FP a bugetat un profit de 556 milioane lei pentru 2014, cu 10,7% peste cel estimat pentru acest an

Fondul Proprietatea (FP) a bugetat pentru 2014 un profit net de 556 milioane de lei, cu 10,7% peste câştigul estimat pentru acest an, care a fost revizuit în scădere, la 502,25 milioane lei.
Economica.net - mar, 22 oct. 2013, 12:00
FP a bugetat un profit de 556 milioane lei pentru 2014, cu 10,7% peste cel estimat pentru acest an

Pentru acest an Fondul estimează un profit de 502,25 milioane lei, revizuind bugetul aprobat în AGA din noiembrie 2012, care prevedea un câştig de 570,48 milioane lei pentru 2013.

Bugetul pentru anul 2014 şi previziunile pentru anul 2013 au fost întocmite fără a lua în considerare impactul financiar al eventualelor modificări de portofoliu, rerspectiv achiziții, vânzări de participații, participări la majorările de capital ale societăților din portofoliu.

Fondul a bugetat venituri totale de 631,91 milioane lei pentru anul viitor, cu 6,1% mai reduse faţă de cele estimate pentru acest an.

Veniturile din dividende ar urma să însumeze 619,91 miliaone lei, similare celor înregistrate pentru 2013, însă veniturile din dobânzi sunt prevăzute la 12,14 milioane lei, de 2,9 ori mai mici faţă de cele bugetate pentru acest an, de 36,03 milioane lei.

Reducerea semnificativă a veniturilor din dobânzi este cauzată de scăderea estimată a soldului mediu al instrumentelor pieţei monetare. Soldul este de așteptat să scadă ca urmare a derulării programului de răscumpărare a acțiunilor proprii în 2013 și 2014 şi a unui nivel mai redus al dobânzilor folosit ca ipoteză în întocmirea bugetului anului 2014.

Nivelul mediu anual al ratei dobâzii pentru instrumentele pieței monetare folosit pentru întocmirea bugetului pentru anul viitor este 3%.

Totodată, bugetul prevede pentru anul viitor cheltuieli din activitatea curentă de 75,89 milioane lei, de 2,2 ori mai reduse faţă de cele estimate pentru acest an, de 170,78 milioane lei. O pondere importantă din cheltuielile din acest an este reprezentată de pierderi din vânzarea participațiilor, în sumă de 71,1 milioane lei.

În bugetul pentru acest an a fost inclusă şi cheltuiala cu listarea secundară, care era estimată că va fi încheiată în trimestrul al patrulea al anului 2013.

Cotarea acţiunilor Fondului Proprietatea la bursa de la Varşovia a fost aprobată de acţionarii FP încă din iunie 2012, însă nu s-a realizat deoarece fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi ulterior Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a definitivat reglementările care să permită o conexiune între Depozitarul Central de la Bucureşti şi instituţia similară de la Varşovia.

„Cum nu există un indiciu dacă şi când modificările necesare vor fi aprobate de către ASF, pentru a nu angaja costuri suplimentare în această perioadă cu consorţiul de consilieri, administratorul Fondului doreşte să informeze acţionarii că nu va solicita în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor care va avea loc în data de 22 noiembrie 2013, o nouă extindere a autorizării de a lista Fondul la BVV(Bursa deVarşovia, n.r)”, se arată în materialel pregătite pentru AGA.

Administratorul Fondului precizează că va discut cu acţionarii, potenţialii investitori şi băncile de investiţii, şi ca urmare a acestor consultări va recomanda în curând cea mai potrivită opţiune de creştere a valorii pentru acţionari, inclusiv o potenţială schimbare a structurii ofertei şi a bursei la care va avea loc listarea secundară.

Pe de altă parte, administratorul menţionează că este de așteptat ca Fondul să înlocuiască anul viitor distribuția anuală de dividende cu o returnare de capital social către acționari.

Templeton propune acţionarilor Fondului reducerea capitalului social cu 676,9 milioane lei, la 12,861 miliarde lei. Scăderea capitalului social cu 676,9 milioane lei se va realiza prin reducerea valorii nominale a acţiunilor de la 1 leu la 0,95 lei, astfel că fiecare acţionar va încasa câte 0,05 lei/acţiune.

Distribuțiile către acționari vor începe în iunie 2014 şi vor fi încheiate în luna septembrie.

Fondul Proprietatea are în prezent un capital social de 13,778 miliarde lei, care va fi însă diminuat cu 240,3 milioane lei, la 13,538 miliarde lei prin anularea acţiunilor răscumpărate în 2011. Astfel, suma de 676,9 milioane lei va fi scăzută din capitalul social care va rezulta după anularea acţiunilor răscumpărate în 2011.

În AGA, convocată pentru 22 noiembrie, acţionarii vor analiza şi propunerea Franklin Templeton pentru aprobarea unui nou program de răscumpărare de acţiuni.

Administratorul Fondului propune răscumpărarea unui pachet de 252,8 milioane de titluri reprezentând 1,87% din actualul capital social (de 13,778 milioane lei) sau 10% din „valoarea capitalului social subscris la data relevantă, aplicându-se valoarea cea mai mică dintre acestea două, începând de la data la care programul de răscumpărare aprobat prin hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor nr. 4/25 aprilie 2012 este finalizat (sau revocat de către acţionari)”.

Acţiunile vor fi răscumpărate la preţuri care pot varia între 0,2 lei şi 1,5 lei.

Bugetul pentru anul 2014 a fost întocmit fără a lua în considerare impactul financiar al unei potenţiale derulări a unui nou program de răscumpărare în 2014.

Fondul a lansat în luna aprilie un program de răscumpărare în care sunt vizate titluri reprezentând 8% din capitalul social şi prin care a cumpărat deja 2,34% din propriile acţiuni, pentru care a plătit 213,1 milioane lei (48,3 milioane euro). Încă 4,35% din toate acţiunile FP ar putea fi achiziţionate printr-o ofertă de cumpărare pe care Franklin Templeton o derulează în prezent.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...