Franţa anunţă reducerea taxelor pe venit cu un miliard de euro înaintea alegerilor

Guvernul francez va reduce taxele pe venit cu un miliard de euro (1,13 miliarde de dolari) în bugetul pe 2017, a anunţat vineri Ministerul de Finanţe, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 09 sept. 2016, 09:12
Franţa anunţă reducerea taxelor pe venit cu un miliard de euro înaintea alegerilor

În urma aceste decizii, valoarea totală a reducerilor de taxe pe venit, din 2014, se ridică la şase miliarde de euro, iar peste 500 milioane de gospodării cu câştiguri medii de aproape 200 de euro vor beneficia de pe urma noilor reglementări, se arată într-un comunicat al Ministerul de Finanţe.

Executivul nu a precizat cum va finanţa reducerile de taxe, dar a anunţat că încă are ca obiectiv reducerea deficitului public sub 3% din PIB în 2017, când sunt programate alegeri generale.

Guvernul preşedintelui Francois Hollande a majorat taxele la începutul mandatului său, în 2012, pentru a reduce deficitul bugetar, dar din 2014 a atenuat treptat povara fiscală, pe fondul nemulţumirilor plătitorilor de taxe.

Deşi cele mai recente măsuri de reducere a taxelor nu sunt neglijabile, este puţin probabil să-i facă pe alegătorii francezi să uite majorările din 2012, a estimat luni asociaţia OFCE.

Ministerul de Finanţe va prezenta în 28 septembrie proiectul de buget pe 2017, care va include reducerea taxei pe companii de la 33,3% la 28% până în 2020.

A doua economie a zonei euro a înregistrat o creştere zero în trimestrul doi din 2016, din cauza reducerii cheltuielilor de consum şi a investiţiilor. În mod tradiţional motor de creştere al economiei, consumul a stagnat în trimestrul doi din 2016, comparativ cu un avans de 1,2% în precedentele trei luni, pe fondul protestelor violente din stradă şi a grevelor. Investiţiile companiilor au scăzut cu 0,2% în perioada aprilie – iunie 2016, după ce în precedentele trimestre s-au înregistrat creşteri. Exporturile au înregistrat un declin de 0,3%, pentru al doilea trimestru consecutiv.

Recent, Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit prognoza de creştere a Franţei în 2017, din cauza incertitudinilor provocate de Brexit. Pentru acest an, FMI şi-a menţinut la 1,5% estimarea de creştere a economiei franceze, în linie cu prognoza Guvernului de la Paris, dar pentru anul viitor se aşteaptă la un avans de 1,25%, faţă de 1,5% previzionat anterior.

Investiţiile în afaceri vor fi afectate de incertitudinile provocate de referendumul din Marea Britanie, care a sporit volatilitatea de pe pieţele financiare, se arată în raportul FMI.

Eforturile de consolidare fiscale ale Guvernului s-ar putea împotmoli în următorii ani, dacă avansul cheltuielilor nu va fi menţinut mai redus decât rata inflaţiei, ceea ce Franţa nu a reuşit să facă în ultimii ani, avertizează instituţia financiară internaţională.

Deficitul public al Franţei va scădea la 3% din PIB în 2017, de la un deficit estimat la 3,3% din PIB anul acesta, previzionează FMI. Deşi deficitul va fi în linie cu limita autorizată de 3% din Produsul Intern Brut stabilită de UE, va fi peste nivelul de 2,7% din PIB în 2017, la care s-au angajat autorităţile franceze.

Ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin, se aşteaptă ca până în 2017 deficitul să revină sub 3% din PIB, dar economiştii preconizează un deficit de 3,2% în 2017 şi de 3% în 2018. 

Te-ar mai putea interesa și
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului 2024 dacă Statele Unite nu îi......
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul ...
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...