Franța a înregistrat o scădere economică de 17% în al doilea trimestru al anului, mai mică decât se estimase inițial

Economia Franţei trece prin cea mai gravă recesiune de după cel de-al Doilea Război Mondial, cu o scădere a activităţii de 17% în trimestrul al doilea, după o reducere de 5,3% în primele trei luni, conform Institutului Naţional de Statistică (INSEE), care a revizuit estimările din urmă cu trei săptămâni, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
Economica.net - mie, 17 iun. 2020, 16:21
Franța a înregistrat o scădere economică de 17% în al doilea trimestru al anului, mai mică decât se estimase inițial

Într-un raport de conjunctură publicat miercuri, INSEE corectează datele pentru trimestrul al doilea pe care le prezentase pe 27 mai, când estimase o cădere a Produsului Intern Brut de 20%.

Acum, instituţia dispune de noi indicatori privind lunile de izolare, care evidenţiază scăderi ale activităţii comparativ cu nivelurile „normale” de dinainte de criză mai puţin acute faţă de cele anunţate anterior: 16% în martie, 29% în aprilie şi 22% în martie.

Din 11 mai, INSEE a constatat o recuperare economică „foarte clară”, astfel că reducerea în iunie se va limita la 12%, în loc de 14% prevăzută în urmă cu trei săptămâni.

În mod special este semnificativă revenirea observată în cazul consumului, care va înregistra o pierdere de numai 5% în iunie, faţă de normal.

Pe sectoare productive, scăderea pe care INSEE o preconizează în iunie este de 34% în construcţii (după 55% în mai), de 15% în industrie (faţă de 25% cu o lună înainte) şi de 13% în servicii.

Autorii raportului recunosc faptul că nu pot să prevadă când va reveni economia franceză la nivelul anterior crizei, printre altele deoarece „lovitura” a avut un efect foarte eterogen în funcţie de sectoare, dar şi din cauza incertitudinilor privind comportamentul companiilor şi conjunctura internaţională.

Guvernul francez a prezentat pe 10 iunie ultima versiune a bugetului pentru acest an, bazată pe o estimare că PIB va scădea cu 11% în 2020.

Cifra este foarte aproape de previziunile Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care, în scenariul său favorabil, estimează o scădere de 11,4 %, deşi are în vedere şi un regres mai mare, de 14,1%, în cazul în care va apărea un nou vârf al pandemiei înainte de finele anului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru combaterea fraudelor
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru ...
Comisia a decis să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Croaţiei, Finlandei, Greciei, ...
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Cel de-al treilea an al planului de creştere a Chimcomplex Borzeşti 2018 - 2021, axat pe consolidarea creşterii, performanţei ...
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania a decis să înăsprească restricţiile pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, impunându-le o cvasi-izolare, ...