După Roșia Montană, Frank Timiș își încearcă norocul cu cea mai mare mină de mangan din lume în Africa

Proiectul de dezvoltare a unei mine de mangan în Burkina Faso de către o companie deținută de omul de afaceri Frank Timiș a primit undă verde de la autorități.
Economica.net - sâm, 17 mai 2014, 08:45
După Roșia Montană, Frank Timiș își încearcă norocul cu cea mai mare mină de mangan din lume în Africa

Dezvoltarea proiectului Tambao din Burkina Faso va costa un miliard de dolari, informează Reuters Africa.

Mina de mangan din nordul statului, în apropiere de granițele cu Niger și Mali, are un potențial de 100 de milioane de tone de metal, folosit în producția oțelului.

Frank Timiș spune despre proiectul din Tamboa că va fi cea mai mare mină de mangan din lume și că este o proritate pentru guvernul din Burkina Faso, care încearcă să-și diversifice economia dincolo de dependența de aur și bumbac.

„Proiectul Tamboa este un proiect integrat cu o componentă de minerit și una de infrastructură, în special prin drumuri, cale ferată și port. Proiectul va avea nevoie de investiții de un miliard de dolari pentru următorii trei ani”, a declarat Frank Timiș, care controlează Pan African Minerals (PAM).

Souleymane Mihin, directorul PAM în Burkina Faso, a declarat că investița va fi împărțită între firma lui Timiș, Dundee Corporation, un fond de investiții care se ocupă de gestionarea mai multor active, și CD Capital, fond specializat pe investiții în resurse minerale, fără a preciza însă care va fi contibuția fiecărui partener.

Estimările inițiale ale companiei lui Timiș pentru dezvoltarea acestui proiect au fost de 650 de miloane de dolari.

Pan African Minerals a câștigat drepturile de exploatare în 2012, dar guvernul a acordat autorizația de exploatare doar săptămâna aceasta. Producția estimată este de trei milioane de tone pe an. Lucrările de extracție vor începe în luna iulie a acestui an, iar manganul va fi pus la vânzare pe piețele internaționale din decembrie sau ianuarie 2015.

Zăcământul de la Tambao, descoperit în 1969, a atras interesul mai multor companii din industria minieră, însă fără niciun rezultat. Compania braziliană Vale, împreună cu japonezii de la Mitsui și saudiții de la Wadi al Rawda, împreună cu Weatherly Resources au fost interesați de proiect, inainte de a renunța, în principal datorită costurilor logistice prea mari.

CITEȘTE ȘI Frank Timiş, unul dintre cei mai bogaţi români, trece pe pierdere în Africa. Încă aşteaptă 1 mld USD din China

Afacerile lui Timiș în Africa

Timiş mai deţine African Minerals, în Sierra Leone, care extrage fier din zăcământul de la Tonkolili, dar și African Petroleum, care extrage petrol din largul coastelor Liberiei. De asemenea, filiale deţinute de acesta au operaţiuni în Senegal, Gambia şi Niger.

Dacă în 2012 Timiș figura ca fiind cel mai bogat român în Top 300 Capital, cu o avere estimată la 1,7-1,75 miliarde de euro, anul trecut omul de afaceri a fost plasat pe locul 20, cu o avere estimată la 230-240 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...