Fostul preşedinte al ANAF Şerban Pop, audiat la DNA în dosarul de şantaj al lui Sorin Alexandrescu

Fostul preşedinte al ANAF Şerban Pop a venit, miercuri, la DNA pentru a da declaraţii în legătură cu acuzaţia de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, pentru care a fost pus sub învinuire în dosarul de şantaj al directorului general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu.
Economica.net - mie, 07 aug. 2013, 09:09
Fostul preşedinte al ANAF Şerban Pop, audiat la DNA în dosarul de şantaj al lui Sorin Alexandrescu

Şerban Pop nu a făcut nicio declaraţie la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Potrivit procedurilor legale, după aducerea la cunoştinţă a învinuirilor, persoana anchetată este chemat pentru a da o declaraţie.

Şerban Pop a fost la Direcţia Naţională Anticorupţie şi în 25 iulie, procurorii aducându-i atunci la cunoştinţă acuzaţiile.

DNA anunţa atunci că fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Şerban Pop este urmărit penal în dosarul în care Sorin Alexandrescu este cercetat pentru şantaj, fiind acuzat de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii sau pemiterea accesului unor persoane neautorizate la acestea.

Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie – aprilie 2013, Şerban Pop, în calitate de preşedinte al ANAF, a fost informat în mod oficial cu privire la faptul că o echipă de control a Gărzii Financiare – Comisariatul General „a făcut un control încrucişat la două societăţi comerciale, dintre care una era reprezentată de partea vătămată (Ioan Bendei, administratorul RCS&RDS, n.r.)”.

Şerban Pop l-ar fi informat pe Sorin Alexandrescu despre acest control al Gărzii Financiare şi i-ar fi dat copii ale unor documente ce priveau firmele vizate de verificări, care, dacă ar fi fost făcute publice, ar fi putut compromite RCS&RDS şi pe administratorul acesteia, Ioan Bendei.

„Prin intermediul echipelor de control, învinuitul a intrat în posesia unor documente şi, cu toate că era ţinut să păstreze confidenţialitatea asupra activităţilor desfăşurate, în luna aprilie 2013, Pop Şerban i-a prezentat inculpatului Alexandrescu George Sorin informaţii, ce nu erau destinate publicităţii, referitoare la derularea controlului dispus de conducerea Gărzii Financiare dar şi cu privire la documente a căror publicare ar fi compromis imaginea publică şi credibilitatea persoanelor juridice supuse controlului Gărzii Financiare. În acest context, Pop Şerban i-a remis efectiv inculpatului Alexandrescu George Sorin copii ale documentelor a căror lansare în spaţiul public ar fi fost de natură să compromită atât partea vătămată cât şi societatea comercială reprezentată de aceasta”, au precizat procurorii DNA.

Directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, este cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat de procurorii DNA că l-ar fi şantajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei să semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV.

Alexandrescu a fost arestat preventiv din 31 mai până în 6 iunie, când Tribunalul Bucureşti i-a înlocuit măsura dispusă de Judecătoria Sectorului 1 cu interdicţie de a părăsi ţara.

Sorin Alexandrescu a depus, în 22 iulie, o plângere penală la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5, pentru denunţ calomnios în cazul administratorului RCS&RDS Ioan Bendei, în care a arătat că acesta a folosit date false sau eronate atunci când l-a denunţat la DNA.

În 11 iulie, procurorii au extins cercetările în dosarul lui Sorin Alexandrescu şi au dispus începerea urmăririi penale faţă de fiica lui Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, în calitate de asociat la SC Antena TV Group SA şi la SC Intact Publishing SRL, şi de George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, pentru complicitate la şantaj. De asemenea, sunt cercetate SC Antena TV Group SA şi SC Intact Publishing SRL, pentru şantaj.

În 25 iulie, DNA a anunţat că a fost începută urmărirea penală şi faţă de SC Antena 3 SA, pentru complicitate la şantaj. Directorul general al Antena 3, Mihai Gâdea, a fost atunci la DNA, procurorii aducându-i la cunoştinţă acuzaţiile aduse societăţii în acest dosar. Gâdea a fost citat în calitate de martor în dosarul de şantaj.

În acelaşi dosar a fost pus recent sub învinuire şi fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, pentru complicitate la şantaj. Anchetatorii susţin că probatoriul din acest caz relevă implicarea lui Dan Voiculescu în activităţile desfăşurate de Alexandrescu.

Potrivit procurorilor, în perioada 16 aprilie – 24 mai 2013, Sorin Alexandrescu, l-ar fi constrâns pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei să semneze un contract în condiţii prestabilite, impuse de directorul general al Antena TV Group, sub ameninţarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru acesta şi că, în acest scop, va fi realizată o anchetă jurnalistică.

