comunicat că şi-a rezolvat problema cu clauză”, se arată în rechizitoriul DIICOT.

Procurorii mai susţin că, Darius Meşca, în calitatea sa de secretar de stat, a observant unele inadvertenţe şi vulnerabilităţi în cuprinsul Ordinului nr.1614/2007 emis de Vosganian. Deşi fostul ministru a sesizat datoriile pe care le avea Interagro la data de 19 februarie 2008, a semnat şi a susţinut în Guvernul României Nota nr.13351/2008 privind industria îngrăşămintelor chimice din România. „Scopul urmărit de inculpatul Viorel Palaşcă ca secretar de stat sub coordonarea ministrului Varujan Vosganian era de a crea o aparenţă de legalitate, de a arunca răspunderea asupra întregului Guvern şi de a-şi justifica Ordinele nelegale şi cu dedicaţie pe care urma să le emită şi care susţineau în mod evident interesele grupului infracţional condus de inculpatul Ioan Niculae”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

DIICOT mai spune că în baza notei din februarie 2008, pentru a atinge scopul urmărit, respectiv sprijinirea grupului infracţional coordonat de Ioan Niculae, ministrul Vosganian, împreună cu secretarul de stat Viorel Palaşcă au emis alte trei Ordine la intervale scurte de timp şi care vizau aceeaşi perioadă de acordare a reducerilor comerciale. Audiat ca martor în dosar, directorul Direcţiei Generale Comerţ şi Relaţii Internaţionale din cadrul Ministerului Economiei a declarat că „inculpata Ioana Apan, despre care era de notorietate că era persoană de încredere a ministrului Varujan Vosganian şi a secretarului de stat Viorel Palaşcă, i-a spus explicit că ministrul Vosganian a desemnat-o pe ea personal să se ocupe de întocmirea acestui Ordin, Ordin pe care, de altfel, nici nu a lăsat-o să îl citească, cerându-i efectiv să îl semneze la aceasta în birou, pe loc”, se mai arătată în rechizitoriu.

În legătură cu acest aspect, martorul a arătat atunci că Neculai Pavlovschi şi-a prezentat demisia din funcţia de director adjunct al Romgaz tocmai din cauză că nu era de acord cu modul de abordare a problemei gazelor naturale de către ministrul economiei Vosganian. „Întrucât şi acest Ordin conţinea o condiţie pe care SC Interagro nu o îndeplinea, respectiv beneficiarul să nu înregistreze datorii scadente la data facturării gazelor naturale, expresia a fost eliminată în Ordinul nr.1481 din 13 mai 2008”, se mai arată în document.

Întrucât perioada de acordare a reducerilor comerciale a expirat în luna iulie 2008, ministrul Vosganian a emis Ordinul nr.2652 din 9 septembrie 2008.

„În preambulul Ordinului, s-a menţionat ca bază a emiterii şi Nota nr.2540 din 24.07.2008 a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, semnată de ministrul Dacian Cioloş. Mai mult, ministrul Vosganian semnează Ordinul cu menţiunea potrivit Notei MADR. Este din nou o încercare de disipare a răspunderii, în condiţiile în care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu are atribuţii în ceea ce priveşte industria de îngrăşăminte chimice, deciziile cu privire la acest domeniu fiind atribuţia exclusivă a Ministerului Economiei. De altfel, prin Nota respectivă, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu a făcut decât să fundamenteze doar din punct de vedere tehnic continuarea unei măsuri deja aplicată de Ministerul Economiei cu privire la îngrăşămintele chimice, nerezultand din niciun act al dosarului că ministrul Agriculturii, semnatar al Notei, ar fi avut cunoştinţă de existenţa grupului infracţional organizat iniţiat de inculpatul Ioan Niculae şi la care a aderat, în vederea sprijinirii, ministrul economiei Varujan Vosganian”, se mai arată în documentul DIICOT.

Anchetatorii mai susţin că Vosganian a emis patru ordine de ministru cu privire la acordarea reducerilor de preţ la livrarea gazelor naturale vizând aceeaşi perioadă, începând cu data de 1 februarie 2008, în fiecare intervenind cu modificări care să satisfacă integral doleanţele grupului infracţional iniţiat şi coordonat de Niculae.

Te-ar mai putea interesa și
ONU califică situația din Gaza ca fiind apocaliptică
ONU califică situația din Gaza ca fiind apocaliptică
ONU a calificat luni situaţia din Gaza ca fiind „îngrozitoare şi apocaliptică", avertizând că expunerea palestinienilor la condiţiile cu care se confruntă în acest teritoriu ar putea......
BT Leasing și OTP Leasing au devenit o singură companie
BT Leasing și OTP Leasing au devenit o singură companie
Prin fuziunea dintre BT Leasing si OTP Leasing, BT Leasing își consolidează poziția și ajunge la 35.000 de clienți. ...
Rezervele valutare ale BNR au scăzut cu 2,65% (1,6 mld. euro), în noiembrie
Rezervele valutare ale BNR au scăzut cu 2,65% (1,6 mld. euro), în noiembrie
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 61,174 miliarde de euro la finele lunii noiembrie, în scădere ...
APIA primește cereri inițiale anuale pentru ajutorul de stat în domeniul creșterii animalelor
APIA primește cereri inițiale anuale pentru ajutorul de stat în domeniul creșterii animalelor
Cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025 se pot depune ...