Fostul vicepreşedinte al CNAS, reclamat de ANI pentru conflict de interese

Liderul CSDR, Iacob Baciu, fost vicepreşedinte al CNAS, este reclamat de ANI pentru conflict de interese, după ce, în calitate de administrator al SC Sind România, societate a confederaţiilor sindicale, a încheiat cu CAS judeţene contracte de servicii medicale în valoare de aproape 7,5 milioane lei.
Economica.net - lun, 26 mart. 2012, 08:34
Fostul vicepreşedinte al CNAS, reclamat de ANI pentru conflict de interese

În urma evaluărilor începute în 29 decembrie 2010, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea de către Iacob Baciu, fost vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă şi penală, precum şi încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, se arată într-un comunicat de luni al instituţiei.

În perioada 21 octombrie 2008 – 25 mai 2011, Iacob Baciu a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), iar din 9 noiembrie 2007 şi până în prezent, este preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR).

De asemenea, începând din 19 mai 2006, Iacob Baciu este administrator al SC Sind România SRL, societate comercială înfiinţată în 1992 de către confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional, în prezent având ca asociaţi persoane juridice, respectiv CNSLR Frăţia, CNS Cartel Alfa, BNS, CSDR şi ANCCSR. Societatea desfăşoară preponderent activităţi de turism social, beneficiarii serviciilor fiind, în principal, membri de sindicat şi persoanele cu bilete de odihnă şi tratament venite prin CNPP, a precizat ANI.

În ce priveşte încălcarea de către Iacob Baciu a regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, ANI arată că, potrivit HG 972/2006 privind statutul CNAS, „pe timpul executării mandatului, preşedintele, vicepreşedinţii şi directorul general ai CNAS nu pot exercita nicio altă funcţie sau demnitate publică, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior”, iar „membrii Consiliului de administraţie al CNAS nu pot exercita activităţi la societăţi comerciale”.

De asemenea, Baciu a încălcat regimului juridic privind conflictul de interese în materie penală întrucât SC Sind România SRL, unde deţine calitatea de administrator, a încheiat, prin sucursalele teritoriale, cu casele de asigurări de sănătate judeţene 15 contracte de furnizare de servicii medicale şi aproximativ 65 de acte adiţionale, în valoare cumulată de 7.462.797,66 lei, susţine ANI.

Totodată, ANI a constatat că Iacob Baciu s-a aflat în incompatibilitate în perioada 21 octombrie 2008 – 25 mai 2011, întrucât a deţinut, simultan, funcţiile de vicepreşedinte al CNAS, preşedinte al CSDR, membru al Plenului Consiliului Economic şi Social (CES), respectiv vicepreşedinte al CES în perioada 1 iunie 2005 – 27 aprilie 2009 şi calitatea de administrator la SC Sind România SRL.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti să facă cercetări în cazul lui Iacob Baciu privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese.

Totodată, au fost făcute demersuri pentru anularea contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

„Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective”, a precizat ANI.

Iacob Baciu poate contesta raportul de evaluare a conflicturlui de interese sau incompatibilităţii în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ.

Conform prevederilor Legii 161/2003, „prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”.

Potrivit dispoziţiilor articolului 2531 din Codul Penal, „conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material (…) pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură”.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Comisia Europeană transmite că sunt șanse foarte mici să aprobe în acest an PNRR-urile Poloniei și Ungariei
Comisia Europeană transmite că sunt șanse foarte mici să aprobe în acest an PNRR-urile Poloniei și Ungariei
Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ale Poloniei şi Ungariei, îngheţate de Bruxelles pe motivul ...
Fauci: Este aproape sigur că varianta Omicron nu este mai periculoasă decât varianta Delta
Fauci: Este aproape sigur că varianta Omicron nu este mai periculoasă decât varianta Delta
Este aproape sigur că varianta Omicron nu provoacă cazuri mai grave de COVID-19 decât Delta, a declarat marţi pentru ...
Electrica a cumpărat un nou proiect de parc fotovoltaic de 77 MW, lângă Oradea, de la Monsson
Electrica a cumpărat un nou proiect de parc fotovoltaic de 77 MW, lângă Oradea, de la Monsson
Electrica SA a semnat astăzi cu Monsson un contract de vânzare-cumpărare de părți sociale într-o companie de proiect ...