„Începând cu data de 22 aprilie 2013, au fost difuzate pe postul TV Antena 3, sub forma unor ştiri, materiale cu caracter denigrator la adresa părţii vătămate. În plus, începând cu data de 9 mai 2013, în scopul menţinerii şi amplificării stării de temere induse părţii vătămate, pe postul de televiziune Antena 3 şi pe cele aparţinând SC Antena TV Group SA, a fost difuzat un spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la eventuale fapte de corupţie în care ar putea fi implicată partea vătămată”, a precizat DNA.

Sorin Alexandrescu i-ar fi spus lui Bendei că dacă nu încheie actul va fi făcută o anchetă jurnalistică în care se va arăta că în 2009 a semnat un contract de 3,5 milioane de euro cu firma preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pentru ca în schimb să obţină drepturile de transmise a unor meciuri din cadrul Ligii I.

Procurorii au arătat că Alexandrescu urmărea să-l determine pe Ioan Bendei să semneze un contract de 7,2 milioane de euro anual, pe o perioadă de cinci ani, însă, în final, directorul general al Antena TV Group a fost de acord şi cu un contract de patru milioane de euro pe an pe o perioadă de cinci ani, promiţând în schimb să nu mai publice informaţiile legate de contractul dintre RCS&DS şi firma lui Dumitru Dragomir, SC Bodu SRL.

Sorin Alexandrescu ar fi discutat cu Camelia Rodica Voiculescu despre adresa trimisă lui Bendei, emisă de Intact Publishing, potrivit procesul verbal de redare a înregistrării convorbirii telefonice care a avut loc între cei doi în 26 aprilie, au arătat procurorii. Camelia Voiculescu i-ar fi atras atenţia lui Alexandrescu să aibă grijă: „Super OK! Adică super, mă rog, să vedem! Şi oricum tre’ să ai super grijă, te rog!? Ştii că … Acum mi-a dat şi mie tata grija aia. Să mă suni şi pe mine după aia”.

ANAF a făcut un control intern, în urma declaraţiilor preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, potrivit cărora, după verificarea Gărzii Financiare la firma sa, contractul cu RCS&RDS a ajuns în posesia unor persoane din trustul Intact.

„În urma anchetei desfăşurate de Direcţia Generală de Integritate din cadrul ANAF a reieşit faptul că angajaţii Gărzii Financiare care au instrumentat controlul la societatea SC Bodu SRL au avut în permanenţă acces la contractul de asociere în participaţiune dintre SC Bodu SRL şi SC RCS&RDS SA, nefiind exclusă posiblitatea ca aceştia să-l transmită unei terţe persoane”, arăta ANAF într-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX la începutul lunii iunie.

În document se mai preciza că, deşi „din cercetarea administrativă făcută de Direcţia Generală de Integritate din cadrul ANAF nu au rezultat probe concludente care să demonstreze transmiterea către terţi a contractului dintre cele două societăţi de către reprezentanţii Gărzii Financiare, întrucat dosarul face obiectul unei cercetări a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), astăzi 7 iunie 2013 s-a înaintat raportul cercetării administrative către DNA în vederea conexării acestora”.

Premierul Victor Ponta declara atunci că „dacă se constată că cineva din Garda Financiară lucra şi după orele de program, adică mai dădea contracte pe la privaţi, în mod sigur va răspunde penal, persoana care a făcut-o”.

Şerban Pop a fost retras din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în 25 aprilie, postul fiind preluat atunci de Gelu Ştefan Diaconu.

Te-ar mai putea interesa și
Companiile aeriene, hotelurile și comercianții cu amănuntul se tem să nu fie lăsați pe dinafară ca urmare a modificărilor pe care Google le face în motorul său de căutare
Companiile aeriene, hotelurile și comercianții cu amănuntul se tem să nu fie lăsați pe dinafară ca urmare a modificărilor ...
Grupurile de lobby care reprezintă companiile aeriene, hotelurile și comercianții cu amănuntul au cerut autorităților de reglementare în domeniul tehnologiei din Uniunea Europeană să se......
Jens Stoltenberg (NATO): Beijingul alimentează războiul din Europa. Sprijinul său este crucial în invazia Rusiei din Ucraina
Jens Stoltenberg (NATO): Beijingul alimentează războiul din Europa. Sprijinul său este crucial în invazia Rusiei din ...
Sprijinul Chinei pentru Moscova este un factor crucial în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat secretarul general ...
ANM: Cod galben de furtuni în 20 de județe din partea de Vest a țării
ANM: Cod galben de furtuni în 20 de județe din partea de Vest a țării
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o atenţionare Cod galben de vreme instabilă, valabilă ...
Italia își reia ajutorul financiar pentru Agenția ONU petru Refugiații Palestinieni (UNRWA), pe care l-a suspendat în urmă cu patru luni
Italia își reia ajutorul financiar pentru Agenția ONU petru Refugiații Palestinieni (UNRWA), pe care l-a suspendat în ...
Ministrul de Externe italian Antonio Tajani (foto) a anunţat sâmbătă reluarea finanţării Agenţiei ONU pentru Refugiaţii ...