Frank Timiş stârneşte din nou controverse, legate de mărimea descoperirilor de petrol din Liberia

Acţiunile African Petroleum, compania omului de afaceri Frank Timiş, au scăzut cu 90% în ultimele 12 luni, din cauza incertitudinilor privind descoperirile de petrol din Liberia, şi a informaţiilor privind o investigaţie a bursei australiene, legată de tranzacţiile cu acţiuni ale unor directori.
Economica.net - mie, 29 mai 2013, 18:50
Frank Timiş stârneşte din nou controverse, legate de mărimea descoperirilor de petrol din Liberia

În februarie 2012, African Petroleum (AP) anunţa o descoperire majoră de petrol la perimetrul offshone Narina-1 din Liberia, provocând creşterea cotaţiei acţiunilor companiei de la 0,7 dolari australieni la 1,55 dolari austrialieni într-o singură zi, relatează portalul FrontPageAfrica.

În iunie 2012, atractivitatea descoperirii din Liberia a dus la negocieri cu PetroChina, pentru atragerea companiei chineze să investească în activele petroliere ale AP în Africa.

În condiţiile trenării negocierilor, AP a anunţat în ianuarie 2013 că au fost descoperite rezerve recuperabile de ţiţei estimate la 840 milioane de barili la exploatarea Bee Eater/Narina şi rezerve suplimentare de 2.396 de milioane de barili la alte două perimetre, LB-08 şi LB-09.

Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Liberia, NOCAL, a precizat însă imediat că sunt necesare noi teste pentru a verifica dacă exploatarea Bee Eater este viabilă din punct de vedere comercial.

Ulterior, NOCAL şi AP au emis un comunicat comun, în care afirmau că rezultatele testelor de la Bee Eater sunt încurajatoare, dar sunt necesare noi verificări, înainte de a stabili viabilitatea exploatării.

În Liberia au apărut între timp speculaţii că NOCAL încearcă să ascundă mărimea rezervelor de petrol şi încearcă să exploateze ţiţei fără ştiinţa poporului liberian.

Directorul general al AP, Karl Thomas, a afirmat într-un comunicat de presă din februarie că „anul 2012 a fost unul de succes pentru companie, cu descoperirea de la Narina-1 în Liberia şi extinderea portofoliului de explorare cu cinci perimetre în Senegal, Sierra Leone şi Coasta de Azur”.

El a arătat că în acest an AP începe forări de mare potenţial la Bee Eater în Liberia, precum şi pe Coasta de Azur şi Gambia/Senegal.

„Finalizăm negocierile cu PetroChina pentru o investiţie de până la 20% la perimetrul LB-09 în Liberia şi suntem încrezători că vom ajunge în curând la un acord”, a precizat Thomas.

La câteva luni de la anunţarea marii descoperiri la Bee-Eater 1, pe coasta Liberiei, scepticismul şi îngrijorarea sunt în creştere, că preşedintele AP, Frank Timis, şi compania au umflat cifrele legate de descoperire, pentru a profita pe piaţa de acţiuni şi pentru a încheia cu succes tranzacţia cu PetroChina.

Frank Timiş nu este nou în „jocul fumului şi al oglinzilor”, fiind cunoscut că a mai umflat datele referitoare la descoperirile de petrol, pentru profit. Fosta companie a lui Timiş Regal Petroleum a fost penalizată cu cea mai mare amendă posibilă, de 600.000 de lire sterline, de bursa londoneză AIM, pentru astfel de practici.

Regal care a deţinut unele active în domeniul petrolului şi gazelor în România şi Ucraina, a devenit faimoasă după ce a cumpărat în 2003 o participaţie de 60% la un proiect petrolier din Kavala, Grecia.

Conducerea Regal a promovat zăcământul ca unul dintre cele mai mari din Europa, de până la 1 miliard de barili, şi că ţiţeiul are o astfel de presiune încât aproape a distrus platforma de forare.

Ştirile au urcat capitalizarea de piaţă a Regal Petroleum la 500 de milioane de lire sterline, iar Merrill Lynch, Commerzbank, Artemis şi Schroders au investit peste 45 de milioane de lire sterline în companie.

La jumătatea lui 2005 a devenit clar că zăcământul de la Kavala conţine petrol, dar nu încantităţi comerciale, iar Timiţ şi Regal Petroleum au minţit.

În urma scandalului şi a prăbuşirii acţiunilor Regal, bursa AIM a înăsprit reglementările pentru companiile din sectorul resurselor, pentru a preveni alte bule speculative.

Regal a fost amendată, dar acţiunile companiei continuă să fie tranzacţionate la bursa AIM.

Timiş continuă să deţină numeroase companii, tranzacţionate la diverse burse, şi este considerat un afacerist desăvârşit.

Potrivit FrontPageAfrica, cinci directori ai AP au demisionat în ultimele câteva săptămâni, iar NOCAL a solicitat recent companiei să pună la dispoziţie toate datele privind petrolul descoperit la Bee-Eater 1, pentru a efectua propriile analize.

AP nu a răspuns solicitării FrontPageAfrica pentru clarificarea problemei.

Averea personală a lui Timiţ a scăzut cu peste 1 miliard de dolari, iar preţul acţiunilor AP a coborât cu 90% în ultimul an, la circa 0,15 dolari australieni pe unitate. Capitalizarea de piaţă a AP este totuşi de peste 250 de milioane de dolari, iar compania deţine rezerve de 85 de milioane de dolari.

Compania britanică Regal Petroleum a vândut anul trecut subsidiara din România către Zeta Petroleum, pentru 650.000 de dolari, singurul activ semnificativ al unităţii fiind o participaţie de 50% la perimetrul gazeifer Suceava. Regal a vândut în februarie 2011 drepturile asurpa perimetrului de exploatare/explorare Bârlad către grupul Chevron, pentru 25 milioane dolari fără taxe.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...