1EUR = 4.8359 RON | Bucureşti 37 º

Extern

Franţa va livra Rusiei o primă navă de război de tip Mistral, în pofida opoziţiei vehemente a aliaţilor

Președintele francez Francois Hollande a confirmat că Franța va livra Rusiei o navă de război de tip Mistral, sfidând astfel principalii aliați, Marea Britanie și SUA, transmite Reuters.

22 iul, 2014 | ECONOMICA.net

Hollande a spus că livrarea celei de-a doua nave de același tip aferentă unui contract de 1,2 miliarde euro “va depinde de atitudinea Rusiei”. Prima navă Mistral va fi livrată Rusiei conform calendarului convenit, în luna octombrie.

Liderul de la Paris a câștigat astfel susținere pe plan intern, unul dintre aliați săi calificând drept ipocrite obiecțiile aduse de Londra și Washington față de finalizarea tranzacției în condițiile actuale.

Declarațiile lui Hollande reprezintă cel mai clar semnal de până acum că Franța va merte înainte cu controversatul contract în pofida crizei din Ucraina, care a culminat în ultimele zile cu doborârea unui avion civil, cu 298 de pasageri și membri ai echipajului la bord, într-o zonă controlată de separatiști pro-ruși. Premierul britanic David Cameron a declarat, luni, că onorarea unui asemenea contract ar fi “de neconceput”.

Statele Unite și-au exprimat de asemenea opoziția, Franța fiind astfel expusă la acuzații că plasează propriile interese economice mai sus decât necesitatea ca puterile din Vest să afișeze solidaritate în raport cu Rusia în contextul situației din Ucraina.

Contractul de 1,2 miliarde euro a fost semnat în 2011, în timpul guvernării fostului președinte Nicolas Sarkozy, Franța devenind atunci primul stat NATO care a devenit furnizor de echipament militar către Rusia.

În replică la declarațiile lui Hollande, președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a acuzat Europa de slăbiciune și a comparat atitudinea statelor din Vest în raport cu Rusia cu starea de indecizie din Europa față de nazism și ascensiunea lui Adolf Hitler înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial.”

”Dacă statele europene continuă să acționeze indecis, ca până acum, reprezintă o invitație directă pentru agresor să fie și mai agresiv și să meargă mai departe. În anii ’30, nazismul nu a fost oprit, iar acum șovinismul agresiv rus nu este oprit”, a declarat liderul lituanian la postul public de radio LRT.

La sfârșitul lunii iunie, on contingent de aproximativ 400 de marinari ruși au ajuns în Franța pentru antrenamente pe prima navă Mistral care va fi livrată Rusiei, denumită “Vladivostok” . Antrenamentele sunt programate să continue până la finele lunii septembrie.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO