Fostul şef al CFR, Mihai Necolaiciuc, condamnat la 10 ani de închisoare. Decizia nu e definitivă

Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 1 la zece ani închisoare pentru abuz în serviciu, însă decizia nu este definitivă.
Economica.net - mie, 03 iun. 2015, 05:36
Fostul şef al CFR, Mihai Necolaiciuc, condamnat la 10 ani de închisoare. Decizia nu e definitivă

Potrivit deciziei instanţei, Necolaiciuc a primit două pedepse de 10 ani, respectiv 7 ani închisoare, acestea fiind contopite cu o altă pedeapsă de 4 ani şi 6 luni dată într-un alt dosar, urmând ca el să execute pedeapsa cea mai grea de 10 ani.

În acelaşi dosar au fost condamnaţi şi complicii lui Necolaiciuc, persoane din fosta conducere a CN CFR sau şefi de servicii: Mihail Gabriel Misir – 8 ani închisoare, Viorica Olăeru – 8 ani, Ilie Vlăduţ – 6 ani, Dragoş Vasile Vlăduţ – 6 ani, Ana Maria Matei – 6 ani, Octavian Costea – 6 ani, Alexandru Nicolae – 5 ani, Marius Iliuşcă – 6 ani, Ovidiu Lucian Nicula – 5 ani, toate pedepsele fiind cu executare.

Pe latură civilă, instanţa a dispus ca inculpaţii să plătească în solidar către partea civilă CN CFR peste 38 milioane lei; părţii civile Societatea de Administrare a Activelor Feroviare suma de 10.697.477 lei; părţii civile CN CF ‘CFR’ SA sumele de
29.952.373 lei şi 3.530.653 lei; părţii civile Ministerul Transporturilor ca reprezentant al statului român în calitate de unic acţionar al CNCF CFR SA suma de 7.550.470 lei; părţii civile CN CF ‘CFR’ SA sumele de 7.162.808 lei şi 6.190.121 lei.

Judecătorii au menţinut sechestrul asigurător pus pe un imobil al lui Necolaiciuc compus din 3 camere situat în Cîmpulung Moldovenesc şi pe sume de bani deţinute de acesta la bănci, precum şi pe bunurile celorlalţi inculpaţi.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Mihai Necolaiciuc, fost director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române (CN CFR) în perioada iulie 2000 – octombrie 2003, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în februarie 2008, pentru săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi utilizare a creditelor în alte scopuri, care au produs un prejudiciu de peste 18 milioane euro.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei complicii lui Necolaiciuc, persoane din fosta conducere a CNCFR sau şefi de servicii – Mihail Gabriel Misir, Viorica Olăeru, Ilie Vlăduţ, Dragoş Vasile Vlăduţ, Ana Maria Matei, Octavian Costea, Ţolea Adrian (decedat), precum şi administratori ai unor firme – Marius Iliuşcă şi Ovidiu Lucian Nicula.

Procurorii îl acuză pe Necolaiciuc că a angajat CN CFR într-o serie de relaţii contractuale nelegale, în urma cărora au fost plătite din bugetul companiei, cu încălcarea prevederilor legale, produse, bunuri şi servicii care fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzătoare calitativ şi nefolositoare companiei.

Potrivit DNA, prin aceste operaţiuni a fost creat un prejudiciu de 58.066.318 lei (18.368.442 euro, calculat la cursul de schimb aferent perioadei de referinţă) în dauna CNCFR.

Din sumele folosite nelegal pentru plata produselor respective, 14.306.231 lei (4.525.570 euro) au provenit dintr-un credit extern contractat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamităţi naturale.

Bunurile, produsele şi serviciile achiziţionate au reprezentat panouri de afişaj în staţiile CFR, un sistem de monitorizare a 100 km de traseu de cale ferată, cuplaje electrice, schimbătoare de cale ferată (macazuri), motorină şi soluţie de ignifugare. Din probatoriu a rezultat că furnizorii erau societăţi care nu aveau autorizaţie de furnizor feroviar AFER pentru livrarea de bunuri şi servicii către CNCFR. Mai mult, acestea erau fie firme paravan – care desfăşoară o activitate aparentă, în realitate neavând personal calificat şi nici posibilităţi tehnologice pentru a furniza serviciile în cauză – fie firme fantomă (firme fără activitate, având sedii fictive). S-a dovedit că o parte din administratorii acestor firme erau persoane cu antecedente penale.

Contractele referitoare la serviciile şi produsele au fost încheiate de Necolaiciuc în complicitate cu celelalte persoane din conducerea CNCFR inculpate, fără a exista o decizie a adunării generale a acţionarilor sau a consiliului de administraţie, a unui proiect sau referat de necesitate, a unui studiu de fezabilitate sau a unui buget aprobat.

Mihail Gabriel Misir, şeful Serviciului Achiziţii, devenit ulterior Serviciul Aprovizionare, din Direcţia Comercială a CN CFR în perioada 1 septembrie 1999 – 26 noiembrie 2001, şef al Direcţiei Comerciale, funcţie pe care a ocupat-o până în 16 decembrie 2003, este acuzat de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Viorica Olăeru, şef al Direcţiei Economice în perioada noiembrie 2001 – octombrie 2003, este acuzată de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Ilie Vlăduţ, planificator principal în perioada 1998-2001 şi, ulterior, inspector de specialitate până în anul 2003, ambele funcţii fiind în cadrul Serviciului Aprovizionare din subordinea Direcţiei Comerciale, este acuzat pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Dragoş Vasile Vlăduţ, şef al Serviciului Aprovizionare (în perioada noiembrie 2001 – februarie 2003), este acuzat pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Ana Maria Matei, şef al Direcţiei Comerciale în perioada decembrie 2000 – aprilie 2001, şef al Direcţiei Economice în perioada aprilie – noiembrie 2001, este acuzată pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Octavian Costea, consilier juridic în cadrul Direcţiei Comerciale (ianuarie 2001 – ianuarie 2004), este acuzat de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Marius Iliuşcă, administrator al unei firme, este acuzat pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Ovidiu Lucian Nicula, administrator al unei firme, este acuzat pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...