Franţa anunţă reducerea taxelor pe venit cu un miliard de euro înaintea alegerilor

Guvernul francez va reduce taxele pe venit cu un miliard de euro (1,13 miliarde de dolari) în bugetul pe 2017, a anunţat vineri Ministerul de Finanţe, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 09 sept. 2016, 09:12
Franţa anunţă reducerea taxelor pe venit cu un miliard de euro înaintea alegerilor

În urma aceste decizii, valoarea totală a reducerilor de taxe pe venit, din 2014, se ridică la şase miliarde de euro, iar peste 500 milioane de gospodării cu câştiguri medii de aproape 200 de euro vor beneficia de pe urma noilor reglementări, se arată într-un comunicat al Ministerul de Finanţe.

Executivul nu a precizat cum va finanţa reducerile de taxe, dar a anunţat că încă are ca obiectiv reducerea deficitului public sub 3% din PIB în 2017, când sunt programate alegeri generale.

Guvernul preşedintelui Francois Hollande a majorat taxele la începutul mandatului său, în 2012, pentru a reduce deficitul bugetar, dar din 2014 a atenuat treptat povara fiscală, pe fondul nemulţumirilor plătitorilor de taxe.

Deşi cele mai recente măsuri de reducere a taxelor nu sunt neglijabile, este puţin probabil să-i facă pe alegătorii francezi să uite majorările din 2012, a estimat luni asociaţia OFCE.

Ministerul de Finanţe va prezenta în 28 septembrie proiectul de buget pe 2017, care va include reducerea taxei pe companii de la 33,3% la 28% până în 2020.

A doua economie a zonei euro a înregistrat o creştere zero în trimestrul doi din 2016, din cauza reducerii cheltuielilor de consum şi a investiţiilor. În mod tradiţional motor de creştere al economiei, consumul a stagnat în trimestrul doi din 2016, comparativ cu un avans de 1,2% în precedentele trei luni, pe fondul protestelor violente din stradă şi a grevelor. Investiţiile companiilor au scăzut cu 0,2% în perioada aprilie – iunie 2016, după ce în precedentele trimestre s-au înregistrat creşteri. Exporturile au înregistrat un declin de 0,3%, pentru al doilea trimestru consecutiv.

Recent, Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit prognoza de creştere a Franţei în 2017, din cauza incertitudinilor provocate de Brexit. Pentru acest an, FMI şi-a menţinut la 1,5% estimarea de creştere a economiei franceze, în linie cu prognoza Guvernului de la Paris, dar pentru anul viitor se aşteaptă la un avans de 1,25%, faţă de 1,5% previzionat anterior.

Investiţiile în afaceri vor fi afectate de incertitudinile provocate de referendumul din Marea Britanie, care a sporit volatilitatea de pe pieţele financiare, se arată în raportul FMI.

Eforturile de consolidare fiscale ale Guvernului s-ar putea împotmoli în următorii ani, dacă avansul cheltuielilor nu va fi menţinut mai redus decât rata inflaţiei, ceea ce Franţa nu a reuşit să facă în ultimii ani, avertizează instituţia financiară internaţională.

Deficitul public al Franţei va scădea la 3% din PIB în 2017, de la un deficit estimat la 3,3% din PIB anul acesta, previzionează FMI. Deşi deficitul va fi în linie cu limita autorizată de 3% din Produsul Intern Brut stabilită de UE, va fi peste nivelul de 2,7% din PIB în 2017, la care s-au angajat autorităţile franceze.

Ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin, se aşteaptă ca până în 2017 deficitul să revină sub 3% din PIB, dar economiştii preconizează un deficit de 3,2% în 2017 şi de 3% în 2018. 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croaţia în Programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii acestei ţări vor putea intra fără viză pe teritoriul american pentru o şedere de până la 90 de zile, a......
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
Avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriş spune că, pentru implementarea PNRR, trebuie modificată legislaţia, ...
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) are la momentul acesta un disponibil de 620 de milioane de lei pentru a plăti ...
FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții pentru următoarele 12 luni
FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții ...
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a făcut publice rezultatele cercetării Business Sentiment Index (BSI), organizată ...