Fostul şef NATO Europa: Este timpul să fie luată serios în considerare o împărţire a Siriei

Fostul comandant suprem al trupelor NATO în Europa, James Stavridis, susţine că este timpul să fie luată în considerare în mod serios o împărţire a Siriei şi că devine tot mai evident că, în contextul crizei actuale, Siria, ca stat, constituie tot mai mult o ficţiune, notează vineri agenţia macedoneană MIA.
Economica.net - vin, 11 mart. 2016, 13:21
Fostul şef NATO Europa: Este timpul să fie luată serios în considerare o împărţire a Siriei

‘Problema reală, desigur, este aceea că jucătorii majori se află în dezacord puternic despre calea de urmat: Statele Unite şi Rusia sunt în dezacord cu privire la viitorul preşedintelui sirian Bashar al-Assad; Arabia Saudită şi Iranul sunt blocate într-un conflict geopolitic şi religios în regiune, având Siria în punctul zero; Rusia şi Turcia sunt într-un dezacord puternic în probleme tactice şi strategice; şi aşa mai departe’, a explicat Stavridis, într-un comentariu apărut în publicaţia Foreign Policy.

Potrivit fostului responsabil NATO, aceasta este o decizie ce comportă multe riscuri, inconveniente şi complicaţii, fiind în general evitată de comunitatea internaţională.

‘Unii observatori au aruncat o privire iniţială la o eventuală împărţire, care ar include probabil o regiune alawită în jurul Damascului, mergând până la mare şi condusă de regimul Assad sau de urmaşii săi. Ar cuprinde de asemenea o porţiune centrală care, să sperăm, ar fi condusă de un regim sunnit moderat, în mod evident după înfrângerea Statului Islamic şi a diferitelor facţiuni Al-Qaida. În cele din urmă, iar acesta este aspectul cel mai controversat, ar putea include o enclavă kurdă în est. Evident, abordarea vizând o împărţire ar putea varia de la o dezmembrare totală a ţării (foarte asemănător cu fragmentarea Iugoslaviei după moartea mareşalului Iosip Tito), la un sistem foarte federal precum în Bosnia după Acordurile de la Dayton, sau la un model slab, dar oarecum federativ, precum în Irak’, a mai indicat James Stavridis.

În opinia sa, există inconveniente care trebuie măsurate şi contrapuse potenţialului de ajungere la o soluţie negociată.

‘Împărţirile, în general, stabilesc precedente nefaste şi sunt atrăgătoare pentru minorităţile mici, lipsite de drepturi din diverse zone de pe glob, alimentând alte scenarii potenţiale de haos. Ele sunt şi dificil de negociat, necesitând o cunoaştere în detaliu a terenului uman într-un stat eşuat şi stabilind compromisuri complexe care adesea nu mulţumesc pe nimeni şi pot sădi seminţele unor conflicte viitoare’, a subliniat Stavridis.

În pofida aspectelor negative, el consideră totuşi că împărţirile pot fi folosite cu bune rezultate pentru a muta părţi combatante în zone opuse ale câmpului de luptă.

‘Pentru o populaţie care este deja în proporţie de aproape 50% strămutată, sincer, nu este mare lucru de pierdut. O împărţire ar putea oferi o şansă de a pleca dintr-o tabără de refugiaţi sau de a evita o călătorie lungă şi periculoasă către un stat de azil; în esenţă, (este vorba despre) crearea ‘zonelor sigure’, pe care comunitatea internaţională trebuie încă să le instituie’, a mai indicat fostul oficial al NATO în Foreign Policy.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Președintele Bolsonaro continuă să sfideze justiția din Brazilia și refuză să se prezinte în fata poliției
Președintele Bolsonaro continuă să sfideze justiția din Brazilia și refuză să se prezinte în fata poliției
Preşedintele brazilian, Jair Bolsonaro, nu s-a prezentat vineri în faţa poliţiei în faţa căreia un judecător de la ...
Liderii mai multor partide de extremă dreapta și conservatoare se întâlnesc la Madrid pentru negocierea formării unui grup comun în Parlamentul European
Liderii mai multor partide de extremă dreapta și conservatoare se întâlnesc la Madrid pentru negocierea formării unui ...
În jur de 10 lideri suveranişti ai extremei drepte şi conservatorilor, între care premierii Ungariei şi Poloniei, s-au ...
Erdogan l-a demis pe șeful Institutului de statistică din Turcia, după publicarea datelor privind inflația
Erdogan l-a demis pe șeful Institutului de statistică din Turcia, după publicarea datelor privind inflația
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a demis pe şeful agenţiei naţionale de statistică, potrivit unui decret publicat ...