1EUR = 4.7669 RON | Bucureşti 19 º

Finanţe şi bănci

Fostul şef al Fiscului: ambasador care s-a opus intrării României în Schengen mi-a venit în birou să sprijine un evazionist

Gelu Diaconu, fostul şef al fiscului, demis luna trecută de Dacian Cioloş, spune pe blogul personal că România e trădată de tehnocraţi, care ar fi pus ANAF în slujba firmelor de consultanţă fiscală şi a marilor afaceri. El acuză că actualele conduceri ale Ministerului Finanţelor şi ANAF servesc interesele private ale unei "frăţii transpartinice", formată din firme de consultanţă, mari firme străine şi ambasadele ţărilor din care provin. Foloseşte ca exemplu intervenţia unui ambasador "care se opune intrării României în Schengen", care ar fi venit la el în birou să intervină în favoarea unui "evazionist notoriu" din ţara lui.

31 mar, 2016 | | ECONOMICA.net
(update 31 mar, 2016 14:37) Ponta: Fostul ambasador al Olandei intervenea la Guvern şi ANAF pentru companii mai mult sau mai puţin oneste
“Pentru că Diaconu e mai "timid" va spun eu cine era ambasadorul care mereu intervenea mereu si la Guvern si la Anaf pt tot felul de companii mai mult sau mai putin oneste - fostul ambasador al Olandei, cel care ne dadea lectii de "integritate si anticoruptie" saptamanal la Hotnews! Ca asa iubim noi " lupii moralisti"!” a scris fostul premier Victor Ponta pe pagina sa de facebook.
Ponta a făcut referire la Matthijs van Bonzel, ambassador al Olandei până în luna septembrie a anului trecut.

"Timp de trei ani de zile am dus o luptă inegală pentru a reforma structura responsabilă cu verificarea marilor contribuabili/marile afaceri(DGAMC). Din informațiile pe care le dețin și pe care le voi face publice, tot ce am construit în acest timp este dărâmat sistematic și cu intenție de către actuala conducere a Ministerului Finanțelor Publice și ANAF, pentru a servi exclusiv interesele private ale unei frății transpartinice.

Departe de ochii publicului, protejați de mass-media pe care o alimentează cu publicitate, membrii acestei frății au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a împiedica această reformă. Marile firme de consultanță fiscală, clienții acestora (majoritatea cu capital străin) și unele ambasade au exercitat o presiune constantă asupra mea, fie direct, fie prin intermediul presei sau a politicienilor pentru a bloca schimbările de la DGAMC și orice altă măsură cu impact major în lupta anti-evaziune din această zonă.

un ambasador „periat” și lăudat de presa progresistă a venit la mine în birou, însoțit de un om de afaceri din țara pe care o reprezenta, un evazionist notoriu, presându-mă să dispun deblocarea rambursării TVA într-un caz de evaziune (cca 20 milioane euro), pe care îl aveam în instrumentare. La câteva minute după ce a ieșit din biroul meu am anunțat instituțiile abilitate. În zilele următoare, citeam iarăși prin presă o serie de elogii aduse aceluiași ambasador, cunoscut în spațiul public drept un adversar al intrării României în Schengen, exact de jurnaliștii care promovează valorile occidentale și care îl dădeau ca exemplu de bune practici și onestitate pe acest „amic” al concetățenilor evazioniști", scrie Gelu Diaconu pe blogul personal.

Fostul şef al fiscului nu face nominalizări.

În prezent, în conducerile Ministerului Finanţelor şi ANAF sunt doi consultanţi fiscali care au avut rezultate foarte bune în mediul privat. Dragoş Doroş, şeful ANAF şi Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. 

Singurul ambasador din România care s-a opus făţiş intrării României în Schengen a fost cel al Olandei, Matthijs van Bonzel.  

Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a cerut luna trecută demisia preşedintelui ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, şi a vicepreşedintelui ANAF, Mihai Gogancea-Vătăşoiu, după ce aceştia au fost puşi sub acuzare de către DNA în dosarul deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun.

Diaconu şi Gogancea-Vătăşoiu sunt urmăriţi penal pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, a transmis DNA. 

Diaconu a contestat modul de acţiune al DNA şi a cerut repetat să fie audiat mai repede pentru a dovedi că dosarul ar fi fabricat pentru eliminarea lui din administraţia publică.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO