Franţa: 11 candidaţi vor participa la primul tur al scrutinului prezidenţial

Consiliul Constituţional din Franţa a validat sâmbătă 11 candidaţi, nouă bărbaţi şi două femei, care vor participa la primul tur al scrutinului prezidenţial, din 23 aprilie, informează AFP şi Reuters. 
Economica.net - sâm, 18 mart. 2017, 15:34
Franţa: 11 candidaţi vor participa la primul tur al scrutinului prezidenţial

Printre candidaţi, anunţaţi de preşedintele Consiliului Constituţional, Laurent Fabius, se numără lidera extremei drepte Marine Le Pen, independentul centrist Emmanuel Macron şi conservatorul Francois Fillon. Câştigătorii primului tur de scrutin vor intra în turul doi, programat pentru 7 mai.

În ordine alfabetică, cei 11 candidaţi sunt:

1. Natalie Arthaud, 46 de ani, din partea formaţiunii Lupta Poporului. Este profesoară de economie şi candidează din partea unui partid troţkist şi stângist. Doreşte ca vocea ei să se facă auzită. A obţinut 0,5% la alegerile prezidenţiale din 2012.

2. Francois Asselineau, 59 de ani, Uniunea Populară Republicană. Membru al corpului administrativ de elită de inspectori financiari, Asselineau, adept al suveranităţii, doreşte retragerea din UE, euro şi NATO, se prezintă drept „candidatul eliberării naţionale” şi colportează teorii ale conspiraţiei.

3. Jacques Cheminade, 75 de ani, Partidul pentru Solidaritate şi Progres. Fost funcţionar în Ministerul Economiei. Candidează pentru a treia oară într-un scrutin prezidenţial, a obţinut 0,2% din voturi în 2012. Doreşte ca Franţa să se elibereze de finanţele internaţionale, să părăsească UE şi să renunţe la euro.

4. Nicolas Dupont-Aignan, 55 de ani, susţinut de formaţiunea Debout La France. Gaullist, parlamentar pro-suveranitate, care a câştigat 1,8% la scrutinul din 2012. Doreşte să renegocieze tratatele europene, să reducă imigraţia, să evalueze oportunitatea rămânerii în zona euro şi pledează pentru „trezirea” Franţei.

5. Francois Fillon, 63 de ani, Republicanii. Mult timp cantonat în culise, fost prim-ministru în mandatul preşedintelui Nicolas Sarkozy (2007-2012), Fillon a provocat o surpriză atunci când a câştigat alegerile interne ale partidului său cu un program „radical” în domeniul economic şi social. Doreşte să readucă la putere formaţiunea de centru-dreapta după cinci ani de pauză. Implicat în politică de aproape 40 de ani, deputat de Paris, Fillon, care a făcut campanie mizând pe austeritate şi pe probitate, este fragilizat de un scandal privind remunerarea unor membri ai familiei sale pentru locuri de muncă fictive şi a fost inculpat recent pentru „deturnare de fonduri publice”.

6. Benoit Hamon, 49 de ani, Partidul Socialist. O altă surpriză a acestei campanii, face parte din aripa stângii dure din Partidul Socialist şi şi-a impus programul social şi ecologist în alegerile interne ale partidului, învingându-l pe fostul premier Manuel Valls.

7. Jean Lassalle, 61 de ani, independent. Parlamentar de centru, fost cioban. Cunoscut după ce timp de 39 de zile a făcut o grevă a foamei pentru a se opune închiderii unei fabrici în circumscripţia sa. Propune un moratoriu asupra datoriei naţionale, renegocierea tratatelor europene, dezangajarea din operaţiunile militare externe.

8. Marine Le Pen, 48 de ani, Frontul Naţional. Conduce din 2011 partidul de extremă dreaptă fondat în 1972 de tatăl său, Jean-Marie Le Pen. Încearcă să profite de pe urma valului care l-a adus la Casa Albă pe Donald Trump şi i-a făcut pe britanici să voteze în favoarea ieşirii din UE pentru a câştiga cu ideile sale antiimigraţioniste, antieuropene şi antiglobalizare. La scrutinul prezidenţial din 2012, la prima sa candidatură, Marine Le Pen a obţinut 17,9% din voturi. Cu toate că, potrivit sondajelor, este creditată cu câştigarea primului tur de scrutin, potrivit aceloraşi sondaje, Marine Le Pen va pierde în turul doi indiferent de numele contracandidatului ei.

9. Emmanuel Macron, 39 de ani, En Marche, mişcare neafiliată, poziţionată în centrul eşicherului politic. Necunoscut publicului până la intrarea sa în guvern, în 2014, acest fost bancher de investiţii a devenit ministru al economiei în mandatul preşedintelui socialist Francois Hollande. A creat o mişcare politică nonpartizană, cu intenţia declarată de a transcende limitele partidelor tradiţionale de stânga şi de dreapta. Tânăr şi carismatic, atrage mulţimile la mitingurile sale şi se bucură de susţinerea personalităţilor politice, din mass media sau din economie. Este atacat de adversarii săi pentru lipsa de experienţă.

10. Jean-Luc Melenchon, 65 de ani, Partidul Stângii. Fost ministru şi cofondator al Partidului Stângii, Jean-Luc Melenchon, care a candidat şi în 2012 (obţinând 11,1% din voturi), se prezintă de această dată „în afara partidului” şi doreşte să fie candidatul „Franţei nesupuse”, cu sprijinul Partidului Comunist. Propune o revizuire radicală a sistemului politic, o creştere a impozitelor şi este ostil Uniunii Europene.

11. Philippe Poutou, 49 de ani, Noul Partid Anticapitalist (NPA). Muncitor într-o uzină de maşini. La fel ca Arthaud, declară că vrea să apere drepturile muncitorilor. A obţinut 1% la votul din 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia......
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD ...