France Presse: În faţa furiei populare, clasa politică din România este condamnată să se reformeze

Confruntată cu furia populară după drama din clubul 'Colectiv' din Bucureşti, clasa politică din România este condamnată să se reformeze, în contextul în care românii, deloc împăcaţi prin demisia guvernului, nu mai sunt dispuşi să accepte jumătăţi de măsură, afirmă analişti citaţi de France Presse, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 05 nov. 2015, 21:30
France Presse: În faţa furiei populare, clasa politică din România este condamnată să se reformeze

Preşedintele conservator Klaus Iohannis a făcut joi un gest către manifestanţi, ieşiţi din nou miercuri seara cu zecile de mii în întreaga Românie pentru a-şi striga nemulţumirea faţă de un sistem politic pe care îl consideră ‘corupt şi incompetent’.

‘V-am văzut, v-am auzit, voi ţine cont de solicitările voastre’, a declarat el, precizând că a convocat la consultările privind formarea unui nou guvern ‘un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât şi ceea ce se numeşte ‘strada”.

Acest consultări sunt prevăzute pentru vineri, după o primă rundă de discuţii cu partidele politice.

Sarcina se anunţă una dificilă pentru preşedintele conservator, notează AFP. Românii l-au ales în urmă cu un an cu speranţa că el va acţiona cu fermitate împotriva corupţiei endemice din ţară, adaugă agenţia citată.

Însă pentru mulţi, drama de săptămâna trecută dintr-un club bucureştean, soldată cu 32 de morţi şi aproape 200 de răniţi, arată că nimic nu s-a schimbat.

Tragedia ‘a fost picătura de apă care a umplut paharul’, a declarat miercuri, pentru AFP, unul dintre manifestanţi, Marian Matache, întâlnit în Piaţa Universităţii din centrul Bucureştiului.

‘Prietenii noştri morţi în clubul ‘Colectiv’ au fost ucişi de un sistem infam. Oamenii vor o schimbare profundă, nu sunt suficiente jumătăţile de măsură’, a atras el atenţia.

Miercuri, după o primă zi de manifestaţii masive, premierul social-democrat Victor Ponta, acuzat de asemenea de corupţie, şi-a anunţat demisia, afirmând că este ‘legitimă’ dorinţa ca responsabilitatea pentru această dramă să fie asumată la nivel înalt, comentează AFP.

Rădăcinile răului datează din anii ’90. ‘România nu a putut îndeplini obiective naţionale importante din cauza furtului şi a corupţiei. De 26 de ani ne confruntăm cu acest lucru’, a spus un alt manifestant, Ciprian Iordache, făcând referire la tranziţia postcomunistă.

În opinia editorialistului Iulian Anghel de la cotidianul Ziarul Financiar, demisia surpriză a guvernului Ponta vine prea târziu, în contextul în care nemulţumirea în cadrul societăţii a crescut continuu.

Într-o ţară ‘în care Parlamentul refuză să-i ridice imunitatea premierului acuzat de corupţie, în care acelaşi premier rămâne în funcţie chiar şi în urma dovedirii faptului că este un plagiator (…), atunci te întrebi: cum de au rezistat atât de mult acest guvern şi premierul?’, a scris el, potrivit AFP.

Comparând România cu un ‘vulcan care riscă să erupă în orice moment’, analistul politic Răzvan Orăşanu a spus că prăbuşirea guvernului Ponta ‘va avea un sens doar dacă presiunea populară va constrânge partidele politice să înceapă o schimbare de generaţie şi o asanare în profunzime în rândurile lor’.

În opinia sa, ‘includerea comunităţii protestatarilor în negocierile publice, inclusiv oferindu-le un minister, ar întări legitimitatea viitorului guvern’.

‘Toate partidele simt că se întâmplă ceva în cadrul societăţii, că nu mai au de-a face cu acelaşi electorat ca până acum, şi încearcă să facă faţă acestei schimbări’, a afirmat la rândul său, pentru AFP, Corina Rebegea, de la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), cu sediul la Washington.

Însă în stradă, manifestanţii au cerut un guvern tehnocrat, afirmând că nu mai au încredere în nicio formaţiune politică. ‘Toate partidele, aceeaşi mizerie’, au scandat ei, reaminteşte AFP.

Deşi mai multe nume de posibili premieri fără etichetă politică au fost menţionate, Corina Rebegea a spus că preşedintele nu va avea prea multe opţiuni: ‘Pare că România şi-ar fi epuizat rezervele de tehnocraţi’.

Te-ar mai putea interesa și
Ţintele de decarbonizare vor influenţa din ce în ce mai mult oportunităţile de finanţare – secretar de stat
Ţintele de decarbonizare vor influenţa din ce în ce mai mult oportunităţile de finanţare – secretar de stat
Oportunităţile de finanţare, cel puţin finanţare publică, vor fi din ce în ce mai mult legate de ţintele de decarbonizare, nu doar de "net zero", ci şi de zero poluare şi stoparea......
Drum Expres Turda – Tureni: Asocierea condusă de Dimex 2000 a realizat un sfert din lucrări
Drum Expres Turda – Tureni: Asocierea condusă de Dimex 2000 a realizat un sfert din lucrări
Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj a prezentat miercuri imagini de pe șantierul Drumului Expres – ...
Romgaz a încheiat un contract de vânzare gaze cu Engie România în valoare de aproape un milion de lei
Romgaz a încheiat un contract de vânzare gaze cu Engie România în valoare de aproape un milion de lei
Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a încheiat marţi, 24 aprilie 2024, un contract de vânzare gaze cu Engie ...
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din ...