Franța a înregistrat o scădere economică de 17% în al doilea trimestru al anului, mai mică decât se estimase inițial

Economia Franţei trece prin cea mai gravă recesiune de după cel de-al Doilea Război Mondial, cu o scădere a activităţii de 17% în trimestrul al doilea, după o reducere de 5,3% în primele trei luni, conform Institutului Naţional de Statistică (INSEE), care a revizuit estimările din urmă cu trei săptămâni, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
Economica.net - mie, 17 iun. 2020, 16:21
Franța a înregistrat o scădere economică de 17% în al doilea trimestru al anului, mai mică decât se estimase inițial

Într-un raport de conjunctură publicat miercuri, INSEE corectează datele pentru trimestrul al doilea pe care le prezentase pe 27 mai, când estimase o cădere a Produsului Intern Brut de 20%.

Acum, instituţia dispune de noi indicatori privind lunile de izolare, care evidenţiază scăderi ale activităţii comparativ cu nivelurile „normale” de dinainte de criză mai puţin acute faţă de cele anunţate anterior: 16% în martie, 29% în aprilie şi 22% în martie.

Din 11 mai, INSEE a constatat o recuperare economică „foarte clară”, astfel că reducerea în iunie se va limita la 12%, în loc de 14% prevăzută în urmă cu trei săptămâni.

În mod special este semnificativă revenirea observată în cazul consumului, care va înregistra o pierdere de numai 5% în iunie, faţă de normal.

Pe sectoare productive, scăderea pe care INSEE o preconizează în iunie este de 34% în construcţii (după 55% în mai), de 15% în industrie (faţă de 25% cu o lună înainte) şi de 13% în servicii.

Autorii raportului recunosc faptul că nu pot să prevadă când va reveni economia franceză la nivelul anterior crizei, printre altele deoarece „lovitura” a avut un efect foarte eterogen în funcţie de sectoare, dar şi din cauza incertitudinilor privind comportamentul companiilor şi conjunctura internaţională.

Guvernul francez a prezentat pe 10 iunie ultima versiune a bugetului pentru acest an, bazată pe o estimare că PIB va scădea cu 11% în 2020.

Cifra este foarte aproape de previziunile Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care, în scenariul său favorabil, estimează o scădere de 11,4 %, deşi are în vedere şi un regres mai mare, de 14,1%, în cazul în care va apărea un nou vârf al pandemiei înainte de finele anului.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...