Fostul şef al Fiscului, Gelu Diaconu, va ataca la Curtea Constituţională legea “split TVA”. Ce motive invocă

Fostul şef al ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională legea care va obliga firmele să aibă cont distinct de TVA şi care le interzice să folosească aceşti bani.
Economica.net - vin, 22 sept. 2017, 17:12
Fostul şef al Fiscului, Gelu Diaconu, va ataca la Curtea Constituţională legea “split TVA”. Ce motive invocă

Diaconu a făcut anunţul la B1 TV şi apoi a explicat pe pagina sa de facebook motivele. Iată textul integral al postării:

 “De ce voi ataca la CCR introducerea SPLIT TVA, daca aceasta va deveni obligatorie de la 1 ianuarie 2018!

 Pe scurt: SPLIT TVA este un adevarat atentat la utilizarea propriilor lichiditati, pentru ca intregul rulaj lunar al tva-ului NU ESTE AL STATULUI, asa cum ritos ne anunta dl. prim ministru Tudose (sfatuit, presupun, de “specialistul” Misa).

Ii anunt pe aceasta cale ca a statului este doar diferenta dintre colectat si deductibil, care in toate situatiile este mai mica decat rulajul colectatului. Sunt agenti economici, mai ales cei care deruleaza investitii importante, a caror TVA deductibil este o mare peroada de timp mai mare decat TVA colectat!

Exista un principiu constitutional sacrosanct al inviolabilitatii proprietatii, care am crezut ca ne-a desprins definitiv de perioada comunistoida! Nu poate statul sa iti blocheze accesul la proprii bani!

Pe langa aspectul neconstitutional, vreau sa reiterez principalele carente ale acestui sistem asupra carora au cazut de acord initiatii din domeniul fiscal: sarcina administrativa impovaratoare atat pentru platitorii de tva (modificare sistem informatic, documentatie suplimentara, predare zilnica numerar defalcat, personal suplimentar, etc.) cat si pentru ANAF (in special inspectia fiscala), ineficienta totala in reducerea evaziunii, sanctiunile disproportionat de mari prevazute in sarcina agentilor economici, sau nevoia de a apela la credite pentru compensarea cash-flow-ului redus semnificativ.

De departe insa cea mai grava consecinta o va avea blocarea utilizarii de catre platitorii de tva a sumelor colectate din livrarea produselor/serviciilor.

Dupa ce v-am prevenit in mod repetat ca bazaconii precum impozitul pe gospodarie, taxa de solidaritate, impozitul pe cifra de afaceri, s.a. nu vor putea fi introduse in Romania, chiar nu ma asteptam sa ne trezim cu inca doua calamitati, anuntate cu surle si trambite de catre guvernantii teldrumisti. Ambele in premiera cel putin europeana, daca nu chiar mondiala: trecerea contributiilor sociale de la angajator in sarcina angajatului si plata split TVA! Ambele au reusit performanta rarisima ca sa intruneasca opozitia unanima a mediului de afaceri! Ambele sunt sustinute doar de presedintele Dragnea si yesmanii din jurul sau, alintati in interiorul PSD cu apelativul “teldrumistii”.

Dupa ce si-au burdusit buzunarele cu salariile din Parlament si din administratia centrala si locala a statului si dupa ce au dat pensii speciale la tot soiul de invartiti (nu includ aici personalul militar), de cateva luni incoace teldrumistii de la guvernare distrug echilibrul fiscal-bugetar si ultima urma de predictibilitate a cadrului legislativ in care contribuabilii isi desfasoara activitatea”.

Gelu Diaconu a fost şef al ANAF din aprilie 2013 până în februarie 2016, când a fost demis trecut de către premierul de atunci, Dacian Cioloș, de la conducerea ANAF, după ce Direcția Națională Anticorupție a anunțat că este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală.

 

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...