FP va participa la oferta Nuclearelectrica dacă oferta publică va avea succes

Fondul Proprietatea (FP) a anunţat joi că va partcipa la majorarea de capital de la Nuclearelectrica dacă oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni se va finaliza cu succes.
Economica.net - joi, 12 sept. 2013, 16:14
FP va participa la oferta Nuclearelectrica dacă oferta publică va avea succes

„Fondul intenționează să-și exercite drepturile de preferință în cadrul majorării de capital social a Nuclearelectrica dacă oferta publică primară inițială de vânzare derulată de societate este finalizată cu succes”, arată un anunţ al FP transmis Bursei.

Nuclearelectrica derulează în perioada 9 – 20 septembrie o ofertă prin care vrea să atragă fonduri nete de 272,8 – 369,3 milioane lei (61,7 – 83,5 milioane euro). Compania de stat vrea să vândă 25,3 milioane de acţiuni noi, reprezentând 10% din capitalul social actual, la preţuri cuprinse între 11,2 lei/titlu şi 15 lei/titlu.

Înainte de listarea la Bursă, Nuclearelectrica va emite acţiuni noi, pentru majorarea capitalului cu 11,077%, din care 10% sunt vândute la bursă prin ofertă publică, iar 1,077% vor putea fi cumpărate de Fondul Proprietatea, în baza dreptului de preferinţă.

Fondul Proprietatea va putea subscrie acţiunile în cadrul majorării de capital la preţul stabilit în ofertă. Astfel, Fondul ar putea aloca între 30,6 milioane lei şi 40,9 milioane lei.

Dacă toate acţiunile vor fi vândute la preţul minim cerut, iar micii investitori vor cumpăra titlurile acordate lor la discountul de 8%, oferta ar urma să fie de aproape 282 milioane lei (aproape 64 milioane euro). Dacă va fi stabilit preţul maxim, de 15 lei, şi micii investitori vor avea acelaşi discount, de 8%, oferta va depăşi 377 milioane lei (85 milioane euro).

În urma ofertei, participaţia statului va scădea de la 90,27% la 81,28% din acţiuni (dacă Fondul Proprietatea va participa la majorarea de capital), sau la 82,07% (dacă FP nu va participa la suplimentarea capitalului).

În situaţia în care Fondul Proprietatea va cumpăra acţiunile ce îi revin în baza dreptului de preferinţă va rămâne cu 9,73%, iar dacă nu va subscrie la ofertă participaţia va scădea la 8,84% din acţiuni.

Până joi la ora 16:43, în oferta de la Nuclearelectrica au fost plasate ordine de subscriere în valoare cumulată de peste 217 milioane lei (48 milioane euro).

Micii investitori (cu ordine între 100 şi 15.000 de acţiuni) au plasat 3.409 ordine în valoare de 211,3 milioane lei (47,1 milioane euro). Volumul de titluri subscrise a depăşit de aproape 5,6 ori numărul alocat pe această tranşă. Cele mai mari subscrieri au fost realizate în primele trei zile ale ofertei, deoarece ordinele introduse în această perioadă beneficiază de un discount de 8% din preţul de vânzare, care va fi stabilit după finalul ofertei în funcţie de subscrierile investitorilor instituţionali.

Începând de joi şi până la finalul ofertei (20 septembrie) ordinele plasate de micii investitori beneficiază de o reducere de 3% din preţul de vânzare.

Pe tranşa investitorilor mari de retail (cu subscrieri de peste 15.000 de acţiuni) au fost plasate 14 ordine în valoare cumulată de 6,1 milioane lei (1,3 milioane euro). Volumul de titluri subscrise reprezintă aproape o treime din acţiunile disponibile pe acest segment.

Pe tranşa micilor investitori sunt alocate 10% din acţiunile din ofertă, pe segmentul de retail mare sunt 5% din titluri, restul fiind pe tranşa investitorilor instituţionali.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea Ecologiştilor
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea ...
Austria va renunţa, sub impulsul Verzilor, la mai multe proiecte de extindere a reţelei de autostrăzi pentru a combate ...
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Euro începe prima zi bancară din luna decembrie la 4,95 lei, pe piaţa interbancară. Pe 30 noiembrie şi 1 decembrie, ...
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă persoanele fizice la operaţiuni online
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă ...
Printr-o notă electronică transmisă clienţilor săi, Raiifeisen Bank anunţă că de la 1 februarie 2022 modifică aproape ...