1EUR = 4.8074 RON | Bucureşti 12 º

News

FPTR susţine că va da în judecată Ministerul Turismului dacă va modifica reglementările stabilite deja privind OMD-urile

Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad Murad, spune că va în judecată Ministerul Turismului în cazul în care acesta va modifica reglementările stabilite deja privind Organizaţia de Management al Destinaţiei (OMD), iar patronatele şi autorităţile locale nu se vor afla pe picior de egalitate în cadrul organismelor nou înfiinţate, anunță News.ro.

09 mai, 2018 | News.ro

Murad a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută în Mamaia, că patronatele din turism s-au luptat ani de zile să facă legea Organizaţiei de Management al Destinaţiei, urmând să achite o taxă, iar apoi de comun acord cu autorităţile locale vor decide cum vor cheltuiţi banii astfel strânşi pentru promovare, potrivit News.ro

“Este clar că suntem în urma altor ţări vecine concurente când vorbim de turism. Ani de zile am luptat să facem această lege care se numeşte OMD-ul. OMD înseamnă că încercăm să facem promovare pentru fiecare staţiune într-un mod foarte bine gândit. Patronatele plătesc o taxă autorităţilor locale, iar între patronate şi primărie se face un OMD unde discutăm toate proiectele de promovare într-un mod clar, transparent astfel încât taxa pe care o plătim să aibă rezultatele pe care le dorim cu toţii”, a declarat Murad.

El a explicat că a discutat cu fostul ministru al Turismului Mircea Titus Dobre toate aspectele legate de OMD, hotărând ca patronatele să aibă 50 la sută drept de vot, iar primăriile şi consiliile judeţene tot 50 la sută. Preşedintele FTPR susţine că ministrul Turismului Bogdan Trif doreşte să schimbe acest lucru.

“Fiecare ministru care vine şterge, anulează şi-l comentează pe fostul ministru. Înţelegeam dacă erau doi miniştri din două partide diferite. Dar nu e normal să plecăm de la zero la venirea fiecărui ministru şi să stăm ore întregi să explicăm de ce şi pentru ce. A venit domnul ministru şi a schimbat tot jocul. Vrea să dea 51 la sută către autorităţile locale, nu către mediul privat”, a declarat Murad.

El nu doreşte ca un primar să decidă ce se întâmplă cu banii plătiţi de agenţii economici din turism. “Noi plătim taxele, iar din nou ne trezim cu primarul să decidă asupra taxei plătite de noi. Nu este normal ca primarii să-şi facă imagine personală şi să se afle într-o campanie electorală continuă pe banii noştri. Este total inacceptabil. Ne aflăm într-o situaţie foarte gravă”, a menţionat preşedintele FPTR.

Murad este nemulţumit şi de atitudinea pe care ministrul Turismului o arată patronatelor din turism.

“Nu suntem de acord în modul în care comunică domnul ministru cu noi, comunică cu noi întâmplător.I-am dat şase luni de zile un avans de încredere, dar nu e normal să fim invitaţi numai să ascultăm. Nu este normal ca oamenii care ajung în funcţii importante să nu mai asculte, doar vorbesc. Eu nu sunt un subaltern ca să ascult”, a precizat Murad, care a mai spus că ministrul Bogdan Trif nu are experienţă în turism.

Preşedintele FPTR spune că dacă OMD nu rămâne în forma discutată cu fostul ministru al Turismului, atunci Federaţia pe care o conduce va da ministerul în judecată şi nici nu va plăti acea taxă de promovare.

“Dacă nu rămân OMD-urile în forma în care au fost discutate cu fostul ministru, FPTR va fi împotriva modificărilor aduse şi vom da ministerul în judecată, vom merge chiar şi la Curtea Constituţională şi nu vom plăti acea taxă de promovare. (...) Guvernul e mult mai atent acum cu sindicatele, cu bugetarii, cu mediul privat e aproape absent, nu e normal într-o economie liberă”, a menţionat Murad.

Prim-vicepreşedintele FPTR, Nicolae Bucovală, a declarat, la rândul său, că dacă se aduc modificări la proiectul legii turismului, la legea OMD-urilor atunci patronatele se retrag din orice organizaţie.

“Dacă nu rămâne legea turismului în forma analizată cu fostul ministru, dacă legea OMD-urilor şi normele de aplicare nu ies în forma în care s-a lucrat un an de zile, noi ne retragem din orice organizaţie, ne vedem de treaba noastră, nu au decât să trateze cu sindicatele, dar nu uitaţi că banii vin de la patronate”, a spus Bucovală.

El a menţionat că de mult timp nu a mai existat un ministru al turismului care să nu vrea să discute cu patronatele de pe litoral.  

“Nu am cerut pomană nimănui, ne chinuim din 15 în 15 zile să dăm salariile la oameni şi suntem trataţi cum suntem trataţi, cu vizite fulger pe litoral, ameninţări că vă facem şi să o să vedeţi voi ce o să păţiţi. Noi nu putem lucra în stresul ăsta. Noi nu am mai avut de mulţi ani un ministru în halul ăsta în care să vină pe litoral, să nu vrea să ne vadă, discută numai cu nu ştiu cine”, a precizat prim-vicepreşedintele FPTR.

Organizaţia de Management al Destinaţiei (OMD) va fi o entitate cu personalitate juridică, care va include reprezentanţi ai autorităţii publice locale din componenţa destinaţiei, reprezentanţi ai organizaţiilor/federaţiilor patronale din turism, sau reprezentanţi ai mediului privat din turism, scopul fiind dezvoltarea potenţialului turistic al destinaţiei.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO