1EUR = 4.8396 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Fostul şef BCE: În cazul unui Grexit, creditorii vor trebui să renunţe la împrumuturile lor

Creditorii vor fi nevoiţi să renunţe la cea mai mare parte din împrumuturile lor, în cazul unei eventuale ieşiri din zona euro a Greciei, iar riscul geopolitic al unui astfel de scenariu este subestimat în prezent în Europa, a avertizat, vineri, fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet, transmite AFP.

10 iul, 2015 | Agerpres

'Un Grexit ar costa scump Europa. Nu doar pentru grecii forţaţi să trăiască o bulversare teribilă şi dureroasă, dar şi pentru creditori, care ar trebui să renunţe la cea mai mare parte din împrumuturile lor', a avertizat Jean-Claude Trichet, într-un articol publicat vineri în cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Cu toate acestea, Jean-Claude Trichet a afirmat că o reducere a datoriei Greciei acceptată de europeni este exclusă. În calitate de fost preşedinte al BCE, Trichet a fost implicat în programele de asistenţă convenite de Grecia cu troika în 2020 şi 2011.

Guvernul grec a solicitat, miercuri, un nou program de împrumut pe trei ani din partea Mecanismului European de Stabilitate, în schimbul căruia a promis că va adopta o serie de reforme. Deşi exclude o reducere a datoriei, Guvernul de la Atena solicită o 'reeşalonare' a plăţilor.

De asemenea, fostul preşedinte al BCE a subliniat că o ieşire a Greciei din zona euro ar da o lovitură credibilităţii proiectului european şi ar creşte riscurile geopolitice într-un moment de instabilitate în regiunile din apropiere, citând conflictele din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

'Împreună cu riscurile geopolitice, ar exista o anumită pierdere de credibilitate a Europei. Autoritatea şi influenţa Europei vor avea de suferit', a spus Jean-Claude Trichet.

Banca Centrală Europeană (BCE) deţine obligaţiuni greceşti în valoare de aproximativ 18 miliarde de euro, însă valoarea acestora va scădea, dacă Grecia va ieşi din zona euro, iar 6,7 miliarde de euro din acestea ajung la maturitate în lunile iulie şi august.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO