Şefii FP cumpără obligaţiunile Ucrainei. Are titluri ale guvernului de la Kiev de 6,4 mld. dolari

Franklin Resources, organizaţia globală de management al investiţiilor care operează sub denumirea Franklin Templeton Investments, a achiziţionat în trimestrul patru din 2013 bonduri ucrainene în valoare de 252 milioane de dolari. Franklin Templweton, care administrrează şi Fondul Proprietatea (FP) este cel mai mare deţinător de obligaţiuni guvernamentale ale Ucrainei, încă dinainte ca violenţele în creştere să ducă la pierderi fără precedent, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 20 feb. 2014, 07:26
Şefii FP cumpără obligaţiunile Ucrainei. Are titluri ale guvernului de la Kiev de 6,4 mld. dolari

Recent, Franklin Templeton (compania americană de investiţii care administrează Fondul Proprietatea), a cumpărat de pe piaţa financiară globală obligaţiuni de stat ale Ucrainei în valoare de cinci miliarde de dolari, reprezentând o cincime din totalul datoriei publice externe a ţării. În prezent, fondul de investiţii deţine obligaţiuni guvernamentale ucrainene în valoare de aproximativ 6,4 miliarde de dolari, mai mult de o treime din bondurile externe în dolari ale ţării, conform datelor Bloomberg.

Obligaţiunile guvernamentale şi moneda ucraineană au înregistrat scăderi semnificative, miercuri, după violenţele fără precedent care au avut loc marţi la Kiev, punând noi presiuni pe rubla rusească, aceasta atingând un nou minim istoric în raport cu moneda euro.

Conform unui bilanţ reactualizat miercuri, cel puţin 25 de persoane şi-au pierdut viaţa în violenţele ce au reizbucnit cu o intensitate fără precedent la Kiev.

‘Ucraina este pe punctul de a cădea într-un parcurs mai întunecat şi, din perspectiva deţinătorilor străini de obligaţiuni, acesta este momentul în care trebuie să vezi sursele sprijinului financiar extern se susţin singure’, apreciază analistul Michael Roche, de la compania Seaport Group LLC, în New York.

Stacey Johnston Coleman, purtător de cuvânt al Templeton, a refuzat să comenteze situaţia obligaţiunilor guvernamentale ucrainene deţinute de fondul de investiţii.

Contractele credit default swap (CDS) prin care investitorii asigură datoriile Ucrainei faţă de posibilitatea de neplată pe cinci ani au urcat până la 1.271 de puncte de bază, cel mai ridicat nivel de după luna decembrie 2009, potrivit firmei Markit. De asemenea, moneda ucraineană a scăzut până la 9,0 unităţi pentru un dolar, cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.

Analiştii de la Bank of America Merrill Lynch estimează că datorii ucrainene în valoare de aproximativ nouă miliarde de dolari ajung la maturitate în acest an, dintre care aproximativ 3,6 miliarde de dolari reprezintă împrumuturile acordate Ucrainei de Fondul Monetar Internaţional, iar cea mai mare parte a rambursărilor ar urma să aibă loc în prima jumătate a acestui an. De asemenea, Ucraina are de plătit, în primul semestru, dobânzi în valoare de 600 milioane de dolari în contul datoriei externe. Aceasta, în condiţiile în care rezervele valutare ale Ucrainei sunt la 18 miliarde de dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani, după ce banca centrală a alocat aproximativ opt procente din rezervele sale pentru intervenţii valutare numai în luna ianuarie.

La finele lunii trecute, agenţia de evaluare Standard & Poor’s a retrogradat Ucraina la ‘CCC plus’, iar ulterior şi celelalte mari agenţii de rating au luat măsuri similare, Moody’s coborând ratingul Ucrainei la ‘Caa2’ iar Fitch a retrogradat Ucraina la ‘CCC’.

Franklin Templeton şi-a stabilit un birou în Bucureşti în mai 2010, cu o echipă de 27 de angajaţi, incluzând 6 specialişti locali în investiţii, sprijiniţi de cei peste 40 de manageri de portofolii şi analişti din cadrul echipei lărgite a Templeton Emerging Markets.

Te-ar mai putea interesa și
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează din cele 7.000 prevăzute inițial
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează ...
Cel mai mare dezvoltator din România, statul, nu a reușit să cheltuie 175 de milioane de euro dintr-un împrumut acordat în 2016 pentru construcția a 7.000 de locuințe. ...
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...