Fostul şef de Achiziţii al Loteriei a încercat să influenţeze declaraţiile unui suspect – motivare

Fostul şef al Serviciului Achiziţii din cadrul Companiei Naţionale Loteria Română (CNLR) Ovidiu Rîpanu a încercat să influenţeze declaraţiile unuia dintre suspecţii din dosar, se arată în motivarea deciziei Tribunalului Bucureşti, care a dispus arestarea preventivă a acestuia.
Economica.net - vin, 30 sept. 2016, 07:58
Fostul şef de Achiziţii al Loteriei a încercat să influenţeze declaraţiile unui suspect - motivare

Potrivit motivării instanţei, judecătorul de drepturi şi libertăţi a constatat că există probe din care rezultă că Ovidiu Rîpanu a încercat, în decembrie 2015, să-l influenţeze pe suspectul Marius Bran, cercetat în aceeaşi cauză, astfel încât acesta din urmă să nu explice, la audieri, mecanismele de remitere a sumelor de bani.

Demersurile au fost făcute de Rîpanu în momentul când a aflat că Bran doreşte să spună procurorului tot ce ştie despre faptele cercetate.

Practic, în una dintre variantele avansate, Ovidiu Rîpanu i-a cerut lui Marius Bran să nu dea declaraţii, spunându-i că, în instanţă, va lua vina asupra lui însuşi. În context, Rîpanu i-a explicat lui Bran că ar urma să afirme în faţa instanţei că a profitat de el şi de starea lui de sănătate.

Conform aceluiaşi document, Gheorghe Benea, director general al Companiei Naţionale Loteria Română la data faptelor, a recunoscut comiterea infracţiunii de luare de mită.

Gheorghe Benea şi Ovidiu Rîpanu, la data faptelor şef Serviciu Achiziţii în cadrul Loteriei Române, au fost reţinuţi de procurorii DNA într-un dosar de corupţie în legătură cu o licitaţie trucată pentru înnoirea parcului auto al CNLR.

Ulterior, judecătorii Tribunalului Bucureşti au dispus cercetarea sub control judiciar a lui Benea şi arestarea preventivă a lui Rîpanu, decizia nefiind definitivă.

Benea este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, iar Rîpanu este urmărit penal pentru luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani în formă continuată.

În cauză, au fost puse sub acuzare şi alte persoane: Cornelia Olaru, referent în cadrul CNLR – Serviciul Achiziţii; Iulian Cătălin Niculae, asociat şi administrator al unei firme; Remus Leonard Lăzăreanu – director executiv al CNLR, la data faptei; Dan Gheorghiu – şef Birou Transport în cadrul CNLR; Nicolae Virgil Sorescu – administrator al unei societăţi comerciale cu activitate de comercializare autovehicule; Constantin-Brăduţ Răducanu – administrator de firmă; Laura Alexandra Benea, fiica lui Gheorghe Benea; Marius Bran, asociat şi administrator de drept al unei firme.

‘La data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Naţionale Loteria Română a atribuit unei societăţi comerciale cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrată de suspectul Sorescu Nicolae Virgil, un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, în valoare de 13.386.378,73 lei pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române. Contractul a fost iniţiat, fundamentat şi atribuit cu încălcarea prevederilor legale, prin licitaţie trucată anume pentru a favoriza respectiva societate comercială, care a vândut astfel Loteriei Române autovehicule la un preţ substanţial mai mare decât preţul pieţei’, spun procurorii anticorupţie.

Te-ar mai putea interesa și
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr de conturi de salariu gestionate, prezintă cele mai importnate cinci......
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns, sâmbătă, în Bucureşti, la 16,1 cazuri la mia de locuitori, ...