Fostul şef al ANAF Gelu Diaconu, audiat la DNA

Fostul şef al ANAF Gelu Diaconu a venit, marţi, la DNA pentru a fi audiat în dosarul “Partida Romilor, în care este urmărit penal pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu.
Economica.net - mar, 21 iun. 2016, 07:44
Fostul şef al ANAF Gelu Diaconu, audiat la DNA

Gelu Diaconu a fost citat să se prezinte marţi la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru noi acte procedurale în dosarul „Partida Romilor”, potrivit unor surse judiciare.

În luna mai, procurorii anticorupţie au extins urmărirea penală faţă de deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, dar şi faţă de managerul de proiect, managerul general şi directorul economic al asociaţiei romilor „Pro Europa” după ce au descoperit că o parte din fondurile europene destinate incluziunii romilor au fost folosite în campania electorală.

Noile probe pe care le-au descoperit procurorii anticorupţie arată că, în contextul campaniei electorale parlamentarele din anul 2012, Mădălin Voicu, în calitate de preşedinte de onoare al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, a solicitat si a obţinut, în numerar, de la reprezentanţii organizaţiei, suma de 100.000 lei.

„Această sumă de bani a fost folosită de inculpat în campania electorala din anul 2012, în care a candidat din partea unui partid politic pentru obţinerea calităţii de deputat. În perioada octombrie 2014, reprezentanţii Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, folosindu-se de un număr de 17 contracte de împrumut încheiate în mod fictiv în lunile octombrie 2012 şi mai 2013, au retras din conturile acesteia suma de 846.000 lei, sub pretextul restituirii unor datorii inexistente. Contractele respective au fost semnate, din partea Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”, de inculpaţii Păun Nicolae, Rotariu Florentina şi Paraschiv Iulian, acesta din urmă în calitate de manager al proiectului «Acces pe piaţa muncii, o şansă pentru tine»”, potriit DNA.

Acuzaţiile procurorilor DNA sunt legate de derularea a două proiecte cu finanţare din fonduri europene de către Asociaţia Partida Romilor: „Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi” şi „Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”, ambele în perioada 2010 – 2013.

Din probele administrate a reieşit că obiectivele primului proiect nu au fost realizate, că majoritatea banilor destinaţi proiectului (77%) au fost folosiţi pentru plata salariilor angajaţilor, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului ţintă format din 3.296 persoane.

Procurorii mai arată că, în perioada 2011-2015, Păun i-a plătit lunar lui Mădălin Voicu sume fixe în cuantum total de 217.300 lei şi a asigurat un salariu soţiei acestuia, cercetată în cauză, fără nicio contraprestaţie, în cadrul unuia dintre proiectele derulate de Partida Romilor.

Aceste foloase ar fi fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcţionari şi demnitari, printre care şi fostul ministru al Finanţelor Eugen Teodorovici, ceea ce a avut ca rezultate validarea proiectelor cu finanţare europeană, promovarea unui proiect de lege privind amnistia contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice şi neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor „Pro Europa”, mai spun procurorii.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...