Franklin Templeton: Guvernanţa corporativă este pusă în pericol în Parlament. Viitoarele listări ar putea fi blocate

Guvernanţa corporativă este pusă în pericol în Parlament, iar dacă unele dintre prevederi ar fi aprobate, listările companiilor de stat vor fi blocate, se arată într-o prezentare a Oanei Truţă, vicepreşedinte şi analist de investiţii la Franklin Templeton.
Economica.net - mie, 14 mart. 2018, 13:15
Franklin Templeton: Guvernanţa corporativă este pusă în pericol în Parlament. Viitoarele listări ar putea fi blocate

‘Momentan, guvernanţa corporativă este pusă în pericol în Parlament prin încercări de modificare a Legii 111/2016. În 2017 Parlamentul a aprobat exceptarea a nu mai puţin de 94 de companii de stat de la implementarea legii. Modificarea legii a fost declarată neconstituţională în februarie 2018 şi legea s-a reîntors pentru dezbateri în Parlament. Momentan, proiectul de lege privind unele măsuri pentru protejarea intereselor economice ale statului (PL-x nr. 489/2017) se află în dezbatere în comisiile din Camera Deputaţilor în Parlament. Câteva dintre prevederile legii, dacă vor fi aprobate, vor avea impact major pentru piaţa de capital, respectiv blocarea listărilor companiilor de stat, iar investitorii se vor teme să investească pe piaţa de capital din România din cauza prevederilor referitoare la majorarea capitalului social’, se arată în document.

Potrivit acestuia, România nu va îndeplini criteriile MSCI fără listarea Hidroelectrica deoarece doar Romgaz şi Banca Transilvania îndeplinesc deocamdată criteriile cu o marjă rezonabilă.

‘Deşi Guvernul a aprobat listarea Hidroelectrica în 2013, procesul este în prezent blocat deoarece nu există o decizie clară la nivelul Guvernului de a promova listarea Hidroelectrica în viitorul apropiat. Mandatul consorţiului selectat pentru IPO a fost extins până în august 2018. Nu există un deadline pentru listare şi nici nu se fac paşi concreţi în vederea listării’, menţionează sursa citată.

Conform prezentării, legislaţia privind guvernanţa corporativă nu este respectată şi, drept consecinţă, Consiliul de supraveghere şi Directoratul companiei este numit pe perioade interimare, fără o procedură de selecţie competitive şi transparenţă, conform OUG 109/2011.

‘A crescut lipsa de transparenţă, iar prevederile OUG 109/2011 în ceea ce priveşte transparenţa sunt ignorate (exista deja un litigiu în derulare iniţiat din cauza lipsei de transparenţă)’, informează Franklin Templeton.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Hidrogenul verde va fi rentabil în România din 2028, ar trebui să avem electrolizoare de minimum 1.500 MW. Ce ar trebui să conțină strategia hidrogenului. Studiu EPG
Hidrogenul verde va fi rentabil în România din 2028, ar trebui să avem electrolizoare de minimum 1.500 MW. Ce ar trebui ...
Până în 2030, în România va trebui să fie instalată o capacitate de electroliză de cel puțin 1.470 MW ceea ce reprezintă ...
Varianta Omicron duce la scăderea preţului petrolului
Varianta Omicron duce la scăderea preţului petrolului
Cotaţiile ţiţeiului au scăzut cu 15% într-o singură şedinţă, investitorii anticipând noi restricţii, odată cu ...
DNA: Fostul ministru Nicolae Bănicioiu – trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă
DNA: Fostul ministru Nicolae Bănicioiu – trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă
Fostul ministru Nicolae Bănicioiu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un ...